Buty trailowe pod ultra

Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Coś takiego pierwszy raz widzę:

Obrazek

Nieszpic, Pebax* i Megagrip. Ciekawa kombinacja (tylko język mi się nie podoba).

https://www.bergfreunde.eu/joe-nimble-t ... ing-shoes/

*na stronie producenta/zamawiacza jest eTPU, więc to raczej nie PEBA(x), tylko może coś bardziej typu Pwrrun+ z Triumpha 17-19. To by wyjaśniało sporą masę buta.

A tu kształt wkładki z innego modelu:
Obrazek

Ciekawy, inny niż wszystkie, jakie dotąd widziałem.
Nie umiem biegać, ale bardzo lubię. W szkole nigdy nie ukończyłem biegu na 1km, a w 2023. roku przebiegłem 3714 km. Nie robię planów i jest mi z tym dobrze.
New Balance but biegowy
duzymis2
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mały update - zadowolony z MTN Racer 3 upolowałem sobie dodatkowo MTN Racer 2 i mogę śmiało powiedzieć, że róznice między nimi są naprawdę minimalne - gdyby ktoś się zastanawiał, miał możliwość dorwać taniej, to śmiało można brać "dwójki" bo są bardzo podobne. W weekend miałem okazję je przetestować na leśno/szutrowym longu 38 km i w sumie trudno się do czegoś przyczepić. Jedna rzecz na których trzeba w nich uważać (dotyczy tak 2 jak i 3) to jednak sytuacje gdy coś mocniejszego wystaje i na to nadepniemy. Buty nie mają żadnej płytki wzmacniającej, stack niby spory bo 25/30mm, ale jednak czuć wtedy na stopie. Przy dłuższym biegu gdzie są jakieś luźne, małe i twarde kamienie da się już to odczuć i zwyczajnie będzie męczyć tym bardziej im dłuższy bieg przed nami
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Stara, jara sprawdzona podeszwa (w wielu ich butach była i jest). Ale na niej zawsze buty są węższe niż na innych. W moim rozmiarze 43 to prawie o cały centymetr (np. od Ultrafly 3).

Racer to racer, dla takiego buta to nawet lepiej.
Nie umiem biegać, ale bardzo lubię. W szkole nigdy nie ukończyłem biegu na 1km, a w 2023. roku przebiegłem 3714 km. Nie robię planów i jest mi z tym dobrze.
duzymis2
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Wczoraj taki loong (53 km), mieszany bo głównie lasami, ale wpadły też inne ścieżki, nieoc asfaltu czy chodników. Wszystko to w UV3 z leukotape + skarpetki Injinji i... w sumie bezproblemowo. Ostatni raz leciałem w nich długi dystans (też okolice 50 km) w sierpniu i wtedy mnie obtarły
Tak więc nie tyle kwestia butów, co dopasowania reszty i zabezpieczenia stopy

To co jest naprawdę ogromną różnicą to czucie podłoża - UV3 vs MTN Racer 2/3 to przepaść. Na UV3 kamyczków itd. nie czuć, podobnie jak w takich Trabuco Max więc bardziej nadają się do "zbiegania na dzika" np. gdzieś w górach o ile można sobie na to pozwolić, przynajmniej jak dla mnie

2 mm różnicy na stacku tego na pewno nie robi.. oba nie mają płytki żadnej, oba niby korzystają z ZipFoam + na spodzie vigram megagrip, czyli podobnie, a jednak inaczej

Swoją drogą, pojawiły się UV4
https://www.topoathletic.com/mens-ultra ... &color=249
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

UV3 nie ma Megagrip, jeno coś mniej ścieralnego XS Trek. I mniej gumy objętościowo i cieńsza.

Dosyć dawno się przekonałem, że nazwa pianki nic nie znaczy, a w Topo to jest nic absolutne, bo od zarania dziejów jest ta sama nazwa, a Chińczycy inne mieszanki już iks razy zrobili.
duzymis2
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

To fakt, na pewno jest co innego w środku

Vibram też sobie nierówny i więcej zależy od kształtu i wysokości wypustek. Nawet naprawdę lekkie błoto i ten but nieco pływa, MTN Racer w tym samym miejscu leci jak czołg
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A widziałeś oba buty od spodu? Raczej nie trzeba zakładać, żeby ocenić jak się tak diametralnie różne bieżniki zachowają. Rodzaj gumy ma tu żadne znaczenie w błocie, a wielkie na chodniku, asfalcie czy gołej skale.
ODPOWIEDZ