Buty z małym dropem i niewielką amortyzacją

Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ciekawa dyskusja :hahaha: Jak się o czymś dyskutuje to może warto najpierw ustalić o czym? W tym przypadku co należy uznać za dużą, a co za małą amortyzację... :spoczko: Pomogę i od razu ustalę, że za 0 amortyzacji można przyjąć dla uproszczenia... bieganie boso :bum:
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
PKO
sebeq
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 0:44
Życiówka w maratonie: 3:56

Nieprzeczytany post

zoltar7 pisze:Ciekawa dyskusja :hahaha: Jak się o czymś dyskutuje to może warto najpierw ustalić o czym? W tym przypadku co należy uznać za dużą, a co za małą amortyzację... :spoczko: Pomogę i od razu ustalę, że za 0 amortyzacji można przyjąć dla uproszczenia... bieganie boso :bum:

tu za bardzo nie ma co dyskutować tylko przymierzyć w sklepie, bo ilość amortyzacji to bardzo subiektywna sprawa..
elter
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Muszę przyzać, że osobiście będąc raczej nie-piętowcem nie specjalnie czuję różnicę pomiędzy 3-4-6 czy 8mm dropem. 0mm już tak ale przedział 3-8 jakoś oczuciami mocno dla mnie zbliżony. Z lekkich treningowo-startowych to polecam Puma Faas 300. Zwłaszcza starsze modele można dostać < 200 plnów a to już jest cena która czyni cuda. W sumie to jedyne buty jakie mam z 8mm dropem to te Faasy ale widzę że pojawiają się opinie, że ten drop jest jakoś mniej odczuwalny. Może dlatego mi też nie wydaje się zbyt wysoki. Po roztrenowaniu kiedy zykle mnie trochę przybędzie, siada siła i technika to wchodzę w sezon w Pegasusach. Przesiadka na Faasy to jak do wyścigówki.
Centrum Biegowe ERGO
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kolego pepek, kluczową sprawą jest tu, czy biegasz lądując na pięcie, czy na przedniej części stopy. Jeśli wyłącznie na przedniej części stopy, to wystarczą Ci nawet absolutne minimale. Jeśli jednak zdarza Ci się lądować, choćby czasami tylko (np. w końcówce długiego dystansu) na pięcie, to trzeba rozważyć buty z jaką taką amortyzacją. Wspomniana wyżej kinvara to dobry kandydat, ja dorzucę jeszcze kilka propozycji zgodnych z Twoimi wytycznymi:

Asics Lyte 33
Asics SuperJ
Brooks Pure Cadence
Saucony Virrata
Saucony Mirage
Brooks Pure Flow
Brooks Connect
Centrum Biegowe ERGO
www.ergo-sklep.pl
al. Jana Pawła II 61, Warszawa
Awatar użytkownika
pepek
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dzięki wszystkim, wasze rady okazały się na prawdę pomocne. Pisząc o niewielkim dropie i amortyzacji myślałem o czymś takim jak startówki Asics Hyperspeed 5, które właśnie mi się kończą. 6 mm dropu i trochę amortyzacji pod piętą. Co do Merrelli Bare Acces to mam pewne obawy. Obecnie biegam sporadycznie w Merrellach Trail Glove, jednak na razie jeszcze są one dla mnie za bardzo ekstremalne. Niestety nie mam gdzie przymierzyć, żeby porównać oba te modele.
Centrum Biegowe ERGO pisze:Kolego pepek, kluczową sprawą jest tu, czy biegasz lądując na pięcie, czy na przedniej części stopy. Jeśli wyłącznie na przedniej części stopy, to wystarczą Ci nawet absolutne minimale. Jeśli jednak zdarza Ci się lądować, choćby czasami tylko (np. w końcówce długiego dystansu) na pięcie, to trzeba rozważyć buty z jaką taką amortyzacją.
Biegam praktycznie cały czas ze śródstopia, ale tak jak napisałeś, po iluś tam kilometrach stopa jednak się męczy i mimowolnie przechodzi się na bieganie z pięty. Ja mam tak mniej więcej po 2-2,5 godzinnym biegu. Niestety maratonu tak szybko nie przebiegnę :), stąd potrzebna mi jest ta niewielka amortyzacja. Rozważam więc zakup Saucony Kinvara, Virrata, ewentualnie Asics Lyte 33. Jeżeli znajdę sklep żeby je przymierzyć to na pewno któreś z nich kupię. Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
pepek
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Zdecydowałem się jednak na Saucony Kinvara. Do wyboru miałem jeszcze Saucony Virrata, ale w Kinwarach jakoś lepiej się czułem. Poza takim "odpustowym" designem nie mam na rzazie nic im do zarzucenia. Pobiegam dzisiaj w nich i może będę wiedział coś więcej. Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

obyś był zadowolony, ja akurat uważam, że kolorystyka jest dużym atutem tych butów :-) no, ale to rzecz gustu
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
Awatar użytkownika
pepek
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Owszem, modele damskie są ładne. Ja kupiłem Kinvary 4 w kolorze green/yellow/black, bo niestety tylko takie były:/
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

biegałeś już w nich? :hej:
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
Awatar użytkownika
pepek
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Niestety, nie biegałem w nich jeszcze. Wczoraj padał deszcz i zrobiło mi się ich szkoda, bo takie nowe i piękne:), więc biegałem w starych.
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

ja miałem kinvary 4. Ze względu na szeroką stopę przetarły mi się. Reklamację uznali bez problemowo. Ale mimo tego uważam, że to świetny but. I w przyszłości na pewno sobie kupie nowszy model, może się nie przetrą.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ