Buty minimalistyczne

thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

BA2 ma grubszą podeszwę i jest sztywniejszy od połowy do końca buta. RG2 to już poziom wyżej. Przebiegłem w RG2 z 50km i odczuwam lekko łydki choć z naturalem i minimalizmem jestem obyty. Jeśli są to Twoje początki z zabawą w minimal to najpierw BA2 :oczko:
PKO
Awatar użytkownika
szubert
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 40:06
Życiówka w maratonie: 03:09:11

Nieprzeczytany post

Cenna rada, dzięki. Zastanawiam się czy w zimie MBA2 nie będą się ślizgały po śniegu, czy nie lepszym wyborem będzie np. Trail Glove?
Biegam od 08-2012
● 5 km: 20:12
● 10 km: 40:29
● Półmaraton: 01:29:31
● Maraton: 03:06:43
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

szubert pisze:Cenna rada, dzięki. Zastanawiam się czy w zimie MBA2 nie będą się ślizgały po śniegu, czy nie lepszym wyborem będzie np. Trail Glove?
Mimo agresywnego bieżnika Trail Glove nie trzymają zbyt dobrze na śniegu.
Mam wrażenie, że guma, z której są zrobione podeszwy mocno sztywnieje na mrozie i traci przyczepność.
Trza coś z zimowych oponek spróbować. :hej:
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
Awatar użytkownika
scouser
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:03

Nieprzeczytany post

fotman pisze:
szubert pisze:Cenna rada, dzięki. Zastanawiam się czy w zimie MBA2 nie będą się ślizgały po śniegu, czy nie lepszym wyborem będzie np. Trail Glove?
Mimo agresywnego bieżnika Trail Glove nie trzymają zbyt dobrze na śniegu.
Mam wrażenie, że guma, z której są zrobione podeszwy mocno sztywnieje na mrozie i traci przyczepność.
Trza coś z zimowych oponek spróbować. :hej:
Rzeczywiście trail glove nie sprawdzają się dobrze na śniegu, przy okazji znacie może jakieś modele butów minimalistycznych z podeszwą, która dobrze trzyma w śnieżnych warunkach?(cholewka nie musi być na zimowe warunki, chodzi mi tylko o przyczepność podeszwy)
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

potwierdzam zdanie fotmana, trail glove się ślizga w zimie, za to dobrze sprawuje się w trudniejszym terenie ale letnim. na śniegu i iogólnie w mokrych warunkach zaskakująco dobrze trzyma SKORA, pomimo płytkiego bieżnika.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Inov-8 Baregrip 200

Nie miałem ich na stopach, ale czytałem pozytywne opinie o tych butach jeśli chodzi o bieganie w trudnych warunkach.

http://www.inov-8.com/new/global/Produc ... .html?L=26
TomoM
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Baregripy są mega ale powinno być miękko żeby mogły się wgryzać. Na ubity śnieg te kołki w podeszwie będą za miękkie. Za to na breję, błoto czy ściółkę w lesie - super. Sam jestem zakochany w nieco łagodnieszych X-talonach 212.

T.
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kolejna propozycja od Merrell - Barefoot Life Tour Glove http://www.merrell.com/US/en-US/Product ... id=5631426 - buty na każdą okazję :-)
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rzeczywiście Merrell na bazie podeszwy zero drop robi trochę butów na co dzień, np.: Reach Glove.
Wczesną wiosną chodziłem w Orbit Glove.

Muszę przyznać, że chodzenie w tych butach zmusiło mnie do skrócenia kroku- walenie piętą nawet w marszu nie jest przyjemne.
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

fotman pisze:Muszę przyznać, że chodzenie w tych butach zmusiło mnie do skrócenia kroku- walenie piętą nawet w marszu nie jest przyjemne.
Fakt. Nawet tylko maszerując można łatwo sprawdzić prawdziwość istotnego elementu naturalnego przemieszczania się: skrócenie kroku - oraz ugięcie kolan - powodują, że stopa naturalnie, łatwo i sama przechodzi z pięty na śródstopie. Im krócej i niżej tym bardziej :)
Hannibal
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44:24

Nieprzeczytany post

Ja od paru miesięcy biegam w fivefingersach kso i jak dla mnie są bardzo dobre. Są proste w budowie, bez żadnych udziwnień. Jak ktoś chce biegać naturalnie to polecam tego typu buty. Bardziej minimalistycznie to już chyba tylko boso. ;)
Oczywiście podstawa przy rozpoczęciu tego typu biegania to odpowiednia przemyślana adaptacja.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzisiaj w Decathlonie wypatrzyłem dwie dobre okazje w kategorii "ekonomiczne".
Damskie:
Obrazek
Obrazek

Męskie:
Obrazek

Męskie były droższe, chyba 40 albo 60 zł. Niestety nie mogłem przymierzyć, bo damska rozmiarówka to wiadomo a męskie były tylko bardzo duże lub bardzo małe. Wydaje mi się jednak, że nieźle by się w nich biegało. Przy okazji biję się w piersi za to, że niedawno skrytykowałem gdzieś tutaj Newfeel'e za plastikową podeszwę. Chodziło mi wtedy o zupełnie inne buty. O istnieniu tych ze zdjęć nie miałem pojęcia.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Śliczne te pierwsze newfeel'e. Jeszcze jakby piętkę skroić i ładnie wyszlifować to któż to wie może lżejsze i lepsze od zenka?
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No właśnie. I dużo mniej roboty by z nimi było. Niestety to są damskie, więc rozmiary do 42. Męskich w sklepie nie zauważyłem, a na stronie są. Szkoda że nie po 30 zł :echech:
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
kruczek79
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 38:07
Życiówka w maratonie: 3:09:57

Nieprzeczytany post

Cześć, mam pytanko. Czy ktoś biega w tych butach Mizuno WAVE EVO LEVITAS http://www.zalando.pl/mizuno-wave-evo-l ... 2-404.html ?
Jak jest z grubością podeszwy, bo jak trochę poszperałem to spotkałem się z różnymi wersjami od 8mm do 15 mm.
Jak jest z trwałością podeszwy ?
Ostatnio zmieniony 03 cze 2013, 07:14 przez kruczek79, łącznie zmieniany 1 raz.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ