Ja lubię sobie nanieść w zegarku waypoint, kontrolować tętno, a telefon mieć głęboko schowany, najlepiej jeszcze wyłączony
Nawigacja biegowa (Android lub/i iOS)
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 46:45
- Życiówka w maratonie: brak
Wszystko zależy jak biegasz, i po co
Ja lubię sobie nanieść w zegarku waypoint, kontrolować tętno, a telefon mieć głęboko schowany, najlepiej jeszcze wyłączony
- rkaczynski
- Rozgrzewający Się

- Życiówka na 10k: brak
Jeżeli szukacie aplikacji typowo mapowej to wszelkie endo i podobne są oparte na słabej topograficznie mapie.
Polecam do tego celu aplikację Orux Maps
Można na niej wyświetlać dużo lepsze mapy OpenStreet a po odrobinie kombinacji mapy topograficzne Geoportalu (darmowe) i to polecam.
Oczywiście jest zapis ścieżki gpx czy wyświetlanie zaplanowanej trasy, nawigowanie po niej pewnie też ale nigdy nie próbowałem. Mnie wystarczy że widzę na tle dokładnej mapy planowaną drogę.
Z resztą moim zdaniem bieganie z telefonem w ręku jest bez sensu więc korzystam tylko w mniej znanym terenie i przy wątpliwościach zerkam na telefon.
Topograficzne mapy Garmina też można podpiąć.
Polecam do tego celu aplikację Orux Maps
Można na niej wyświetlać dużo lepsze mapy OpenStreet a po odrobinie kombinacji mapy topograficzne Geoportalu (darmowe) i to polecam.
Oczywiście jest zapis ścieżki gpx czy wyświetlanie zaplanowanej trasy, nawigowanie po niej pewnie też ale nigdy nie próbowałem. Mnie wystarczy że widzę na tle dokładnej mapy planowaną drogę.
Z resztą moim zdaniem bieganie z telefonem w ręku jest bez sensu więc korzystam tylko w mniej znanym terenie i przy wątpliwościach zerkam na telefon.
Topograficzne mapy Garmina też można podpiąć.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
kesser
- Wyga

- Kontakt:
Czy któraś z wyżej wymienionych aplikacji pozwala nawigować po trasie podobnie jak navi samochodowa (bo się pogubiłem w dyskusji)? Np. trasa raz przejechana/przebiegnięta (lub wytyczona na mapie) po lesie wczytana jeszcze raz i w słuchawkach komunikat typu skręć w prawo?
Problemem na pewno będzie dokładność map szczególnie poza terenem zabudowanym.
Obecnie korzystam z micoacha (nie wiem nawet czy ma taką funkcjonalność
) przesiadłem się z endo pro bo audio nie działało.
Przewaga telefonu nad zegarkiem to audio, komunikaty w słuchawkach (nie trzeba się skupiać na cyferkach), i w razie "W" mam funkcję telefon
czyli 3 w jednym.
Brakuje mi właśnie powyższego możliwości planowania trasy w dzikszym terenie i później nawigowania po niej bez potrzeby przeglądania mapy papierowej czy na wyświetlaczu.
Problemem na pewno będzie dokładność map szczególnie poza terenem zabudowanym.
Obecnie korzystam z micoacha (nie wiem nawet czy ma taką funkcjonalność
Brakuje mi właśnie powyższego możliwości planowania trasy w dzikszym terenie i później nawigowania po niej bez potrzeby przeglądania mapy papierowej czy na wyświetlaczu.
- robertza
- Wyga

- Życiówka na 10k: 44'22"
- Życiówka w maratonie: 3:34'25"
Czy ktoś przećwiczył jak można wgrać plik .klm z zapisem trasy do OruxMaps?rkaczynski pisze: Polecam do tego celu aplikację Orux Maps
Może jakiś inny?
ok, mam odpowiedź, zamieszczam dla innych
http://warczaceszprychy.pl/article,show ... yczna.html
- we love run -
- Szybki90
- Zaprawiony W Bojach

A ja powiem tak heh biegam z Runtastic PRO versja 5.0.3 najnowsza jaka tylko może być nie zwracam uwagi na te przekłamania być może dokładniej będzie rysować jak będzie połączenie z netem hmmm. . . . sprawdzaliście tak ,żeby dokładność była ? Mi tylko wystarczy komunikat o dystansie co pół km info na słuchawki nie patrzę na staty podczas treningu po za czasem.
NEVER GIVE UP
- Kawosz
- Rozgrzewający Się

Ja korzystam ze standardowego endomondo, ale jak szukam jakiejś nowej trasy(rowerowo zwykle) to zwykle korzystam z Trekbuddy, którego używam chodzą będąc w górach. Mogę sobie tam wgrać dowolne punkty i mapy ale za to działa offline, co np. w lesie jest super sprawą jak nagle gubi się nam zasięg. A i jeśli ktoś lubi przedzierać się przez chaszcze i skracać wycieczki to opcja chodzenia na azymut też jest
Jak ktoś już wspomniał, to OSmapa spełnia swoje zadanie. Mogę polecić jeszcze mapy z UMP, bo też pokazują szlaki turystyczne i są dosyć przejrzyste.