Biegający okularnik

Awatar użytkownika
neevle
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:11
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Też biegam w okularach. Dobrze dopasowane oprawki nie powinny się zsuwać, ale takie niestety potrafią kosztować. Jeżeli jednak wydaję setki złotych na buty i GPS-y, to tym bardziej mogę wydać 500zł na oprawki, których przecież używam cały czas. ;) Czasem mimo wszystko, gdy jest duża wilgotność powietrza okulary lubią mi trochę zjechać - wtedy pomaga złapanie zauszników opaską. Zimą taką grubszą na uszy, a latem cienką, taką która tylko pot wyłapuje: https://www.decathlon.pl/opaska-do-bieg ... 97247.html. wbrew pozorom ta przednia częśc jest bardzo cienka i ładnie się składa na czole. Przykład można znaleźć na każdym moim zdjęciu z zawodów. ;) I wtedy okulary nie mają prawa się ruszyć.
5km - 20:23, 10km - 42:11, 21.1km - 1:35:58
[url=https://biegambyjesc.wordpress.com/]Mój blog - Biegam by jeść[/url]
[url=https://www.facebook.com/biegambyjesc/]Facebook - Biegam by jeść[/url]
PKO
Bianka16
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Najbardziej kompetentny w moim mieście optyk ( a przynajmniej mnie się tak wydaje) - odwiedzony. Tak jak myślałam, o okularach bez regulowanych nosków mogę zapomnieć. Przymierzyłam przeróżne pary, zarówno pod względem kształtu, materiału, przeznaczenia jak i ceny. Przedział cenowy kształtował się od 170 do 1250zł. Oakley, niestety także nie pasował, damski miał zbyt szeroki mostek, a dziecięcy, zbyt wąską całą oprawę.
Jedne oprawki udało mi się dopasować, choć totalnie nie sportowo wyglądają, a i kształt w niczym tego w co celowałam nie przypomina, bo są okrągłe. Za to stabilnie siedzą zarówno na nosie, jak i na skroniach. Dobieraliśmy je także pod kątem mojego uczulenia na metal (nikiel) , więc choć są metalowe, to jednak całe zauszniki są oblane plastikiem, tak, że żadna metalowa część nie dotyka skóry.
Firma - jakaś włoska, nie pamiętam, nie zwracałam zbytnio na to uwagi. Cena całości... hmm, prawie taka jak mój zegarek biegowy.
Cóż... trudno się mówi. Nie są sportowe, więc posłużą pewnie i na co dzień.

Zaproponowano mi dwa rozwiązania, jeśli chodzi o zauszniki. Jedno - dogięcie tego co tam jest, a drugie - wyprostowanie i założenie na nie specjalnych gumowych nakładek.

Czy ktoś z was z tym się spotkał? Która opcja byłaby lepsza?
JFP
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bianka16 pisze:Cóż... trudno się mówi. Nie są sportowe, więc posłużą pewnie i na co dzień.
Nie dałbym głowy. Dla naprzykładu u mnie w trakcie biegu głowa okropnie się poci. W efekcie "niesportowe", ale drogie i markowe oprawki już po kilku miesiącach używania zaczęły się trwale odbarwiać w miejscach kontaktu ze skórą. Obecnie wyglądają jak psu z gardła wyciągnięte i nadają się wyłącznie do biegania :chlip:
Bianka16
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

JFP pisze: Obecnie wyglądają jak psu z gardła wyciągnięte i nadają się wyłącznie do biegania :chlip:
Nawet jeśli tak się stanie, to trudno. Do biegania mają służyć, na co dzień i tak mam inne. Może kiedyś w moje ręce wpadną sportowe, pasujące mi okulary. Na razie mogłam co najwyżej coś tam przez internet zamówić z zaznaczeniem, że najlepiej najpierw same oprawki kupić i przymierzyć a ewentualnie później odesłać z prośbą o wstawienie szkieł. Sama przesyłka ( rejestrowana i wyceniona) w kilka stron ładnie by mnie kosztowała. O innej formie przesyłki nie ma mowy, dwa razy mi paczuszka nierejestrowana zaginęła. Za droga zabawa żeby choćby zwykłym priorytetem wysyłać.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bianka16 - ja już chyba wiem dlaczego tak bardzo chcesz kupić te okulary do biegania :hejhej:
https://www.facebook.com/RunFitners/vid ... 578691478/
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Bianka16
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Keiw, ooo, to, to, dokładnie to :hahaha: Trafiłeś w samo sedno, aż się popłakałam ze śmiechu.

Ale, a propos ... sytuacja z ostatniego wybiegania. Zegarek pokazywał już prawie 10km, więc końcóweczka. Ulica pusta, naprzeciwko jedzie jakiś jeden samochód. Widzę, że zza szyby ktoś macha szaleńczo .... Odwracam się usiłując znaleźć obiekt do którego ten ktoś macha, ale wkoło żywego ducha, czyli jak nic, to jest do mnie. Wyszczerzyłam zęby i radośnie odmachałam.
Do tej pory zastanawiam się tylko ... komu odmachałam hahaha... niestety, twarzy nie widziałam, to znaczy widziałam ... rozmazaną.
A co mi tam, jak nie biją, tylko machają, to mogę też pomachać :bum: :hejhej:
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Może to był koroner i machał bo taśmę zerwałaś :bum:
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Bianka16
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

keiw pisze:Może to był koroner i machał bo taśmę zerwałaś :bum:
Niewykluczone :hahaha:

Odebrałam dzisiaj to cudo z optyka. W sumie to zastanawiałam się dlaczego optyk wskazał te oprawki jako nadające się do biegania i tym podobnych sportów. Totalnie nie mają sportowego kształtu, no ale widocznie jakąś rację w tym miał. Wiadomo jak to w optyku, kiedy za plecami siedzi tłum innych klientów, za bardzo się temu cudu nie przyglądałam. Przy moim marudzeniu, podziwiam pana za cierpliwość.

Dzisiaj je dopasowywaliśmy. Zauszniki są wyprostowane i dogięte do głowy, założone są tzw stopery, czyli gumowe końcówki, które dają jeszcze większą stabilizację. Same zauszniki są zrobione z jakiegoś elastycznego tworzywa, co powoduje,że idealnie dopasowują się do kształtu głowy, fajnie przylegają. Nanośniki też są zrobione z materiału nieślizgającego się, coś jakby silikon, z czymś takim jeszcze się nie spotkałam. Mimo tego, że mam wrażenie, że przysysają się wręcz do nosa, to nie zostawiają żadnych śladów ( co w innych okularach u mnie jest nagminne). Wyglądają po prostu ładnie. Jestem ciekawa jak się będą sprawowały w czasie biegania.

Dziękuję za wszystkie rady. Okazuje się, że "codzienne" okulary też można dobrać, dopasować i wcale nie trzeba mieć "maski" na twarzy.
Awatar użytkownika
neevle
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:11

Nieprzeczytany post

No i super. Daj znać jak się sprawdzą na bieganiu.

Od siebie jeszcze dodam, że to odbarwianie oprawek od potu, o którym pisano wyżej, to nie jest reguła, mogę odpowiedzieć równoważnym przykładem - u mnie nie ma tego problemu. :) a okulary mają ponad cztery lata. Wcześniej natomiast miałam oprawki, które odbarwiły się za uszami i bez biegania. Znowu, kwestia jakości materiału.
A, no i jeszcze jedno, niby oczywiste, ale w sumie... Okulary też warto myć po treningu. :hej:
5km - 20:23, 10km - 42:11, 21.1km - 1:35:58
[url=https://biegambyjesc.wordpress.com/]Mój blog - Biegam by jeść[/url]
[url=https://www.facebook.com/biegambyjesc/]Facebook - Biegam by jeść[/url]
Bianka16
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Coś mnie jednak podkusiło i zamówiłam te internetowe. Najpierw przyszły same oprawki, które zgodnie z umową odesłałam by wprawili mi szkiełka według recepty (darmowe odesłanie, kurier po paczuszkę przychodzi do domu). Bardzo byłam ciekawa jak oni sobie dadzą radę ze szkłami cylindrycznymi, ponieważ te oprawki nie dość, że zaokrąglone, to jeszcze same szkła są ustawione pod innym kątem niż w tradycyjnych okularach. Wybrałam TRIVEX z antyrefleksem. Wszystkie te operacje, czyli przysyłanie, odsyłanie trochę trwały, więc trzeba uzbroić się w cierpliwość. W końcu przyszły.

Obrazek

Wczoraj je wypróbowałam na 10K. Wrażenia?
Nie wiem czy to przypadek, czy nie, ale oczy przez cały bieg ani razu mi nie załzawiły, choć z przyjściem jesieni uznałam za normę to, że biegam z "workiem" chusteczek higienicznych.
Szkiełka są wymienne, to tzw adaptery, teraz mam zwykłe, przezroczyste, lecz z przypływem gotówki planuję dokupić komplet fotochromów. Na lato będą idealne, teraz nie lubię jak mi się ściemniają, a one nie tyle na słońce reagują, co na któryś z rodzajów promieniowania ( nie pamiętam który).
Mam czas, żeby odłożyć te 410 zł na fotochromy.
Jak cenowo wyszła całość? Nie jest to najtańsza opcja. Oprawki 230zł + szkła 190zł. Można wybrać jeszcze tańsze szkiełka, jednak nie wiem jak jest z ich trwałością. Same oprawki jak dla mnie wyglądają kosmicznie, ale dzięki swojemu zakrzywieniu fajnie osłaniają oczy przed wiatrem. Myślę, że to dobra opcja.
Zapomniałam tylko napisać co to za model. To Airline EVO z VER SPORT a zdjęcie pochodzi z OptiShop Blog
JFP
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja w końcu poszedłem inną drogą i zamiast szukać oprawek stricte sportowych z wkładką korekcyjną kupiłem u jakiegoś polskiego dystrybutora outlet'owego porządne oprawki Oakley'a; konkretnie w moim przypadku model Crosslink Zero OX8076. Do tego u optyka zamówiłem szkła korekcyjne do mojej wady wzroku, a na dodatek zaszalałem, a jakże - fotochromy.

Summa summarum to chyba jeden z najlepszych wydatków w moim życiu. Tanio nie było, ale warto było!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ