Zegarek do monitorowania tempa
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
W przyszłości chciałbym wystąpić w jakiś amatorskich zawodach na 10km albo 5km. Dlatego też chciałbym zwiększyć prędkośc biegu a skoro moje postrzeganie jest subiektywne muszę pomyśleć nad jakimś sprzętem. Z tego co wyliczyłem zawodowcy biegają ze średnią prędkością ponad 20km/h. Myślę więc, że jeśli osiągne poziom 15km/h stałym tempem to będę mógł spokojnie wystartować w jakiś amatorskich zawodach. Póki co osiągnąłem 25 minut stałego biegu i od 30 minut myślę nad zwiększaniem prędkości.
-
- Zaprawiony W Bojach
Qba - masz jakieś doświadczenia z tym foodpadem?
Bo mnie interesuje jego dokładność przy dłuższych wybieganiach gdzie wraz ze zmęczeniem długość kroku może się zmienić - rozumiem ze to coś więcej niż krokomierz.
Bo mnie interesuje jego dokładność przy dłuższych wybieganiach gdzie wraz ze zmęczeniem długość kroku może się zmienić - rozumiem ze to coś więcej niż krokomierz.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:21
Bez przesady. Ludzie ktorzy biegaja w tempie 6'/km (czyli 10km/h( juz spokojnie startuja sobie w zawodach na 10km i jest ich calkiem sporo.voice pisze:W przyszłości chciałbym wystąpić w jakiś amatorskich zawodach na 10km albo 5km. Dlatego też chciałbym zwiększyć prędkośc biegu a skoro moje postrzeganie jest subiektywne muszę pomyśleć nad jakimś sprzętem. Z tego co wyliczyłem zawodowcy biegają ze średnią prędkością ponad 20km/h. Myślę więc, że jeśli osiągne poziom 15km/h stałym tempem to będę mógł spokojnie wystartować w jakiś amatorskich zawodach. Póki co osiągnąłem 25 minut stałego biegu i od 30 minut myślę nad zwiększaniem prędkości.
- f.lamer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
- Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia
choroba, ledwo na piatkę tyle wyciągam.voice pisze: jeśli osiągne poziom 15km/h stałym tempem to będę mógł spokojnie wystartować w jakiś amatorskich zawodach.
nie za ambitnie do sprawy podchodzisz?
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Now, self-destruction…
-
- Zaprawiony W Bojach
1. 25 minut biegasz z prędkością 15km/h czy w ogóle?
2. w amatorskich zawodach możesz wystartować niezależnie od prędkości, z którą biegasz.
3. w trenowaniu nie do końca chodzi o utrzymywanie stałej prędkości, szczególnie w sytuacjach o jakich piszesz.
axell - podobno dobrze skalibrowany footpod jest równie dokładny co GPS; nie wiem jakie przekłamania mogą wystąpić w związku z nierówną nawierzchnią, koniecznościa zmiany rytmu, długości kroku itd.; do tego dochodzi jeszcze kwestia zmiany butów, miejsca mocowania footpoda, kolejne kalibracje - za dużo zmiennych, dlatego biegam z GPSem.
2. w amatorskich zawodach możesz wystartować niezależnie od prędkości, z którą biegasz.
3. w trenowaniu nie do końca chodzi o utrzymywanie stałej prędkości, szczególnie w sytuacjach o jakich piszesz.
axell - podobno dobrze skalibrowany footpod jest równie dokładny co GPS; nie wiem jakie przekłamania mogą wystąpić w związku z nierówną nawierzchnią, koniecznościa zmiany rytmu, długości kroku itd.; do tego dochodzi jeszcze kwestia zmiany butów, miejsca mocowania footpoda, kolejne kalibracje - za dużo zmiennych, dlatego biegam z GPSem.
-
- Rozgrzewający Się
Biegam 25 minut z jaką prędkością pojęcia bladego nie mam. Chciałbym osiągnąć 15 km/h przez pół godziny stałym tempem. Może rzeczywiście ambitnie ale lubię stawiać sobie ambitne cele...Qba Krause pisze:1. 25 minut biegasz z prędkością 15km/h czy w ogóle?
A tak wogóle to co to jest footpod?
- Saszun
- Rozgrzewający Się
Ja potrzebowałem podobnego sprzętu i długo się zastanawiałem.
Jednym z rozwiązań jest użycie telefonu z GPS niestety jest on nie poręczny a na dodatek dokładność większości aplikacji jest beznadziejna gdyż pokazują chwilową prędkość bez zastosowania jakiegoś algorytmu uśredniania więc są to totalne brednie.
Innym rozwiązaniem jest pulsometr z GPS lecz oba te rozwiązania bazują na sygnale GPS z którym niestety może być różnie.
Po testach z telefonem i przeczytaniu wielu opinii na tym forum zdecydowałem się Pulsometr z czujnikiem na buta (są też tańsze rozwiązania z czujnikiem wbudowanym w pasek tętna ale te ponoć są zdecydowanie mniej dokładne.
Wybrałem model Kalenji 500 SW (są różne wersje: z pomiarem pulsu, z czujnikiem na but, z transmisją do komputera).
tu recenzja viewtopic.php?f=37&t=23772
Model ten ma funkcję wyścigu itp. Wydaje mi się że zegarek ten spełni wszystkie Twoje oczekiwania.
Jednym z rozwiązań jest użycie telefonu z GPS niestety jest on nie poręczny a na dodatek dokładność większości aplikacji jest beznadziejna gdyż pokazują chwilową prędkość bez zastosowania jakiegoś algorytmu uśredniania więc są to totalne brednie.
Innym rozwiązaniem jest pulsometr z GPS lecz oba te rozwiązania bazują na sygnale GPS z którym niestety może być różnie.
Po testach z telefonem i przeczytaniu wielu opinii na tym forum zdecydowałem się Pulsometr z czujnikiem na buta (są też tańsze rozwiązania z czujnikiem wbudowanym w pasek tętna ale te ponoć są zdecydowanie mniej dokładne.
Wybrałem model Kalenji 500 SW (są różne wersje: z pomiarem pulsu, z czujnikiem na but, z transmisją do komputera).
tu recenzja viewtopic.php?f=37&t=23772
Model ten ma funkcję wyścigu itp. Wydaje mi się że zegarek ten spełni wszystkie Twoje oczekiwania.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 49:55
- Życiówka w maratonie: 3:38:52
- Kontakt:
Witam, mam takie krótkie pytanie: czy jest takie urządzenie, które sygnalizuje dźwiękowo zmianę tempa biegania lub chodzenia? np. zakładam, że przebiegnę 10km w 1h i czy jest takie urządzenie, które sygnalizuje że tempo biegania jest zbyt małe lub zbyt wysokie?
Dla Biegaczy 20% zniżki na szkolenia bhp w Warszawie. Lubię Kamel24 na fb: https://www.facebook.com/Kamel24
-
- Zaprawiony W Bojach
tak, bardziej zaawansowane modele z gpsem sygnalizują wyjście poza zadaną strefę tempa.
-
- Zaprawiony W Bojach
tysz prowdo 

- Matxs
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47min 42 s
- Życiówka w maratonie: 5h21min
Trochę w przeszłości - a obecnie do tego powracam - używałem czujnika na but Polar S1 z kompatybilmym pulsometrem Polar - tu masz do wyboru RS 200, podobny RS 300 i najbardziej zaawansowany RS 400. Kalibrację najlepiej wykonaĆ na bieżni wokół stadionu- tam mamy wymierzone dokładnie okrążenie równe 400 metrów. Im więcej kółek pobiegniemy, tym lepsza kalibracja. Kalibracja to ustalenie współczynnika, który oblicza się dzieląc dystans przebiegnięty przez taki jaki pokazał zegarek i to mnożymy przez stary wspóŁczynnik (od nowości to wartość równa 1 )axell pisze:Qba - masz jakieś doświadczenia z tym foodpadem?
Po kalibracji jak biegłem stałym tempem kalibrującym pokazywał idealnie co kółko 400 metrów. Jak znacznie przyspieszyłem, to z tego co pamiętam były odchyły do 20 metrów na okrążeniu, co daje błąd do 5 procent. Czyli na 1km pomyli się i wskaże 1km i 50 metrów lub zabraknie 50 metrów do kilometra. Co ciekawe jak szedłem piechotą spacerkiem i w tym samym czasie włączyłem Nokii SportTrak to idealnie łeb w łeb pokazywał mi telefon i Polar dystans co 10 metrów... . Nie przerażaj się błędem 5 procent przy znacznie szybszym bieganiu - przecież i tak większa częŚć treningu odbywaĆ się będzie w tempie naturalnym (kalibrującym) co uprawdopodobnia bardzo dokŁadny pomiar.
Czujnik reaguje inaczej na podłoże. Bieg chodnikiem a lasem wymusza na stopie inną pracę i to też ma wpływ, czy duży? Nie mierzyłem, ale na czuja chyba też nie przekroczy 3-5 procent... .
Czujnik ten@jednak nie jest głupi - skakałem w miejscu i nie dał się nabrać, cały czas zero pokazywał. Tak więc jest on dość inteligentnie ułożony....
Co do biegu na tempo.... Raz ustawiłem przedział 5-5.30 min/km i co chwile mi pipkał, że za wolno lub za szybko biegnę.... Zrezygnowałem po tym z takiej opcjii - byĆ może faktycznie nierówno biegałem.... .
Mój blog
Komentarze do w/w
Życiówki netto:
10 km 0h 47 min 52 sec (06 IV 2015 Nowa Sól), 47min, 32sec (12 VI 2016Wrocław-nieof)
21,097 km 1h 44 min 41 sec (10 XI 2013 Kościan oraz 20 VI 2015 Wrocław)
42, 195 km 4h 21 min 34 sec (15 IX 2013 Wrocław)
Komentarze do w/w
Życiówki netto:
10 km 0h 47 min 52 sec (06 IV 2015 Nowa Sól), 47min, 32sec (12 VI 2016Wrocław-nieof)
-
- Zaprawiony W Bojach
jezeli założymy, że GPS i footpod mają podobną dokładność, to moim zdaniem GPS ma tę przewae, że można po trening podłożyć mapę pod ściezkę i sprawdzić czy się zgadza 

- Matxs
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47min 42 s
- Życiówka w maratonie: 5h21min
Z footpodem podobnie, tylko przed wejściem na np runmap.net należy przypomnieć sobie którędy się biegło 
mój pojedynek g1 vs s1, czyli GPS kontra footpod
dokładnośĆ odległości 1-1
aspekt oczekiwania na możliwość dokonania pomiaru przed treningiem 1-2
prędkość chwilowa 1-3 ( tu bazuję na komentarzach i swoim doświadczeniem z s1, które było na 3+...., jeszcze sprawdze tu g1)
pomiar po zmianie butów, powierzchni, tempa przy braku kalibracji s1 2-3
możliwość biegania boso po plaży, rower, kajak 3-3
obserwacja na mapie ścieżki biegu.... Dalej 3-3, bo g1 nie zachowuje w pamięci punktów trasy.... No ale większość gps tak, więc 4-3...
By było 4-4 to s1 wygrywa w barrdzo małej prądozjadalności 4 krotnie mniejszej do g1...

mój pojedynek g1 vs s1, czyli GPS kontra footpod
dokładnośĆ odległości 1-1
aspekt oczekiwania na możliwość dokonania pomiaru przed treningiem 1-2
prędkość chwilowa 1-3 ( tu bazuję na komentarzach i swoim doświadczeniem z s1, które było na 3+...., jeszcze sprawdze tu g1)
pomiar po zmianie butów, powierzchni, tempa przy braku kalibracji s1 2-3
możliwość biegania boso po plaży, rower, kajak 3-3
obserwacja na mapie ścieżki biegu.... Dalej 3-3, bo g1 nie zachowuje w pamięci punktów trasy.... No ale większość gps tak, więc 4-3...
By było 4-4 to s1 wygrywa w barrdzo małej prądozjadalności 4 krotnie mniejszej do g1...
Mój blog
Komentarze do w/w
Życiówki netto:
Komentarze do w/w
Życiówki netto:
-
- Zaprawiony W Bojach
u mnie to by wyglądąło inaczej bo mi GPS łapie w 5 sekund a predkośc chwilową pokazuje dokładnie :D :D :D