Merrell Bare Access 2

thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

szubert pisze:Robiąc porządki domowe spojrzałem na moje asicsy cumulusy i zastanawiałem się czy jeszcze mogą będą mi przydatne...
Merrelle są twarde a czasami chce się pobiegać dla odmiany w miękkich. Zrób tuning cumulusom :oczko:
PKO
Awatar użytkownika
Kwiat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Panowie (i panie), dziś zafundowałem sobie i BA2 ostry bieg przełajowy. Efektem tego jest wielkie błoto na moich butach, które oberwały również pomyjami z wielkich i śmierdzących kałuż.

Po treningu buty przetarłem zwilżoną gąbką, po czym wyjąłem sznurówki, wysunąłem języki i póki co zostawiłem je w pokoju do wyschnięcia. Jednak błoto pewnie zmyłem tylko powierzchownie, a reszta weszła w materiał cholewki. Poza tym zostaje kwestia zapachu, którymi przeszły buty po spotkaniu z kałużami... Macie jakiś patent na doprowadzenie butów do stanu prawie pierwotnego (czyste i pachnące) bez wrzucania ich do pralki (z tego, co wyczytałem BA2 można delikatnie wyprać, jednak to chyba wariant ostateczny)?
Obrazek

Blog|Komentarze

10 km - 53'43" (Tychy, 22.12.2013)
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kwiat pisze:Macie jakiś patent na doprowadzenie butów do stanu prawie pierwotnego (czyste i pachnące) bez wrzucania ich do pralki
zamiast pralki głęboka kąpiel w wiadrze z wodą i delikatnym detergentem. a potem prysznic z bieżącej wody, zeby wypłukać resztki i detergent.
Go Hard Or Go Home
Awatar użytkownika
Kwiat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie zdecydowałem się na taką totalną kąpiel. Poprzestałem na letniej wodzie z dodatkiem mydła i szmatce. Gdzieniegdzie jeszcze widać niewielkie brązowe zacieki z błota, ale bardziej wyczyścić się tego bez użycia pralki chyba nie da. Niestety "żabi" smrodek daje się po przysunięciu nosa do cholewki odczuć. Może wsypanie sody oczyszczonej zniweluje jego skutki... chociaż trochę wątpię.

EDIT: czy ktoś z Was ma podobny problem ze sznurówkami BA2? Bywa, że rozwiązują się same z siebie, mimo że wiążę je nie na pętelkę, ale na dwie kokardki (tak to ujmę). Wczoraj przemoczyłem buty i po tym jak rozwiązały się po raz pierwszy zaczęły rozwiązywać się raz po raz - w końcu zawiązałem na super i tyle z tego było. Kwestia materiału sznurówek?
Obrazek

Blog|Komentarze

bjj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:46

Nieprzeczytany post

Po około 600km w moich Merrellach zaczyna pękać materiał na wysokości małego palca. Zadzwoniłem do brata bo ma ten sam model i u niego to samo. Byłem bardzo zadowolony z tych butów i świetnie mi się w nich biega a tu taka lipa. Mam je dopiero 3 miesiące i nie spodziewałem się ,że tak szybko zaczną się rozpadać. Ma ktoś podobny przypadek i składał reklamacje ? Może ktoś się pochwalić swoimi przebiegami i stanem butów ?
5km-16:48
10km - 35:46
Awatar użytkownika
Kwiat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

bjj pisze:Po około 600km w moich Merrellach zaczyna pękać materiał na wysokości małego palca. Zadzwoniłem do brata bo ma ten sam model i u niego to samo. Byłem bardzo zadowolony z tych butów i świetnie mi się w nich biega a tu taka lipa. Mam je dopiero 3 miesiące i nie spodziewałem się ,że tak szybko zaczną się rozpadać. Ma ktoś podobny przypadek i składał reklamacje ? Może ktoś się pochwalić swoimi przebiegami i stanem butów ?
A to ciekawe i zarazem lekko niepokojące. Słyszałem opinie ludzi zza Oceanu, którzy pisali, że w tych butach powinno dać radę przebiec około 1000 km. A tu jednak taki klopsik? Skądinąd zauważyłem, że w moich powoli zaczyna się wycierać materiał wewnątrz cholewki na wysokości zapiętka - ciekawe kiedy przetrę go zupełnie?
Obrazek

Blog|Komentarze

bjj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

1000km to na pewno można w nich przebiec tylko pewnie to ich górna granica przy której wygląd będzie pozostawiał dużo do życzenia (dziury,pęknięcia) Jak dla mnie te 1000km to i tak mało bo zrobię to w około 5 miesięcy. Płacąc ponad 300zł za buty chciałbym aby wytrzymały przynajmniej rok. Sitka z której są zrobione wydawała mi się wytrzymała a tu taka lipa. Wielka szkoda bo najlepiej w nich mi się biega i brałem je na wszystkie zawody. Zastanowię się czy dojadę je do końca czy będę reklamował. Z jednej strony jestem ciekawy jak będą wyglądały przy 1000km i więcej z drugiej może dostałbym nowe albo zwrot kasy
Awatar użytkownika
Kwiat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A jesteś pewien, że to podlega gwarancji, bo mam pewne wątpliwości, co do powodzenia ewentualnego przedsięwzięcia.
Obrazek

Blog|Komentarze

bjj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A czemu według Ciebie to nie podlega gwarancji ? Producent daje 2 lata gwarancji i buty przeznaczone są do biegania. Jeżeli po 3 miesiącach pęka materiał i nie jest to uszkodzenie mechaniczne to wydaje mi się że sprawa jest oczywista ale oczywiście znając życie różnie to może być. Najwyżej Merrell będzie u mnie na czarnej liście :hahaha: Najlepsze jest to ,że tak mi się buty spodobały na początku ,że jak zobaczyłem promocje na Zalando to kupiłem druga parę za 169zł. Leżą jeszcze nieużywane w pudełku i chyba wezmę je do chodzenie to pewnie trochę dłużej wytrzymają. Problem mam teraz taki co kupić innego w czym równie fajne będzie mi się biegać. Jak na razie chciałem dłuższy czas pozostać przy bare accessach a tu lipa. Mam jeszcze Trail Glove i Faas 250 trail ale w nich tak fajnie mi się nie biega :ojnie: Zastanawiam się nad sandałami bo podobno wytrzymują dużo więcej niż buty
Awatar użytkownika
Kwiat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

bjj pisze: Najlepsze jest to ,że tak mi się buty spodobały na początku ,że jak zobaczyłem promocje na Zalando to kupiłem druga parę za 169zł. Leżą jeszcze nieużywane w pudełku i chyba wezmę je do chodzenie to pewnie trochę dłużej wytrzymają:
Haha, no tośmy po jednych pieniądzach ;) Mnie do 600 km jeszcze sporo brakuje, zobaczymy jak but będzie się sprawować - póki co najmniejszego śladu zużycia w opisywanym przez Ciebie miejscu. Jedyna zmiana dotyczy wspomnianego zapiętka, ale niewykluczone, że na tych niewielkich przetarciach się na razie skończy. Czas pokaże.

Ogólnie ostatnimi czasy mam wrażenie, że w BA2 nie biegam tak szybko (na przebieżkach), jak mógłbym. Być może wiąże się to z terenem po jakim biegam - obecnie to głównie las i ubite ścieżki, choć na odcinkach po asfalcie mam podobne odczucia. Albo to tylko moje widzimisię. Nie mam pojęcia ani żadnej innej pary butów, które mogłyby stanowić punkt odniesienia, choć o podobnych obserwacjach pisałem już wcześniej w tych tematach, gdy na tartanie lub nowopołożonym asfalcie miałem wrażenie jakbym trochę walczył z nawierzchnią... Tu również czas pokaże na ile to obiektywne cechy tego buta, a na ile to mój brak wytrenowania czy Bóg wie co.
Obrazek

Blog|Komentarze

bjj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zapiętki też u mnie trochę poprzecierane ale nie ma tragedii, tak samo jak miejsce w którym język styka się z cholewką (od środka przy górnej dziurce sznurowadła). Co do biegania to mi się w nich biega bardzo fajnie i dynamicznie. Trenowałem w nich tylko po lesie a asfalt "widziały" wyłącznie na zawodach.Ostatnio biegałem w nich wszystkie zawody (15km,2x10km,2x8km,4km). Ostatnie na 4km zrobiłem w 13:47. Pewnie to kwestia przyzwyczajenia bo na początku też nie czułem ,że mogę w nich biegać szybko (oczywiście jak na swoje możliwości) ale z czasem szło coraz lepiej i startu w innych butach już sobie nie wyobrażałem
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bjj pisze:Po około 600km w moich Merrellach zaczyna pękać materiał na wysokości małego palca. Zadzwoniłem do brata bo ma ten sam model i u niego to samo. Byłem bardzo zadowolony z tych butów i świetnie mi się w nich biega a tu taka lipa. Mam je dopiero 3 miesiące i nie spodziewałem się ,że tak szybko zaczną się rozpadać. Ma ktoś podobny przypadek i składał reklamacje ? Może ktoś się pochwalić swoimi przebiegami i stanem butów ?
Rozumiem, że pęka na połączeniu cholewki z podeszwą poniżej nasady małego palca?
Miałem tak we wszystkich butach, które nie są w tym miejscu odpowiednio wzmocnione. To miejsce bardzo mocno pracuje, gdy ląduje się na śródstopiu- mniej więcej na tej wysokości następuje pierwszy kontakt stopy z podłożem.

Moje pierwsze Merrelle (model True Glove) przetarły się w tym miejscu po miesiącu używania. Reklamacja została przyjęta.
Obecnie biegam od kilku miesięcy w Sonic Glove (identyczne jak Trail Glove, tylko zamiast siateczki jest jakiś sztywniejszy materiał- niby membrana) i nic się nie dzieje- ale ten model ma wzmocnienie w tym miejscu.
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
bartosz_
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Można jeszcze dostać gdzieś te buty w jakiejś dobrej cenie?
bjj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zależy ile to dla ciebie dobra cena ? Za 209zł są w 12buty.pl
asdrubal
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 49

Nieprzeczytany post

Może mi ktoś napisać ile mm ma podeszwa? Tu piszą że 13,5 - http://heavyrunslight.blogspot.com/2013 ... ess-2.html

a tu że 4 - http://www.pawelbiega.pl/merrell-bare-access-2/

To ile?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ