Suunto Ambit2 - pocisk i konkurencja dla garmina?
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 00:39:37
- Życiówka w maratonie: 3.28.46
Miałem na myśli regularne ceny sklepowe. Też obserwuję ceny, w tym na allegro i faktycznie można znaleźć tam trochę taniej ambit-a, ale przeważnie jest pewne ryzyko, najczęściej chodzi o komentarze sprzedawcy, lub zegarek jest używany.
Cena Ambita na 'zachodzie' oscyluje w granicach 250EUR. Takie promocje mozna znalesc i takie zegarki sa dostepne na znanym portalu aukcyjnym. Maja wszystko co trzeba aby go zareklamowac w razie awarii i jest to produkt 100%.
Co do samego Ambita2 to jest duza dyskusja co dalej z Ambit1 lub jak go juz nazywaja 'old Ambit'
Ludzie sie dziela i widza niekonsekwencje w poczynaniach firmy Suunto.
Czesc nowych rzeczy ktore posiadac bedzie Ambit2 mozna by wydac jako poprawke do Ambit1 ( aktualizacja firmware ).
Suunto tlumaczy ze jest to zwiazane z brakiem mozliwosci wspierania takich funkcji przez zegarek Ambit1 ( jest on ponoc technologicznie do tego nie przystosowany ).
Pojawily sie wtedy glosy ze glowny powod to brak pamieci ( Ambit2 ma miec je duzo wiecej ). Jako alternatywe sugeruja mniejsza ilosc dostepnych opcji w Ambit1 w stosunku do Ambit2 ( to sugeruja urzytkownicy ).
Sa tez glosy o tym aby wszystcy uzytkownicy Ambit1 pisali listy do firmy Suunto z pytaniemi o aktualizacje dla Ambit1.
Okazuje sie ze Ambit1 ktory ma nieco ponad rok od jego premiery dostal TYLKO roczna aktualizacje i teraz nie bedzie wspierany juz jego rozwoj. Tak przedstawia to firma Suunto. Ponoc beda tylko tzw bug fixy i nie bedzie zadnego duzego upgread'u firmware. Jako bonus dla Ambit1 firma Suunto opisuje zmiany na stronie Movescount ktore maja zrekompensowac braki w aktualizacjach dla zegarka Ambit1.
Moze sladem NC+ zalozyc FanPage na FB w ktorym mozna by wyrazic swoje opinie na temat dzialan firmy Suunto w stosunku do aktualnych uzytkownikow zegarkow Ambit1.
Moze ktos chetny ... Ja z checia sie dopisze bo widac ze Suunto bedzie co roku wydawac nowy model Ambita zamiast wspierac zegarki aktualnie dostepne na rynku.
ps.: Sam jestem posiadaczem Ambita1 od 2 miesiecy. Na moje pytania co dalej firma Suunto nabrala wody w usta.
Co do samego Ambita2 to jest duza dyskusja co dalej z Ambit1 lub jak go juz nazywaja 'old Ambit'

Ludzie sie dziela i widza niekonsekwencje w poczynaniach firmy Suunto.
Czesc nowych rzeczy ktore posiadac bedzie Ambit2 mozna by wydac jako poprawke do Ambit1 ( aktualizacja firmware ).
Suunto tlumaczy ze jest to zwiazane z brakiem mozliwosci wspierania takich funkcji przez zegarek Ambit1 ( jest on ponoc technologicznie do tego nie przystosowany ).
Pojawily sie wtedy glosy ze glowny powod to brak pamieci ( Ambit2 ma miec je duzo wiecej ). Jako alternatywe sugeruja mniejsza ilosc dostepnych opcji w Ambit1 w stosunku do Ambit2 ( to sugeruja urzytkownicy ).
Sa tez glosy o tym aby wszystcy uzytkownicy Ambit1 pisali listy do firmy Suunto z pytaniemi o aktualizacje dla Ambit1.
Okazuje sie ze Ambit1 ktory ma nieco ponad rok od jego premiery dostal TYLKO roczna aktualizacje i teraz nie bedzie wspierany juz jego rozwoj. Tak przedstawia to firma Suunto. Ponoc beda tylko tzw bug fixy i nie bedzie zadnego duzego upgread'u firmware. Jako bonus dla Ambit1 firma Suunto opisuje zmiany na stronie Movescount ktore maja zrekompensowac braki w aktualizacjach dla zegarka Ambit1.
Moze sladem NC+ zalozyc FanPage na FB w ktorym mozna by wyrazic swoje opinie na temat dzialan firmy Suunto w stosunku do aktualnych uzytkownikow zegarkow Ambit1.
Moze ktos chetny ... Ja z checia sie dopisze bo widac ze Suunto bedzie co roku wydawac nowy model Ambita zamiast wspierac zegarki aktualnie dostepne na rynku.
ps.: Sam jestem posiadaczem Ambita1 od 2 miesiecy. Na moje pytania co dalej firma Suunto nabrala wody w usta.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 44 min
Ale się wk....., jak się nic nie zmieni to stracili klienta:)
Wszystko rozumiem, ale brak rozwoju dla produktu, który ma rok?
Nie był tani więc uważam, że support powinien trwać dłużej.
Jedynka wymaga tylko kilku fixów i będzie idealna... Oczywiście firma musi zarabiać ale bez przesady żeby co rok zmieniać zegarek tylko dlatego żeby poprawić parę błędów.
Porównując 2S do 1 to oprócz pływania wypada gorzej m,in przez brak barometru i nawigacji.
Ambit 2 vs 1 - bardzo podobnie, nie wiem tylko jak tam działa wysokościomierz, czy jest stabilny.
Coś z tym trzeba zrobić, ciekaw jestem jak zareagowali na forach zagranicznych.
PS. ten 2 black wygląda identycznie jak mów 1 black, LOL.
Wszystko rozumiem, ale brak rozwoju dla produktu, który ma rok?
Nie był tani więc uważam, że support powinien trwać dłużej.
Jedynka wymaga tylko kilku fixów i będzie idealna... Oczywiście firma musi zarabiać ale bez przesady żeby co rok zmieniać zegarek tylko dlatego żeby poprawić parę błędów.
Porównując 2S do 1 to oprócz pływania wypada gorzej m,in przez brak barometru i nawigacji.
Ambit 2 vs 1 - bardzo podobnie, nie wiem tylko jak tam działa wysokościomierz, czy jest stabilny.
Coś z tym trzeba zrobić, ciekaw jestem jak zareagowali na forach zagranicznych.
PS. ten 2 black wygląda identycznie jak mów 1 black, LOL.
Alternatywny watek o Ambit2 ( dla zainteresowanych )
http://forums.watchuseek.com/f233/offic ... 54822.html
... a tutaj recenzja nowego Ambit2 ( dla zainteresowanych ) wykonana przez DC Rainmaker'a
http://www.dcrainmaker.com/2013/04/suun ... eview.html
Jest tez FanPage na FB dla zegarkow Suunto i oddzielny dla Ambita jednak pytania zadane na Fb nie zawsze doczekuja sie odpowiedzi ze strony Suunto.
Po premierze pewnie zaczna sie dyskusje co dalej ( roznica w cenie pomiedzy Ambit2 a Ambit1 to tylko 100USD ).
Ciekawe czy bedzie akcja dla posiadaczy Ambit1 oferujaca tzw upgrade do Ambit2 za stosowna oplata. Garmin chyba taka opcje udostepnil swego czasu ( niestety nie jestem dobry w temacie Garmin'a ).
http://forums.watchuseek.com/f233/offic ... 54822.html
... a tutaj recenzja nowego Ambit2 ( dla zainteresowanych ) wykonana przez DC Rainmaker'a
http://www.dcrainmaker.com/2013/04/suun ... eview.html
Jest tez FanPage na FB dla zegarkow Suunto i oddzielny dla Ambita jednak pytania zadane na Fb nie zawsze doczekuja sie odpowiedzi ze strony Suunto.
Po premierze pewnie zaczna sie dyskusje co dalej ( roznica w cenie pomiedzy Ambit2 a Ambit1 to tylko 100USD ).
Ciekawe czy bedzie akcja dla posiadaczy Ambit1 oferujaca tzw upgrade do Ambit2 za stosowna oplata. Garmin chyba taka opcje udostepnil swego czasu ( niestety nie jestem dobry w temacie Garmin'a ).
Sadze ze trzeba/warto poczekac. Niezadowolonych jest wiecej i mam nadzieje ze Suunto nie zostawi tego bez echa.Rafalek82 pisze:I pomyslec, ze bralem Suunto pod uwage...
Dla mnie firma przepadla
Zegarek sam w sobie jest Ok, nawet jezeli nie bedzie mial tylu funkcji co Ambit2.
- rockduck
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: brak
Przecież ta sprawa pływania i wysokoscizmierza to czysty firmware. Niech nie sciemniaja, że to problem pamięci czy czegoś tam. Chcą zarobić bo soft dają za darmo, a tak zegarek będzie się sprzedawał.
Bug fixow parę by się przydało
Bug fixow parę by się przydało
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:56 min
- Życiówka w maratonie: 3.15:46
pjanet pisze:................................
Popieram akcję i się piszę. W kulki sobie jadą.
Każdy chce zarobić, ale gdzie "prestige" firmy. Jadą ostro po bandzie. Znając życie wypuszczą nawy soft do jedynki pod koniec roku, żeby wymieść ja z magazynu. Teraz chodzi im raczej pokazanie nowego cudownego sprzętu.
Może i sprzęt fajny ale marka do D**Y.
TomB
HM 1:27:04
M 3:15:46
-
- Zaprawiony W Bojach
a darujcie sobie emocjonalia i napiszcie w czym dwójka dla biegacza będzie lepsza. konkrety. bo ja nie bardzo widzę jakiekolwiek.
np uruchomienie paru programow (appz) do jednego rodzaju sportu. Teraz mamy mozliwosc uruchomienie tylko jednego tzw appz.Qba Krause pisze:a darujcie sobie emocjonalia i napiszcie w czym dwójka dla biegacza będzie lepsza. konkrety. bo ja nie bardzo widzę jakiekolwiek.
Ponoc Ambit2 moze teraz uruchomic ich naraz do 5ciu. W Ambit1 przydal by sie chociaz jeden dodatkowy.
Dodatkowo ludzie pisza ze opcja licznika wstecz tez by sie przydala w Ambit1.
Inna opcja ktora ma Ambit2 jest wsparcie dla Triathlonu ( czego Ambit1 niema ) a jest to pare rodzajow cwiczen naraz.
Czy to duzo, trudno powiedziec ale okazuje sie ze czesc rzeczy byla zglaszana przez uzytkownikow Ambit1 jako tzw requesty a skonczylo sie na wydaniu nowego zegarka (czyli Ambit2).
Ja jestem rozczarowany ze za niemale pieniadze dostaje sie tylko roczne wsparcie produktu ( w tym przypadku zegarka ). Jakby nie bylo firma zachowala sie jak NC+ w Polsce ( wiedzac lepiej z czego klient bedzie zadowolony ).
Poszukam FanPage z uzytkowikami Ambit1 i moze cos wskoramy aby o Nas nie zapomnieli w przyszlosci.
Dla zainteresowanych ( posiadaczy Ambit1 ) powstala grupa (na stronie Movescount) do ktorej mozna sie przylaczyc.
http://www.movescount.com/groups/group5 ... E_PETITION
Im wiecej osob sie przylaczy tym szybciej Suunto okresli swoje stanowisko (oficjalne) w sprawie Ambit1.
http://www.movescount.com/groups/group5 ... E_PETITION
Im wiecej osob sie przylaczy tym szybciej Suunto okresli swoje stanowisko (oficjalne) w sprawie Ambit1.
Moze istenieje inna forma tzw 'protestu'. Jezeli ktos wpadl by na inny link/strone/grupe to prosze o podzielenie sie z innymi.
Ja znalazlem ww linka na FanPage'u firmy Suunto
Widac ze ludzie nie zamiataja tematu pod dywan.
Ja znalazlem ww linka na FanPage'u firmy Suunto

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:56 min
- Życiówka w maratonie: 3.15:46
TomB
Mozna sie bylo tego domyslac ze cena Ambit1 vs Ambit2 nie bedzie sie duzo roznic. Na forach byly podawane ceny chyba z Kanady i roznica wynosila okolo 100 dolarow kanadyjskich.
Dlatego powstala tzw grupa wsparcia dla Ambit1 na Movescount.
Przed chwila pojawila sie odpowiedz Suunto na prosbe grupy aby nie zapominac o Ambit1.
Wg mnie warto poczekac bo moze sie okazac ze Suunto pod naporem aktualnych posiadaczy Ambit1 bedzie jednak w stanie wydac aktualizacje.
Dlatego powstala tzw grupa wsparcia dla Ambit1 na Movescount.
Przed chwila pojawila sie odpowiedz Suunto na prosbe grupy aby nie zapominac o Ambit1.
Wg mnie warto poczekac bo moze sie okazac ze Suunto pod naporem aktualnych posiadaczy Ambit1 bedzie jednak w stanie wydac aktualizacje.