Garmin Fenix 3/3HR

Awatar użytkownika
anatom
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44.52
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mysle, ze mozna sie cieszyc, ze postawili mocno na f3 widac, ze zalezy im na jego rozwoju.
Obecnie soft i cala masa zmian i dodatkow jest ogromniasta co mnie osobiscie cieszy :)
Jeszcze zeby tylko wrocil wlacznik i wylacznik trybu nocnego bo tego mi teraz brakuje bardzo.
masz oczko wodne? Jeśli tak to dołącz do nas :) :)
https://www.facebook.com/groups/oczkomaniacy
PKO
Awatar użytkownika
mow_mi_stefan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 4:09

Nieprzeczytany post

Bosman.Zorz pisze:
mow_mi_stefan pisze:Czy może mi ktoś powiedzieć czy do paska HRM-Run wyszedł już oficjalny update? Na stronie widzę ciągle ostatnia wersje 6.3, ale w opisie softu v6.5 Fenixa jest mowa o v6.6.
Update paska robi się automatycznie po jego założeniu?
Ja ściągnąłem w tym celu betę i wyłuskałem z zipa plik do paska. Po modyfikacji nazwy pliku (usunięcie prefiksu) trzeba wrzucić na zegarek do folderu Garmin/remoteSW. Potem zakładamy pasek i aktualizacja.
Poszło. Wielkie dzięki.
czuj duch, Paweł
10km 42:57, HM 1:35:12, M 3:27:56
BLOG :: Komentarze
Petavit
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

anatom pisze:Mysle, ze mozna sie cieszyc, ze postawili mocno na f3 widac, ze zalezy im na jego rozwoju.
Obecnie soft i cala masa zmian i dodatkow jest ogromniasta co mnie osobiscie cieszy :)
Jeszcze zeby tylko wrocil wlacznik i wylacznik trybu nocnego bo tego mi teraz brakuje bardzo.
A co powodował ten włącznik trybu nocnego?
Nie wiem, bo ja go nie używałem a z czystej ciekawości chciałbym wiedzieć.
Awatar użytkownika
anatom
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

pokazywal fazy ruchu ciala podczas snu od momentu zalaczenia do wylaczenia rano.
Teraz niby est to automatyczne ale dziala do dupy i to mega.
Mam nadzieje, ze wroca do recznego wlaczania i wylaczania.
Petavit
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

U mnie nie zauważyłem żeby źle działała funkcja snu, wręcz przeciwnie, pokazuje mi sen bardzo dokładnie.
Pory snu można ustawić na telefonie w Garmin Connect Mobile / Ustawienia / Ustawienia użytkownika.
Ja mam ustawiony sen od godz. 13/00 do 12/00 po to żeby brany był pod uwagę cały dzień (na razie się sprawdza)
W tej samej aplikacji na telefon można też edytować sen, który został już zapisany. ( chociaż nigdy nie miałem potrzeby tego robić, prawidłowo zapisuje mi sen w dzień i w nocy, chodź nie sprawdzałem czy zapisze dwa sny w ciągu doby, tu może być problem)
Klikamy na koło które pokazuje czas snu, kiedy pokaże się strona na której są fazy snu, klikamy w ikonkę ołówka (u góry wyświetlacza po prawej stronie) i tu można edytować godziny snu już zapisanego.
Jak chcę spać, to tak naprawdę nie wiem kiedy dokładnie zasne, i z tego powodu i tak bym musiał potem edytować tak zapisany sen. Zegarek robi to z dokładnością, chyba co do minuty.
Awatar użytkownika
anatom
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wlasnie mam tak ustawione w GC w telefonie, ze mam sen od 22 do 6. Jednak jak pozniej patrze w grafik snu to mam dziwne godziny, dzis np mialem zapis od godz 14 do 20.56.
Skorygowalem wpis recznie na wlasciwe godziny tzn 22-6 i jest w miare ok jednak czemu nie stosuje sie do zadanych godzin?
Petavit
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Powodów może być wiele, związane z samym zegarkiem jak i użytkowaniem czy ustawieniach.
Zakładam że w zegarku masz ustawione na której ręce nosisz zegarek, zgodnie z rzeczywistością i nie nosisz go tarczą do wewnątrz, tylko na zewnątrz nadgarstka (to wszystko ma znaczenie)
Źle działającym akcelerometrem. Między 14 a 20/56 nie ruszałeś się, tz. nie robiłeś kroków, nie liczył wtedy zrobionych kroków? Nie było widać w fazach (niby) snu, częstego przebudzenia, kiedy robiłeś kroki ? (bo tak naprawdę nie spałeś i co kilkanaście czy chociaż kilkadziesiąt minut robiłeś kroki ).
Na pewno śpisz z zegarkiem na ręce? (zegarek nie zaliczy snu jeśli nie będzie na ręce, bo "akcelerometr o tym wie", między innymi po to tam jest, a właśnie zaliczy najmniej aktywny okres jako sen, w którym jest na ręce).

Z tego powodu że źle monitoruje sen, sprawdzaj co kilkadziesiąt minut czy dolicza kroki, ustawiając tarcze na której jest informacja o ich ilości (nie może przecież liczyć snu jednocześnie robiąc kroki, a przynajmniej powinien pokazać przebudzenie w czasie snu, w kolorze różowym na wykresie snu w GC ).

Sprawdź czy liczy dystans kiedy nie ma zasięgu GPS (powinien liczyć właśnie akcelerometrem, który jest w zegarku).

Chodzi o to czy właściwie pracuje akcelerometr.

Próbowałeś zrobić twardy reset zegarka i sprawdzić, czy sytuacja się powtarza? Samo wgranie nowego oprogramowania nie musi usunąć starych błędów.

Zrozumiał bym, gdyby było odchylenie kilku czy kilkunastu minut, ale to co napisałaś, jest dla mnie nie do przyjęcia, wiedząc jak dokładnie ja mam monitorowany sen.
bar72
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

ja sprawdziłem dziś
Stress Score wyszło 44 , więc silnik na wolnych obrotach jest w miarę ok w sezonie bywało 42
Obrazek
----------------------------
FENIX 3 , EDGE1000
Petavit
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A ja z ciekawości też sprawdziłem i chyba pójdę pobiegać :lol:Obrazek
bar72
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

czyli to nie jest tętno spoczynku
mam w granicach 42 i myślałem , że to pokazuje :)
19 to spoczynku ile masz ?
drugi pomiar
Obrazek

ale do 19 jeszcze brakuje , sprawdzę z rana co wyjdzie :bleble:
Ostatnio zmieniony 07 sty 2016, 14:12 przez bar72, łącznie zmieniany 2 razy.
FENIX 3 , EDGE1000
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Gdzie ten stress score sie sprawdza? Nie widze tej opcji u siebie.
bar72
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

tam gdzie masz , biegi rower itp
FENIX 3 , EDGE1000
Gollden
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 0:39:58
Życiówka w maratonie: 3:23:20

Nieprzeczytany post

Skoor pisze:Gdzie ten stress score sie sprawdza? Nie widze tej opcji u siebie.
Start -> Stress Score

To nie jest tętno spoczynkowe. Skala jest od 1 do 100. Dokładne działanie jest pod linkiem: https://www.youtube.com/watch?v=xMH69nr ... e=youtu.be
5km - 19:35 - 27.10.2018
10km - 39:58 - 11.11.2018
HM - 1:29:42 - 14.10.2018
M - 3:23:20 - 30.04.2017
bar72
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

no to dziś ogień jak jest na zielono :bleble:
kto ma 1 to jest leń :hej:
FENIX 3 , EDGE1000
Petavit
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Oczywiście że to nie jest samo tetno.
Ten pomiar bierze pod uwagę ilość uderzeń na minutę, ale ważniejsza jest zmiana rytmu serca podczas pomiaru.
Mnie nie zmienił się rytm więcej niż o 3 uderzenia, podczas całego testu.
Jeżeli są duże wahania, a do tego wysokie tetno, to współczynnik stresu wychodzi bardzo wysoki.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ