A 160 to nie model dziecięcy? ;D
Andrzej a w czym ty biegasz? Bo widzę, że biegasz i to dużo. Mógłbyś się podzielić doświadczeniami?
Buty minimalistyczne - ultramaraton
- rockduck
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: brak
ja polecam
1) inov8 roclite 243- w porównaniu do x talona obszerniejszy i w odczuciach dużo bardziej mięsisty
2) inov8 trailroc 245/255 - ja osobiscie mam 245 ale pożyczyłem raz od brata 255 i IMO przy podobnych odczuciach co do elastyczności bardziej izoluje od podłoża co wg mnie w ultra ma spore znaczenie po parudziesięciu kilometrach
bardzo fajny jest brooks pure grit, tyle ze to dość sztywny but i trochę cięższy od wyżej wymienionych, ale naprawdę biega się w nim bardzo dobrze i średnia elastyczność podeszwy nie jest tak bardzo odczuwalna.
w ogóle jak jest sucho to but z tak agresywną podeszwą jak x-talon nie jest wg mnie potrzebny, spokojnie można lecieć w czymś takim jak trailroc a nawet kinvara ( imo ona ma naprawdę solidny kawał mięsa pod piętą a przy tym jest elastyczna, podeszwa w suchych warunkach daje rade przez te trójkąty )
1) inov8 roclite 243- w porównaniu do x talona obszerniejszy i w odczuciach dużo bardziej mięsisty
2) inov8 trailroc 245/255 - ja osobiscie mam 245 ale pożyczyłem raz od brata 255 i IMO przy podobnych odczuciach co do elastyczności bardziej izoluje od podłoża co wg mnie w ultra ma spore znaczenie po parudziesięciu kilometrach
bardzo fajny jest brooks pure grit, tyle ze to dość sztywny but i trochę cięższy od wyżej wymienionych, ale naprawdę biega się w nim bardzo dobrze i średnia elastyczność podeszwy nie jest tak bardzo odczuwalna.
w ogóle jak jest sucho to but z tak agresywną podeszwą jak x-talon nie jest wg mnie potrzebny, spokojnie można lecieć w czymś takim jak trailroc a nawet kinvara ( imo ona ma naprawdę solidny kawał mięsa pod piętą a przy tym jest elastyczna, podeszwa w suchych warunkach daje rade przez te trójkąty )
- rockduck
- Zaprawiony W Bojach
w Kinvarze biegałem jeden ultra i jeden górski maraton. Jak ci super trakcja nie jest potrzebna, warunki są suche to but spisuje sie jak porządna trailówka
a na zbiegach to i piętą można pare razy przywalić 

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Mylisz się prawie we wszystkim co piszesz. Odsyłam na napieraj.pl. Poczytaj w czym Maciek biegł i czym różnią się x-talony 212 od BareGripów.Andzej pisze:maciek w x-talonach 160 zrobił w tym roku kierat (dużo asfaltu, skał i błocka), rzeźnika i dużą część GSB - w kontekście minimalizmu x-t 160 i bare-gripy to ta sama liga wylajtowania.oskee pisze:2 lata temu Maciek Więcek i Michał Jędroszkowiak wystartowali w B7D w Inov-8 BareGrip. Michał zmienił buty w Rytrze (albo Piwnicznej, już nie pamiętam), Maciek dobiegł do mety na drugim miejscu, ale jak potem z nim rozmawiałem to mówił, że nie było to przyjemne przeżycie. Mimo dobrych recenzji jakie te buty zebrały nie widziałem już chlopaków startujących w nich w ultra-trailach.
Wszystko oczywiście zależy od samego biegu. Mogę sobie wyobrazić Rzeźnika w takich BareGripach (dużo błota), ale zupełnie nie widzę Grani Tatr (same skały).
Ja sam stawiam na uniwersalizm i biegam w Trailrocach 255. Minimalistyczne one nie są, ale zdecydowanie mają mało bajerów i sprawdzają się dobrze prawie w każdym terenie i dystansie.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45,44
To na drodze powinny być jeszcze lepszerockduck pisze:w Kinvarze biegałem jeden ultra i jeden górski maraton. Jak ci super trakcja nie jest potrzebna, warunki są suche to but spisuje sie jak porządna trailówkaa na zbiegach to i piętą można pare razy przywalić

Dzięki
-
- Stary Wyga
Skora Form. W prawdzie zupełnie inna cholewka niż Base ale podeszwa ta sama. Maraton uliczny.markus02 pisze:Czy ktoś ma doświadczenie w bieganiu długich dystansów, maraton lub dłuższych w butach:
NB MR10v2
Saucony Kinvara 3
Skora Base
?
Od 35km było twardo ale nie na tyle żeby wpłynęło negatywnie na wynik. Z tym, że buty wtedy miały już 2kkm przelotu.
Na maraton po graniach się nie nadają.
T.