Komentarz do artykułu W czym biegaliśmy w Półmaratonie Warszawskim ?

Awatar użytkownika
Sylw3g
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:56
Życiówka w maratonie: 2:57:46

Nieprzeczytany post

Ahh...Być w ankiecie określonym jako "inny" sprawia, że człowiek czuje się taki wyjątkowy. :taktak:
Obrazek
BLOG | KOMENTARZE
5KM-17:19 10KM-35:56 15KM-55:18 (M.Czas) 21.1KM-1:18:41 42.2KM-2:57:46
PKO
Awatar użytkownika
ErgoJanek
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 38:52
Życiówka w maratonie: 3h28

Nieprzeczytany post

Dzięki za link do wyników na www.i-run.pl (że też komuś chce się to układać wg. netto)...

Porównanie BN2011 i PW2012.

Środkowa osoba BN => 52:34 netto.
Środkowa osoba PW (międzyczas netto na 10km) => 54:15.
Wyliczyłem też czas środkowej osoby PW z odcinka 5-15km => 53:23. Czyli jeszcze szybciej.

Różnica między medianami BN i PW jest zatem 71 sekund.
Czy to uprawnia stwierdzenie, że na Półmaratonie są bardziej "zaawansowani biegacze"?

Ja biegam półmaraton w 1:28:27, czyli średnie tempo 4:12, czyli 10km w 41:55.
Moja życiówka na 10km (oceniam, że dość łatwo mógłbym ją przebić, ale weźmy to co mam) to 40:18.
Różnica to 97 sekund.
Mój czas na 10km podczas półmaratonu wydłużył się o 4,03%.

Gdyby czas mediany z BN wydłużył się o 4,03% to dałby czas na 10km podczas półmaratonu = 55:32.
Mediana z odcinka 10km z półmaratonu to 53:23, czyli...

====> ...półmaratończycy (z Warszawy 2012) są średnio szybsi niż uczestnicy Biegu Niepodległości 2011.

Skoda, że to wyliczenie jest oparte tylko na pojedynczych osobach. ;)
Awatar użytkownika
Anja.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 1'02'46
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

"awantgarda" ???? OMG poprawcie oczy bolą jak się patrzy :bum:

A czy ktos liczył buty po kolorach bo ja biegłam w różowych :)
PiotrSw
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

ErgoJanek pisze:Dzięki za link do wyników na www.i-run.pl (że też komuś chce się to układać wg. netto)...

OT ale dla Twojej ciekawości - jest to pięć kliknięć myszy pierwszy lepszy program OCR do Excela - excel sortuje(2kliki myszy) - excel do pdf(2kliki myszy) - Koniec :) Sądzę, że w 120sek bym to zrobił
Pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
ErgoJanek
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

PiotrSw pisze:jest to pięć kliknięć myszy pierwszy lepszy program OCR do Excela - excel sortuje(2kliki myszy) - excel do pdf(2kliki myszy) - Koniec Sądzę, że w 120sek bym to zrobił
Super! To ja poproszę takie pliki z BN2011 i PW2012. :) Kolumny z wynikami niech będą zinterpretowane przez Excela jako czas (nie tekst), by łatwo można było wyliczyć średnie itp. itd...
PiotrSw
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

No tak, ale to nie oznacza, że JA mam program - np finereader tani nie jest :) Jak już będę na stacjonarnym komputerze to spróbuje pokombinować jakieś darmowe zamienniki i Ci podesłać rezultaty.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

AWANGARDA rzecz. ż
Warianty fonetyczne: AWANGARDA, AWANTGARDA
Słowniki: T, L (bez cyt), SWil, SW, SJP notują

napisaliśmy z "francuska" :)
Awatar użytkownika
Christos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mnie te zestawienie nie zdziwiło .Wygrywają najlepsi .Chciałem kupić buty Asics ale dałem szanse Pumie i zostałem za to ukarany :) Ciekawe jak firma Puma załatwi moją reklamacje bo to jak firma podchodzi do klienta ma wielkie znaczenie .
Sporo szmalu wydałem na Adidasa nie tylko na buty ale i na ciuchy i moje zdanie jest na ich temat zdecydowanie negatywne podobnie jak do obsługi w ich sklepach.
Kalenji jest mało popularne to normalne ale przynajmniej nie drogie nie płacą kupę szmalu niepotrzebnie na reklamę zawodowcom. A podejście klienta jest na najwyższym poziomie!!Co potwierdzają zresztą wszyscy których znam i sam się o tym przekonałem gdy się buty rozwaliły natychmiast oddali mi kasę co spowodowało że od razu kupiłem u nich następne buty. I dlatego popularność wzrasta. Natomiast ciekawy jestem czy Puma oferuje cos więcej niż reklamę z Boltem i ceny butów liderów popularności .Zresztą się sam o tym niedługo przekonam .Mam pegazusy Nike i jest to obecnie u mnie numer jeden .Następne prawdopodobnie przy przypływie gotówki bendą Asics będę mógł się przekonać czy zasługują na wysokie miejsce w rankingu .
Obrazek
czarekb
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 41:37
Życiówka w maratonie: 3:25

Nieprzeczytany post

Interesujące by było zestawienie wg miejsca na mecie np rozkład pierwszego tysiące vs piątego tysiąca Adam jest to możliwe?
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

Christos pisze:dałem szanse Pumie i zostałem za to ukarany :) Ciekawe jak firma Puma załatwi moją reklamacje
A co konkretnie się rozwaliło i w jakim modelu?
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

czarekb pisze:Interesujące by było zestawienie wg miejsca na mecie np rozkład pierwszego tysiące vs piątego tysiąca Adam jest to możliwe?
Nie, tym razem niestety nie mamy takich danych.
hobbes
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja też dobrze się czuje jako "inny" :-) W tym sezonie przesiadłem się z Asicsow i Adidasów na Inov-8 i był to świetny wybór. Biegam na szosie w x-Road 223 a na trailach (gdzie z racji zamieszkania realizuje większość treningów) w x-talon 190.
Oba maja po 3mm spadku i zachęcają do biegania ze śródstopia. Myślałem ze będę miał problemy zwłaszcza z achillesami, które zdarzały się wczesniej(zwłaszcza w Asicsach Trabucco) ale nic z tych rzeczy. Polecam.
Awatar użytkownika
ErgoJanek
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

hobbes pisze:Oba maja po 3mm spadku
Gwoli ścisłości, z tego co wiem to road-x 233 ma dwie strzałki 'shock zone', czyli ma 6mm spadku. Tak czy siak, to dość poważny minimalizm. :)
Pzdr,
Janek
Awatar użytkownika
sobek76
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43:19
Życiówka w maratonie: 3:59:35

Nieprzeczytany post

jang pisze:Z producentami branżowymi, jak Saucony czy Brooks jest inaczej niż z brandami adresowanymi do szerokiego odbiorcy i lifestylu. Tu klient nie kupuje produktu żeby nosić logo, tylko żeby mieć wysokiej jakości produkt. Za sprzdażą nie stoi wielka machina medialno-marketingowa, trudniej jest się im przebijać, goła jakość decyduje. Ale myślę, że udział Brooksa w rynku z pewnością będzie rósł.
Może tak jest w Polsce. W USA obie te marki jak najbardziej są ciągnięte przez machinę marketingową, tyle, że o wiele bardziej precyzyjnie "stargetowaną" z uwagi na ich biegową niszowość.

Poza tym sporo osób kupuje te (nietanie przecież) marki ze snobizmu - chcą być inni niż większość. Ale to zdrowy snobizm, taki godny pochwalenia.
Awatar użytkownika
sobek76
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43:19
Życiówka w maratonie: 3:59:35

Nieprzeczytany post

ErgoJanek pisze: 5. Królem spadku jest Kalenji - nie wiem czy tym razem osoba licząca te buty była mniej doświadczona w ich rozpoznawaniu (z tego co pamiętam listopadowy wolontariusz od tej marki miał bardzo dużo doświadczenia i mógł być bardziej efektywny). Ewentualnie, można wyjaśnić ten spadek tak jak we wcześniejszych punktach. Na półmaratonie biegają bardziej "wytrawni biegacze" (w porównaniu z 10km Biegu Niepodległości) - tacy biegacze wiedzą już, że nie chcą oszczędzać na butach biegowych i wybierają inną markę niż buty z Decathlonu.

Taka wypowiedź ze strony przedstawiciela sklepu, który oferuje inne, droższe marki niż Kalenji wydaje mi sie co najmniej kontrowersyjna i trąci uprawianiem marketingu na forum. Zwłaszcza, że Kalenji są bardzo dobre jakościowo, przynajmniej te droższe modele.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ