Co prawda nie był to zakup biegowy (szybka hydrożelowa do telefonu), ale z Aliexpress.
"Country of orgin Port Vila Vanatu"
Vanatu do daleka Oceania. A pod naklejka adresową druga ewidentnie chińska.

Kwarantanna??
Kiedyś zamówiłem słuchawki - doszły po pół roku - wysłane z Malezjilongtom pisze:Ciekawostka.
Co prawda nie był to zakup biegowy (szybka hydrożelowa do telefonu), ale z Aliexpress.
"Country of orgin Port Vila Vanatu"
Vanatu do daleka Oceania. A pod naklejka adresową druga ewidentnie chińska.![]()
Kwarantanna??
Z cłem dalej loteria może złapać się a nie musi. Jedyna różnica, że vat zawsze płacisz już przy zakupiejarjan pisze: ↑13 lis 2021, 21:38 Czy ktoś się orientuje, jak po 1 lipca 2021 - czyli wejściu w życie nowych zasad clenia przesyłek spoza UE, szczególnie z np. Chin, wygląda praktyka zakupów na Aliexpress z punktu widzenia cła. Chodzi mi oczywiście o zakupy na własny użytek, nie w ilościach handlowych!, drobnych przedmiotów o wartości kilku-kilkunastu dolarów w jednej paczce, powiedzmy do ok. 100 PLN ( ok. 25 USD)?
Ja np. na wiosnę kupowałem trochę rzeczy na Ali, część z nich, zgodnie z trackingiem przesyłki, przekroczyła granicę już po 1 lipca i została mi dostarczona jakiś czas potem, mimo to żadnego cła nie płaciłem.