Garmin f305

pardita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55:43.00
Życiówka w maratonie: półmaraton 01:58:41

Nieprzeczytany post

Garmin fajny, ale strasznie skomplikowany jak dla mnie.
Jutro będę używać po raz pierwszy, a wciąż z nim walczę (paradoksalnie na jutro potrzebuję bardzo podstawowych funcji tylko). No więc mam kilka amatorskich pytań:
ALERTY :ech: - biegnę 46 min., ustawiłam sobie alert na 46 min. ale garmin po tym czas wydaje jednorazowe pikanie.
1. Czy można ustawić gdzieś tak, żeby ten alert pikał mi, aż nie wcisnę stop [kończę trening biegnąc wzdłuż ulicy i normalnie obawiam się, że przeoczę to sutelne piknięcie]
2. Jak już wcisnę to nieszczęsne stop, to czy mogę gdzieś sobie garmina wyzerować?? Czy muszę go wyłączyć i włączyć od nowa??
Ja po prostu nie mam zbyt dużo cierpliwości do rozszyfrowywania zaawansowanej techniki...
PKO
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:26
Życiówka w maratonie: 04:33:53
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Co ma na celu ten alert w 46 minucie? Jeśli chcesz zakończyć trening po 46 minutach możesz ustawić tak, że trening skończy się po 46 minutach (Trening/Treningi/Szybkie/Distance & Time lub Time & Pace) - niczego nie będziesz musiała wciskać. Co do resetowania dystansu garmina - wystarczy wcisnąć na dłużej przycisk lap. Wtedy, to co przebiegłaś jest w pamięci 305, a Ty masz czyste pole do nowego treningu.
pardita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

och dziękuję:D
ten alert ma na celu to, że mój trening trwa 46 minut.
Wbrew mojemu statusowi (wyga), jestem dość początkującą biegaczką i po prostu co tydzień wydłużam trening o 2 minuty. Jak dojdę do godziny ciągłego biegu, to zamierzam już bardziej fachowo go skonstruować.
Czy jak ustawię to tak, jak mówisz, to też mi zapika??? czy tylko zakończy odliczanie czasu?
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

pardita pisze:och dziękuję:D
Wbrew mojemu statusowi (wyga), jestem dość początkującą biegaczką i po prostu co tydzień wydłużam trening o 2 minuty. Jak dojdę do godziny ciągłego biegu, to zamierzam już bardziej fachowo go skonstruować.
Czy jak ustawię to tak, jak mówisz, to też mi zapika??? czy tylko zakończy odliczanie czasu?
Będzie długi sygnał zakończenia i Garmin zatrzyma trening. Możesz sobie zrobić krótką symulację - ustaw sobie teraz trening 1 minuta, zatwierdź, wystartuj i poczekaj minutkę. Żeby nie śmiecić w zegarku, to potem w Historia/Running/By Date - wywal z historii ten fake "trening".

Jeśli ustawisz sobie trening na 46 minut i zaakceptujesz go, to się zapamiętają te pola, które uzupełniałaś - czyli time i pace np. Następnego dnia wybierając ten trening będziesz miała już 46 minut domyślnie.

EDIT: Jeśli ustawisz sobie czas 46 minut i pace powiedzmy 5:40/km, to po starcie takiego treningu, będziesz mogła strzałeczkami wyświetlić funkcję wirtualnego partnera, który wskaże Ci, czy jesteś przed, czy za tempem wirtualnego partnera. Następny ekranik pokazuje ile metrów jesteś przed (jasne tło i ciemne cyferki) lub za (ciemne tło i jasne cyferki) wirtualnym partnerem "biegnącym" prędkością 5:40/km
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

pardita pisze:och dziękuję:D
chłopie jak ci sie będzie dobrze biegło to biegnij dalej , to nie apteka ze masz 46 minut i stajesz w miesjcu. Mój syn ma teraz 7 lat biega też z Garminem ma alert na 10 minut i jakoś go słyszy.

Tompoz
Tompoz
pardita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tompoz,

chłopie :hej: dzięki i Tobie.
Jeszcze jedna sprawa mi się przypomniała - jak wygląda kwestia ładowania Garmina. Czy wsadzać go w ładowarkę (zeby się doładował) po bieganiu czy ogólnie zakończeniu użytkowania go?? Czy lepiej dać mu się rozładować całkowicie ???
[jeśli chodzi o tel. komórkowe, to na przykład doładowywanie nie jest wskazane].
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

Pardita, to jest problem tzw. "formowania" akumulatory, jest to związane z tzw. pamięcią chemiczną ogniwa. Wg producentów nowoczesne akumulatory litowe nie potrzebują rozładowania do 0, można je spokojnie doładowywać... niemniej jednak faktycznie większość użytkowników komórek hołduje zasadzie, aby na początku użytkowania rozładować telefon do końca i dopiero wtedy rozpocząć ładowanie od nowa. W przypadku Germina jest to o tyle niepraktyczne, że aby go rozładować do 0 musiałby być włączony ok 8 godzin (jeśli się nie mylę), zrób jak chcesz, ja nie rozładowywałem swojego i chodzi jak ta lala.

ps. a tak z ciekawości, ile zapłaciłaś za swojego Garmina? (Rozumiem, że kupiłaś go w GB).
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <40
Życiówka w maratonie: 3:27

Nieprzeczytany post

AgA_G pisze:Mam pytanie odnośnie 305 a dokładnie sprowadzania go z USA.
Mam możliwość sprowadzenia go (poprzez koleżankę) za około 500zł. Cenowo to się oczywiście opłaca. Ale nie wiem jakie są wady takiego sprowadzenia w porównaniu do kupna w Polsce ? oczywiście poza brakiem polskiego menu. I na co powinnam zwrócić uwagę decydując się na zakup w USA ?
tu sa problemy z uzyskaniem szybkiej naprawy w ramach gwarancji i wersja amerykanska moze miec inny soft,,pozdrawiam
Dodam ,ze moj lapie zasieg po ok 1 minucie najdluzej 2 i to wszystko,, :oczko:
pardita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zoltar7,

dzięki:)
Tak, kupiłam w Wielkiej Brytanii i zapłaciłam 105 funtów. Wiem, że są spore różnice cenowe w porównaniu z Polską.
Na e-bay'u możesz dostać już od 99.99.
Ja zakupiłam przez Amazona, bo to jednak trochę pewniejsze źródło niż jakiś pan Smith z e-baya.
Amazon bardzo porządnie go zapakował i wszystko elegacko doszło :hejhej:
Idę biegać z moim sprzeciurem :oczko:
myszek
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Mam pytanie.
Właśnie zmieniłem komputer i chaciałby wgrać dane z treningów które mam w starym.
Z jakim rozszerzeniem i gdzie standardowo zapisywane są terningi
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

a w jakim programie je zapisywałeś? Z Garmin Training Center chyba można exportować TCX'y, a może zbiorczo też...
myszek
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Zapisywałem w Garmin Training Center.Po podłączeniu przez USB program sam się uruchamia i ściąga dane. Nie wiem tylko gdzie są one zapisywane na komputerze, żeby móc je odnaleśc i skopiować.
Skopiowałem oprogramowanie na nowego laptopa ale po uruchomieniu okazało się że nie ma już tam żadnych treningów
Z pamięci Garmina już tych danych nie odzyskam bo jakiś czas temu musiałem je wykasować bo była zapełniona
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie używam GTC, ale znalazłem takie info:

http://www.coolrunning.com.au/forums/in ... opic=14399 (trzeci i ostatni post)
jacekj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:36
Życiówka w maratonie: 3:48:21
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A próbowałeś export na starym i import na nowym?
Lub backup i restore?
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

trzebało zrzucać na sportracka

Tompoz
Tompoz
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ