Dylemat zegarkowy

mooll
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich. Forum czytam już od dłuższego czasu ale w końcu postanowiłem się zarejestrować, gdyż zastanawiam się nad zakupem zegarka.
Zacząłem biegać jakieś 10 lat temu ale po mniej więcej roku przerwałem w związku ze sprawami osobistymi. próbowałem wracać kilkakrotnie, ale po kilku biegach znowu przestawałem biegać. Od początku czerwca (czyli 2 miesiące) ponownie biegam i teraz nie zamierzam już z tego rezygnować. Na początku biegałem 3 razy w tygodniu, od 2 tygodni - 4/tydzień. Jeśli chodzi o tempo to narazie jest słabe - najpierw jakieś krótkie bieganie 3-6 minut, później przerwa (właściwa rozgrzewka) i właściwy bieg, który trwa ok 30-40 minut ciągiem, podczas którego przebiegam jakieś 5,5-6,5 km. Biegam głównie na bieżni, chociaż miałem kilka biegań w terenie (miasto/polanki/lasy). Później rozciąganie i powrót do domu lekkim truchcikiem - 5-10 minut. Biegam o różnych porach, w zależności od czasu. W tej chwili zrzucam głównie wagę (już zeszło 7 kilo a chciałbym jeszcze z 8-10). Później będę pracował nad poprawą tempa. A w planach, gdzieś za rok, mam półmaraton :ble: Oczywiście w między czasie chciałbym się sprawdzić na jakiś dziesiątkach/piętnastkach.
Teraz przejdźmy do meritum. Jeśli chodzi o koszt to powiedzmy do 600zł. Zastanawiam się nad Polarem M400/M200 lub TOMTOM Runner 3. O M400 poczytałem na forum wypowiedzi wielu użytkowników i można powiedzieć że to mój faworyt. Nad M200 przemawia znowu alerty wibracyjne, z których byłbym bardzo zadowolony. Druga główna różnica to pomiar pulsu. Nigdy nie biegałem z pulsometrem więc w tym temacie się nie wypowiadam co jest wygodniejsze/dokładniejsze - pas/nadgarstek. TomTom też ogólnie jest chwalony. Druga sprawa to oprogramowanie na komputer - z telefonem nie zamierzam zegarka parować, więc odpada aplikacja na niego. Polar Flow ma bardzo dużo pozytywnych opinii zarówna na forum jak i poza nim (mnóstwo opcji i statystyk). Nie wiem jak wyglada ta sytuacja w przypadku TomToma. Jak wyglądają zegarki Garmina w tym przedziale cenowym (ewentualnie mógłbym dołożyć tą stówkę do 700zł, jeśli byłoby warto) - modele 220/230 a może coś innego?? A może jeszcze inny zegarek, którego wogóle nie rozpatrywałem a warto by na niego spojrzeć? Wiem że takich tematów jest multum, więc dzięki za każdą odpowiedź :bleble:
PKO
Awatar użytkownika
Matxs
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47min 42 s
Życiówka w maratonie: 5h21min

Nieprzeczytany post

Już wybrałeś - m400 ;) udanego korzystania!
Mój blog
Komentarze do w/w

Życiówki netto:
10 km 0h 47 min 52 sec (06 IV 2015 Nowa Sól), 47min, 32sec (12 VI 2016Wrocław-nieof)
21,097 km 1h 44 min 41 sec (10 XI 2013 Kościan oraz 20 VI 2015 Wrocław)
42, 195 km 4h 21 min 34 sec (15 IX 2013 Wrocław)
mooll
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jednak w moich rozważaniach nastąpiła zmiana. Okazuje się że mogę przeznaczyć troszkę więcej kasy - 800 max 850 zł, przez co mogę wskoczyć na troszkę wyższy poziom :ble: Więc do wyboru mam M430, Garmina 230 lub Ambit3 Run.
Za Polarem przemawia brak paska- wygodniejszy, ale znowu jest najbrzydszy z całej trójki. Garmin jest najładniejszy przez co spokojnie może być noszony na co dzień. Jak wygląda jego aplikacja komputerowa, w porównaniu do polarowej i Suunto?? I przechodzimy do Suunto - gdyby miał wibracje i był troszkę skromniejszy w wyglądzie (żona twierdzi że to busola a nie zegarek :hahaha: )nad niczym bym sie nie zastanawiał i jego brał. Który będzie najlepszy dla biegacza początkującego?
Awatar użytkownika
whitemamba
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To żeby jeszcze bardziej namieszać zerknij na vivoactive HR.znajdziesz w okolicach 800 i też masz puls z nadgarstka + barometr.
Zmiana kodu 3 z przodu:)
10km- 39.04 @3:54 pace
HM- 1:29:03 in progress
M- 3:14:12 in progress
mooll
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jednak wybrałem Garmina 230 :bleble: Czekam na kuriera i się zacznie zabawa.
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

Z tych 3 dobry wybór. Suunto co prawda góruje GPSem, ale te programowanie treningów i w ogóle soft...
Awatar użytkownika
whitemamba
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dobry wybór. Miałem 230 i byłem bardzo zadowolony.
Zmiana kodu 3 z przodu:)
10km- 39.04 @3:54 pace
HM- 1:29:03 in progress
M- 3:14:12 in progress
mooll
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

b@rto pisze:Z tych 3 dobry wybór. Suunto co prawda góruje GPSem, ale te programowanie treningów i w ogóle soft...
Też był moim faworytem, ale właśnie jak się zacząłem wczytywać o tym "programowaniu" to mnie odrzuciło. Jednak w Garminie wygląda to prosto i pewnie trwa chwile nawet przed biegiem. Dzięki za odpowiedzi. Jak wykonam parę biegów z nim, to podzielę się opinią początkującego użytkownika :ble:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ