Podane czasy podales z paskiem czy bez ?grabek pisze:V800 ma tryb oszczędny, który powinien w teorii dawać 50 godzin ale wtedy odczytuje pozycję GPS tylko co minutę.rumacz pisze:Jak trzyma bateria w V800? Znajomy mówił że padły polary na rzeźniku. Nie mam wiec pytam u źródeł.
Pozdrawiam
W normalnym trybie w teorii powinien wytrzymać 13h. Mój wytrzymał maksymalnie 10h30min. Potem komunikat że słaba bateria,wyłączono GPS.
Plus jest taki że V800 daje się ładować w trakcie treningu. Niestety trzeba to robić "na czuja" bo nic się nie wyświetla i nie wiadomo ani się ładuje ani kiedy odłączyć ładowarkę.
Komentarz do artykułu Czy ten zegarek zawojuje rynek? Polar V800 z GPS
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 40:56
- Życiówka w maratonie: 03:17:51
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Z paskiem. Ale raczej to nie ma znaczenia, głównym pożeraczem baterii jest GPS i activity tracker.marekryd pisze:Podane czasy podales z paskiem czy bez ?grabek pisze:V800 ma tryb oszczędny, który powinien w teorii dawać 50 godzin ale wtedy odczytuje pozycję GPS tylko co minutę.rumacz pisze:Jak trzyma bateria w V800? Znajomy mówił że padły polary na rzeźniku. Nie mam wiec pytam u źródeł.
Pozdrawiam
W normalnym trybie w teorii powinien wytrzymać 13h. Mój wytrzymał maksymalnie 10h30min. Potem komunikat że słaba bateria,wyłączono GPS.
Plus jest taki że V800 daje się ładować w trakcie treningu. Niestety trzeba to robić "na czuja" bo nic się nie wyświetla i nie wiadomo ani się ładuje ani kiedy odłączyć ładowarkę.
Po wyłączeniu GPS-a zegarek dalej rejestrował tętno z paska.
-
- Wyga
Test wydolności Polara to ściema. Patrz tylko na Running Index.peryB4 pisze:Jak oceniacie test wydolności? Ja mialem 61 minelo z 2 miesiące mam formę zyciowa i pokazuje mi 58, bezsensu :/
http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S15 ... xt&tlng=en
https://www.researchgate.net/publicatio ... ing_VO2max
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Running Index jest bardziej wiarygodny przy mocnych biegach.
Np. z wczoraj mam:
![Obrazek](http://i.imgur.com/UxFShkZ.jpg)
a prawie 2 tyg temu z zawodów:
![Obrazek](http://i.imgur.com/ysEE4C0.jpg)
i jeszcze z półmaratonu:
![Obrazek](http://i.imgur.com/FUpr5fD.jpg)
Różnica "kosmiczna". W obecnej chwili wynik 54 jest najbardziej wiarygodnym.
Dlatego jak napisałem, z własnych obserwacji wiem, że te z biegów szybkich są bardziej miarodajne.
Test wydolności czasami przeprowadzam tylko z ciekawości i nie biorę go w ogóle pod uwagę![:nienie:](./images/smilies/nienie.gif)
Np. z wczoraj mam:
![Obrazek](http://i.imgur.com/UxFShkZ.jpg)
![Obrazek](http://i.imgur.com/ysEE4C0.jpg)
i jeszcze z półmaratonu:
![Obrazek](http://i.imgur.com/FUpr5fD.jpg)
Dlatego jak napisałem, z własnych obserwacji wiem, że te z biegów szybkich są bardziej miarodajne.
Test wydolności czasami przeprowadzam tylko z ciekawości i nie biorę go w ogóle pod uwagę
![:nienie:](./images/smilies/nienie.gif)
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
- Matxs
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47min 42 s
- Życiówka w maratonie: 5h21min
Miałeś niski puls 123 więc wysoki indeks na ponad 70. Chyba coś za nisko hr Ci pokazał.
Mój blog
Komentarze do w/w
Życiówki netto:
10 km 0h 47 min 52 sec (06 IV 2015 Nowa Sól), 47min, 32sec (12 VI 2016Wrocław-nieof)
21,097 km 1h 44 min 41 sec (10 XI 2013 Kościan oraz 20 VI 2015 Wrocław)
42, 195 km 4h 21 min 34 sec (15 IX 2013 Wrocław)
Komentarze do w/w
Życiówki netto:
10 km 0h 47 min 52 sec (06 IV 2015 Nowa Sól), 47min, 32sec (12 VI 2016Wrocław-nieof)
-
- Wyga
10 i półmaraton wyszły podobnie. Za to w przypadku treningu masz średni puls 123 przy 5:56, podczas gdy na podobnym dystansie przy 5:30 miałeś 167. 44 uderzenia różnicykeiw pisze:Running Index jest bardziej wiarygodny przy mocnych biegach.
Np. z wczoraj mam:
i jeszcze z półmaratonu:
Test wydolności czasami przeprowadzam tylko z ciekawości i nie biorę go w ogóle pod uwagę
przy tak niewielkiej różnicy prędkości to bardzo dużo. Pytanie: co się stało? Może pas źle zmierzył tętno? Czasem jest tak, że przy braku rozpoznania tętna pas "zawiesza się" na wartości 119. Możesz to zweryfikować sprawdzając średnie tętno z innych biegów przy podobnej prędkości.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Pul mierzy dobrze. To nie są wahania chwilowe odbiegające od normy, ale cały trening na niskim pulsie.
Półmaraton jak widać był 28.08 - było 30 st. w cieniu. Dyszka w Choszcznie też było gorąco i bardzo wilgotno. W czasie biegu zaczęło padać, a później to już nawet lać -> viewtopic.php?f=12&t=53178&p=869561#p869561
Wczoraj biegałem późno i były optymalne warunki do biegu.
Patrzę jednak realnie i index "54" jest właściwym. Na niskich prędkościach często mam index w okolicach 70 i wyżej.
Pogoda ma decydujący wpływ a niestety zegarek tego nie uwzględnia, sami musimy brać na to poprawkę, a już szczególnie na zawodach.
Półmaraton jak widać był 28.08 - było 30 st. w cieniu. Dyszka w Choszcznie też było gorąco i bardzo wilgotno. W czasie biegu zaczęło padać, a później to już nawet lać -> viewtopic.php?f=12&t=53178&p=869561#p869561
Wczoraj biegałem późno i były optymalne warunki do biegu.
Patrzę jednak realnie i index "54" jest właściwym. Na niskich prędkościach często mam index w okolicach 70 i wyżej.
Pogoda ma decydujący wpływ a niestety zegarek tego nie uwzględnia, sami musimy brać na to poprawkę, a już szczególnie na zawodach.
Mój Blog "Luźne wpisy"
- Matxs
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47min 42 s
- Życiówka w maratonie: 5h21min
No to wniosek z tego, że wyższe prędkości u Ciebie mają gotszy współczynnik do pulsu jak mniejsze..... .
Mój blog
Komentarze do w/w
Życiówki netto:
Komentarze do w/w
Życiówki netto:
-
- Wyga
Całe to wyliczanie opiera się na tętnie spoczynkowym i maksymalnym (i być może też wartościach progów). Pytanie czy masz to wszystko dobrze poustawiane.
Na pewno jeśli warunki są skrajnie niekorzystne i osiągasz RI 54, to w warunkach optymalnych będzie on dużo wyższy.
Powinieneś być w stanie znaleźć trening o średnim tempie 5:30 w warunkach optymalnych - sprawdź jakie wtedy miałeś średnie tętno i RI.
Na pewno jeśli warunki są skrajnie niekorzystne i osiągasz RI 54, to w warunkach optymalnych będzie on dużo wyższy.
Powinieneś być w stanie znaleźć trening o średnim tempie 5:30 w warunkach optymalnych - sprawdź jakie wtedy miałeś średnie tętno i RI.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Nie mam takich treningów w tym roku. Od czasów pobytu w szpitalu biegam metodą Maffetona, którą zaciekawił mnie @Andrew1962 -> viewtopic.php?f=9&t=50648&p=857005#p857005
Tylko zawody mam szybkie![:bum:](./images/smilies/bum.gif)
Tylko zawody mam szybkie
![:bum:](./images/smilies/bum.gif)
Mój Blog "Luźne wpisy"
-
- Zaprawiony W Bojach
Czy nie denerwuje Was sposób w jaki V800 pokazuje stan baterii ?
Pierwsza rzecz to ikona w trakcie ładowania.
Czy tak trudno byłoby zrobić wskaźnik procentowy dzięki czemu można by przewidzieć
kiedy bateria się naładuje i jaki jest już postęp w ładowaniu ?
Druga rzecz to ikona w trakcie rozładowywania. Ikona bateryjki, w której ubywa obszaru naładowania to też lipa.
Tutaj również kłania się procentowy stan naładowania baterii widoczny cały czas.
Często bowiem okazuje się, że niby mam połowę baterii a po skończonym treningu lub już nawet w jego trakcie dostaję informacje,
że bateria jest mocno wyczerpana i że nastąpi przerwanie pomiaru gps.
Zegarek jest już tyle czasu na rynku a na tak prozaiczne choć użyteczne funkcje nikt w Polarze nie wpadł.
A w Suunto i Garminie wpadli
Można ? Można !
Czy takie rzeczy można gdzieś zgłosić bo na razie nie zanosi się aby miał wyjść następca V800 więc warto zadbać aby produkt cały czas się rozwijał ?
Czy tak trudno byłoby zrobić wskaźnik procentowy dzięki czemu można by przewidzieć
Druga rzecz to ikona w trakcie rozładowywania. Ikona bateryjki, w której ubywa obszaru naładowania to też lipa.
Tutaj również kłania się procentowy stan naładowania baterii widoczny cały czas.
Często bowiem okazuje się, że niby mam połowę baterii a po skończonym treningu lub już nawet w jego trakcie dostaję informacje,
Zegarek jest już tyle czasu na rynku a na tak prozaiczne choć użyteczne funkcje nikt w Polarze nie wpadł.
A w Suunto i Garminie wpadli
![uśmiech :)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)
Można ? Można !
Czy takie rzeczy można gdzieś zgłosić bo na razie nie zanosi się aby miał wyjść następca V800 więc warto zadbać aby produkt cały czas się rozwijał ?
Wpiszę tu swoje wyniki gdy:
5k będzie poniżej 1? minut
10k będzie poniżej 4? minut
21k będzie poniżej 1h i ?? minut
42k będzie poniżej 3h i ?? minut
Na razie takich wyników nie ma więc siedzę cicho.
5k będzie poniżej 1? minut
10k będzie poniżej 4? minut
21k będzie poniżej 1h i ?? minut
42k będzie poniżej 3h i ?? minut
Na razie takich wyników nie ma więc siedzę cicho.
-
- Wyga
Możesz zgłosić dowolną drogą - mailem, facebookiem, przez polski serwis itp.mondpas pisze: Można ? Można !
W przypadku baterii nie będziesz pierwszy
![uśmiech :)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)
Polar niestety nie wydaje się zainteresowany sugestiami użytkowników. Dla mnie to dziwne, bo często to są naprawdę sensowne uwagi, a dotyczą zegarków, które są aktualnie w sprzedaży (czyli można nowych użytkowników zachęcić lub zniechęcić do zakupu).
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 40:56
- Życiówka w maratonie: 03:17:51
Oj przydałby się wskaźnik procentowy naładowania baterii .mondpas pisze:Czy nie denerwuje Was sposób w jaki V800 pokazuje stan baterii ?
A w Suunto i Garminie wpadli![]()
Można ? Można !
Wczoraj po biegu ultra z paskiem HR w trybie GPS 1s (6g:50min czas biegu) na oko zostało 30-40 %.
Szkoda ze nie widać ile dokładnie.
- Klimo
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 39:32
- Życiówka w maratonie: 3:22:07
Pytanie do tych, którzy używali/używają programów treningowych Polara: mam zamiar na przyszłoroczny, październikowy poznański maraton przygotowywać się z planem. Jakim nie wiem
.
Jedno co w tej chwili wiem na pewno, to to, ze chcę do tego podejść wyjątkowo ambitnie, tzn. marzy mi się znaczący wzrost poziomu, a nie tylko "się wydłużyć" i zwiększyć wytrzymałość itd.
Podkreślam słowo marzy, ponieważ running index pokazuje mi w tej chwili potencjalnie 3:16 w maratonie, a moja życiówka to 3:22, a ja bym chciał zawalczyć o 3:00...(2:59:59
)
Mogę oczywiście zabrać się za realizację jednego z ogólnodostępnych i poniekąd sprawdzonych planów, ale zważywszy na to, że mam cały rok pomyślałem, ze może zacznę Polara, którego mam "w zegarku".
Macie jakieś uwagi praktyczne na temat programów Polara?
![uśmiech :-)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)
Jedno co w tej chwili wiem na pewno, to to, ze chcę do tego podejść wyjątkowo ambitnie, tzn. marzy mi się znaczący wzrost poziomu, a nie tylko "się wydłużyć" i zwiększyć wytrzymałość itd.
Podkreślam słowo marzy, ponieważ running index pokazuje mi w tej chwili potencjalnie 3:16 w maratonie, a moja życiówka to 3:22, a ja bym chciał zawalczyć o 3:00...(2:59:59
![uśmiech :-)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)
Mogę oczywiście zabrać się za realizację jednego z ogólnodostępnych i poniekąd sprawdzonych planów, ale zważywszy na to, że mam cały rok pomyślałem, ze może zacznę Polara, którego mam "w zegarku".
Macie jakieś uwagi praktyczne na temat programów Polara?
10km: 39:32 (2015)
42,195km: 3:22:07 (2015)
1,9km + 90 km + 21,0975 km: 5:32:12 (2016)
42,195km: 3:22:07 (2015)
1,9km + 90 km + 21,0975 km: 5:32:12 (2016)