Suunto Ambit2 - pocisk i konkurencja dla garmina?
-
Włodek
- Wyga

- Życiówka na 10k: 00:39:37
- Życiówka w maratonie: 3.28.46
Miałem na myśli regularne ceny sklepowe. Też obserwuję ceny, w tym na allegro i faktycznie można znaleźć tam trochę taniej ambit-a, ale przeważnie jest pewne ryzyko, najczęściej chodzi o komentarze sprzedawcy, lub zegarek jest używany.
-
pjanet
Cena Ambita na 'zachodzie' oscyluje w granicach 250EUR. Takie promocje mozna znalesc i takie zegarki sa dostepne na znanym portalu aukcyjnym. Maja wszystko co trzeba aby go zareklamowac w razie awarii i jest to produkt 100%.
Co do samego Ambita2 to jest duza dyskusja co dalej z Ambit1 lub jak go juz nazywaja 'old Ambit'
Ludzie sie dziela i widza niekonsekwencje w poczynaniach firmy Suunto.
Czesc nowych rzeczy ktore posiadac bedzie Ambit2 mozna by wydac jako poprawke do Ambit1 ( aktualizacja firmware ).
Suunto tlumaczy ze jest to zwiazane z brakiem mozliwosci wspierania takich funkcji przez zegarek Ambit1 ( jest on ponoc technologicznie do tego nie przystosowany ).
Pojawily sie wtedy glosy ze glowny powod to brak pamieci ( Ambit2 ma miec je duzo wiecej ). Jako alternatywe sugeruja mniejsza ilosc dostepnych opcji w Ambit1 w stosunku do Ambit2 ( to sugeruja urzytkownicy ).
Sa tez glosy o tym aby wszystcy uzytkownicy Ambit1 pisali listy do firmy Suunto z pytaniemi o aktualizacje dla Ambit1.
Okazuje sie ze Ambit1 ktory ma nieco ponad rok od jego premiery dostal TYLKO roczna aktualizacje i teraz nie bedzie wspierany juz jego rozwoj. Tak przedstawia to firma Suunto. Ponoc beda tylko tzw bug fixy i nie bedzie zadnego duzego upgread'u firmware. Jako bonus dla Ambit1 firma Suunto opisuje zmiany na stronie Movescount ktore maja zrekompensowac braki w aktualizacjach dla zegarka Ambit1.
Moze sladem NC+ zalozyc FanPage na FB w ktorym mozna by wyrazic swoje opinie na temat dzialan firmy Suunto w stosunku do aktualnych uzytkownikow zegarkow Ambit1.
Moze ktos chetny ... Ja z checia sie dopisze bo widac ze Suunto bedzie co roku wydawac nowy model Ambita zamiast wspierac zegarki aktualnie dostepne na rynku.
ps.: Sam jestem posiadaczem Ambita1 od 2 miesiecy. Na moje pytania co dalej firma Suunto nabrala wody w usta.
Co do samego Ambita2 to jest duza dyskusja co dalej z Ambit1 lub jak go juz nazywaja 'old Ambit'
Ludzie sie dziela i widza niekonsekwencje w poczynaniach firmy Suunto.
Czesc nowych rzeczy ktore posiadac bedzie Ambit2 mozna by wydac jako poprawke do Ambit1 ( aktualizacja firmware ).
Suunto tlumaczy ze jest to zwiazane z brakiem mozliwosci wspierania takich funkcji przez zegarek Ambit1 ( jest on ponoc technologicznie do tego nie przystosowany ).
Pojawily sie wtedy glosy ze glowny powod to brak pamieci ( Ambit2 ma miec je duzo wiecej ). Jako alternatywe sugeruja mniejsza ilosc dostepnych opcji w Ambit1 w stosunku do Ambit2 ( to sugeruja urzytkownicy ).
Sa tez glosy o tym aby wszystcy uzytkownicy Ambit1 pisali listy do firmy Suunto z pytaniemi o aktualizacje dla Ambit1.
Okazuje sie ze Ambit1 ktory ma nieco ponad rok od jego premiery dostal TYLKO roczna aktualizacje i teraz nie bedzie wspierany juz jego rozwoj. Tak przedstawia to firma Suunto. Ponoc beda tylko tzw bug fixy i nie bedzie zadnego duzego upgread'u firmware. Jako bonus dla Ambit1 firma Suunto opisuje zmiany na stronie Movescount ktore maja zrekompensowac braki w aktualizacjach dla zegarka Ambit1.
Moze sladem NC+ zalozyc FanPage na FB w ktorym mozna by wyrazic swoje opinie na temat dzialan firmy Suunto w stosunku do aktualnych uzytkownikow zegarkow Ambit1.
Moze ktos chetny ... Ja z checia sie dopisze bo widac ze Suunto bedzie co roku wydawac nowy model Ambita zamiast wspierac zegarki aktualnie dostepne na rynku.
ps.: Sam jestem posiadaczem Ambita1 od 2 miesiecy. Na moje pytania co dalej firma Suunto nabrala wody w usta.
-
Maryn
- Stary Wyga

- Życiówka na 10k: 44 min
Ale się wk....., jak się nic nie zmieni to stracili klienta:)
Wszystko rozumiem, ale brak rozwoju dla produktu, który ma rok?
Nie był tani więc uważam, że support powinien trwać dłużej.
Jedynka wymaga tylko kilku fixów i będzie idealna... Oczywiście firma musi zarabiać ale bez przesady żeby co rok zmieniać zegarek tylko dlatego żeby poprawić parę błędów.
Porównując 2S do 1 to oprócz pływania wypada gorzej m,in przez brak barometru i nawigacji.
Ambit 2 vs 1 - bardzo podobnie, nie wiem tylko jak tam działa wysokościomierz, czy jest stabilny.
Coś z tym trzeba zrobić, ciekaw jestem jak zareagowali na forach zagranicznych.
PS. ten 2 black wygląda identycznie jak mów 1 black, LOL.
Wszystko rozumiem, ale brak rozwoju dla produktu, który ma rok?
Nie był tani więc uważam, że support powinien trwać dłużej.
Jedynka wymaga tylko kilku fixów i będzie idealna... Oczywiście firma musi zarabiać ale bez przesady żeby co rok zmieniać zegarek tylko dlatego żeby poprawić parę błędów.
Porównując 2S do 1 to oprócz pływania wypada gorzej m,in przez brak barometru i nawigacji.
Ambit 2 vs 1 - bardzo podobnie, nie wiem tylko jak tam działa wysokościomierz, czy jest stabilny.
Coś z tym trzeba zrobić, ciekaw jestem jak zareagowali na forach zagranicznych.
PS. ten 2 black wygląda identycznie jak mów 1 black, LOL.
-
pjanet
Alternatywny watek o Ambit2 ( dla zainteresowanych )
http://forums.watchuseek.com/f233/offic ... 54822.html
... a tutaj recenzja nowego Ambit2 ( dla zainteresowanych ) wykonana przez DC Rainmaker'a
http://www.dcrainmaker.com/2013/04/suun ... eview.html
Jest tez FanPage na FB dla zegarkow Suunto i oddzielny dla Ambita jednak pytania zadane na Fb nie zawsze doczekuja sie odpowiedzi ze strony Suunto.
Po premierze pewnie zaczna sie dyskusje co dalej ( roznica w cenie pomiedzy Ambit2 a Ambit1 to tylko 100USD ).
Ciekawe czy bedzie akcja dla posiadaczy Ambit1 oferujaca tzw upgrade do Ambit2 za stosowna oplata. Garmin chyba taka opcje udostepnil swego czasu ( niestety nie jestem dobry w temacie Garmin'a ).
http://forums.watchuseek.com/f233/offic ... 54822.html
... a tutaj recenzja nowego Ambit2 ( dla zainteresowanych ) wykonana przez DC Rainmaker'a
http://www.dcrainmaker.com/2013/04/suun ... eview.html
Jest tez FanPage na FB dla zegarkow Suunto i oddzielny dla Ambita jednak pytania zadane na Fb nie zawsze doczekuja sie odpowiedzi ze strony Suunto.
Po premierze pewnie zaczna sie dyskusje co dalej ( roznica w cenie pomiedzy Ambit2 a Ambit1 to tylko 100USD ).
Ciekawe czy bedzie akcja dla posiadaczy Ambit1 oferujaca tzw upgrade do Ambit2 za stosowna oplata. Garmin chyba taka opcje udostepnil swego czasu ( niestety nie jestem dobry w temacie Garmin'a ).
-
pjanet
Sadze ze trzeba/warto poczekac. Niezadowolonych jest wiecej i mam nadzieje ze Suunto nie zostawi tego bez echa.Rafalek82 pisze:I pomyslec, ze bralem Suunto pod uwage...
Dla mnie firma przepadla
Zegarek sam w sobie jest Ok, nawet jezeli nie bedzie mial tylu funkcji co Ambit2.
- rockduck
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka w maratonie: brak
Przecież ta sprawa pływania i wysokoscizmierza to czysty firmware. Niech nie sciemniaja, że to problem pamięci czy czegoś tam. Chcą zarobić bo soft dają za darmo, a tak zegarek będzie się sprzedawał.
Bug fixow parę by się przydało
Bug fixow parę by się przydało
-
tombzd74
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 39:56 min
- Życiówka w maratonie: 3.15:46
pjanet pisze:................................
Popieram akcję i się piszę. W kulki sobie jadą.
Każdy chce zarobić, ale gdzie "prestige" firmy. Jadą ostro po bandzie. Znając życie wypuszczą nawy soft do jedynki pod koniec roku, żeby wymieść ja z magazynu. Teraz chodzi im raczej pokazanie nowego cudownego sprzętu.
Może i sprzęt fajny ale marka do D**Y.
TomB
HM 1:27:04
M 3:15:46
-
Qba Krause
- Zaprawiony W Bojach

a darujcie sobie emocjonalia i napiszcie w czym dwójka dla biegacza będzie lepsza. konkrety. bo ja nie bardzo widzę jakiekolwiek.
-
pjanet
np uruchomienie paru programow (appz) do jednego rodzaju sportu. Teraz mamy mozliwosc uruchomienie tylko jednego tzw appz.Qba Krause pisze:a darujcie sobie emocjonalia i napiszcie w czym dwójka dla biegacza będzie lepsza. konkrety. bo ja nie bardzo widzę jakiekolwiek.
Ponoc Ambit2 moze teraz uruchomic ich naraz do 5ciu. W Ambit1 przydal by sie chociaz jeden dodatkowy.
Dodatkowo ludzie pisza ze opcja licznika wstecz tez by sie przydala w Ambit1.
Inna opcja ktora ma Ambit2 jest wsparcie dla Triathlonu ( czego Ambit1 niema ) a jest to pare rodzajow cwiczen naraz.
Czy to duzo, trudno powiedziec ale okazuje sie ze czesc rzeczy byla zglaszana przez uzytkownikow Ambit1 jako tzw requesty a skonczylo sie na wydaniu nowego zegarka (czyli Ambit2).
Ja jestem rozczarowany ze za niemale pieniadze dostaje sie tylko roczne wsparcie produktu ( w tym przypadku zegarka ). Jakby nie bylo firma zachowala sie jak NC+ w Polsce ( wiedzac lepiej z czego klient bedzie zadowolony ).
Poszukam FanPage z uzytkowikami Ambit1 i moze cos wskoramy aby o Nas nie zapomnieli w przyszlosci.
-
pjanet
Dla zainteresowanych ( posiadaczy Ambit1 ) powstala grupa (na stronie Movescount) do ktorej mozna sie przylaczyc.
http://www.movescount.com/groups/group5 ... E_PETITION
Im wiecej osob sie przylaczy tym szybciej Suunto okresli swoje stanowisko (oficjalne) w sprawie Ambit1.
http://www.movescount.com/groups/group5 ... E_PETITION
Im wiecej osob sie przylaczy tym szybciej Suunto okresli swoje stanowisko (oficjalne) w sprawie Ambit1.
-
pjanet
Moze istenieje inna forma tzw 'protestu'. Jezeli ktos wpadl by na inny link/strone/grupe to prosze o podzielenie sie z innymi.
Ja znalazlem ww linka na FanPage'u firmy Suunto
Widac ze ludzie nie zamiataja tematu pod dywan.
Ja znalazlem ww linka na FanPage'u firmy Suunto
-
tombzd74
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 39:56 min
- Życiówka w maratonie: 3.15:46
TomB
-
pjanet
Mozna sie bylo tego domyslac ze cena Ambit1 vs Ambit2 nie bedzie sie duzo roznic. Na forach byly podawane ceny chyba z Kanady i roznica wynosila okolo 100 dolarow kanadyjskich.
Dlatego powstala tzw grupa wsparcia dla Ambit1 na Movescount.
Przed chwila pojawila sie odpowiedz Suunto na prosbe grupy aby nie zapominac o Ambit1.
Wg mnie warto poczekac bo moze sie okazac ze Suunto pod naporem aktualnych posiadaczy Ambit1 bedzie jednak w stanie wydac aktualizacje.
Dlatego powstala tzw grupa wsparcia dla Ambit1 na Movescount.
Przed chwila pojawila sie odpowiedz Suunto na prosbe grupy aby nie zapominac o Ambit1.
Wg mnie warto poczekac bo moze sie okazac ze Suunto pod naporem aktualnych posiadaczy Ambit1 bedzie jednak w stanie wydac aktualizacje.