buty, grubas, amortyzacja, stawy

thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

trinity to znaczy, że na redukcji tyjesz? achaa :bum:
Ok koniec offa :bleble:
PKO
mooxon
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Odnośnie dyskusji czy na redukcji mogą się rozwijać mięśnie...
Nie znam się jakoś specjalnie na tym na tych wszystkich regułach działających w organizmie ale jak chodziłem na siłownię miałem bilans ujemny trening tzw dwu dniowy 3-4 razy w tygodniu a po nim minimum godzina aerobów w strefie tlenowej, i mimo, że wszystko wskazywałoby, że powinienem redukować masę to klatka mi rosła.. oczywiście ogólnie waga spadała... więc zdaje się, że to jest możliwe.

Odwiedziłem klika sklepów w poszukiwaniu pegasusów... To chyba deficytowy produkt, jeśli są w sklepie to brak rozmiaru albo tylko damskie i chyba jakieś stare modele bo wyglądały gorzej od trampek. Jest jakiś full professional sklep gdzie można poogladać, sprawdzić stopę, przymierzyć i popytać?
Bo nie sądzę, że dowiem się czegoś o butach biegowych od nastolatki praktykantki po której widać, że biegania nienawidzi :)

Chodzi mi o Warszawę.
Awatar użytkownika
trinity
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Róg Broniewskiego i Rudnickiego ( albo Perzyńskiego ) ale to te okolice. Bardzo profesjonalny sklep, obsługa biega i zna się na bieganiu, dobrze doradza, nie wciska kitu.
Na pewno warto zajrzeć.
józef.k
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

w decatchlonie na targówku byłem dzisiaj i były jeszcze pegasusy po 249zł
mooxon
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam, przymierzałem pegasusy... HUH teraz wiem co to jest amortyzacja w butach do biegania:) planuję jeszcze przymierzyć asicsy nimbusy ale najpierw muszę je namierzyć gdzieś.

Teraz mam pytanko o rozmiar buta. Przymierzałem 46 i 45:
46 luźne, wygodne, na szerokość idealne ale mam przynajmniej jeszcze centymetr miejsca przy paluchach.. po przymiarce 45 stwierdziłem, że dopasowane idealnie, na styk...

Teraz nie wiem czy powinienem biegać w 46 i grubszych skarpetach czy liczyć ze 45 się ciut rozejdą. Buty mierzone po południu, więc niby stopa lekko spuchnięta... Jak powinno się dobierać rozmiar?
Awatar użytkownika
trinity
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Jedne z moich biegowych butów są o pół rozmiara większe niż noszę normalnie i gdy mierzyłam troszeczkę luzu przez palcami miałam , ale niezmiennie przy każdy dłuższym biegu robią mi się bąble na koniuszkach palców.
Z kolei moje pierwsze buty biegowe były o rozmiar większe niż noszę normalnie i nie miałam tego problemu.
Teraz biegam w Asics Nimbus, które są o 2 rozmiary większe niż moje codzienne buty ( nie było mniejszych ), ale i tak biega mi się idelanie. Buty dopasowuje się sznurując i ten dodatkowy centymetr przez palcami nie przeszkadza.

Jeśli czujesz, że ten większy jest dopasowany do stopy na szerokości i pięta się dobrze trzyma, to moi zdaniem ten powienieneś wziąść.
Jeśli w czasie biegu koniuszki palców będą dotykać buta to jest szansa, że w niedługim czasie pozbędziesz się paznokci.
Pewne jest też, że buty biegowe się nie rozejdą, musisz wybrać takie, w które wierzysz, że są idealne w momencie, gdy je kupujesz.
Gdy je będziesz wyrzucał w powodu zużytej amortyzacji, cholewka nadal będzie idelana.

( a może 45,5 ? )
mooxon
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

tak też myślałem... w sklepie nie było 45,5 ale 45 były idealnie dopasowane a ja lubię swoje paznokcie.. zdecydowanie z twojej odpowiedzi wynika ze muszę brać 46.
Tak czy inaczej, namierzę jeszcze nimbusy, przymierzę a potem któreś z nich kupie w sklepie internetowym bo niby ograniczeń cenowych sobie żadnych nie wyznaczyłem to perspektywa wydania kilkudziesięciu złotych więcej za niefachową obsługę wcale mi się nie podoba.

intersport: (dział butów, obsługa zjawia się zanim spojrzałem na ścianę z butami)
ja: szukam asicsów gel nimbus, dostane u was?
obsługa: okulary?

Może i są okulary o tej nazwie, nie wiem.. ale czemu chcąc kupić okulary stałbym przy ścianie z butami :)
elektrod
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:44

Nieprzeczytany post

Ja dokładnie tak zrobiłem. Przymierzyłem sobie Nimbusy w sklepie, wybrałem numer, wyszukałem przez internet najniższej ceny i zamówiłem płacąc dużo taniej niż w 'normalnych' sklepach.
mój blog - viewtopic.php?f=27&t=57879
komentarze - viewtopic.php?f=28&t=57878

PB
5k - 20:09 - 29.03.2025 (parkrun)
10k - 42:35 - 11.11.2024
półmaraton - 1:38:43 - 01.09.2024
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ