Buty Asics; proszę o pomoc :)

abbeyroute66
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ważę ok. 73 kg i interesują mnie buty firmy Asics, tylko nie wiem, które będą najodpowiedniejsze. Zastanawiam się nad dwoma modelami nimbus i cumulus (podobno cumulus są do 80 kg, a nimbus od 80 i czy ma to takie duże znaczenie?). Jeżeli mam być szczery najbardziej interesują mnie gel-cumulus 16, lecz jest to nowość, więc nie spotkałem się dotychczas z porządnym testem w internecie lub nawet z opinią na ich temat. Jeżeli ktoś ich używa mógłby podzielić się swoją opinią, czy są lepsze od 15 i czy w ogóle warto?
PKO
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

Cumulusy sa tansze ja biegam obecnie w 15 (mysle ze 16 to podobny model)
DOBRE BUTY Z DOSTATECZNY AMORTYZACJA DLA NEUTRALA!
Troche jednak musisz pochodzic , aby sie dopasowaly maja tez dobra amortyzacje
na srodstopiu. Buty na dlugie wybiegania troche ciezkie na obecna standarty na
szybkie treningi uzywam innych treningowo- starowych (niestety), ale do tej pory
15-stka sie trzyma! Twoja waga niema tu znaczenia- jestes ciezki -but sie szybciej rozleci!
abbeyroute66
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

adam1adam pisze:Cumulusy sa tansze ja biegam obecnie w 15 (mysle ze 16 to podobny model)
DOBRE BUTY Z DOSTATECZNY AMORTYZACJA DLA NEUTRALA!
Troche jednak musisz pochodzic , aby sie dopasowaly maja tez dobra amortyzacje
na srodstopiu. Buty na dlugie wybiegania troche ciezkie na obecna standarty na
szybkie treningi uzywam innych treningowo- starowych (niestety), ale do tej pory
15-stka sie trzyma! Twoja waga niema tu znaczenia- jestes ciezki -but sie szybciej rozleci!
A jak z rozmiarem cumulusach, jeden rozmiar większy wystarczy, czy może za dużo?
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

Przymierz ! Nosze normalne buty rozmiar 42.
Biegowe Asics rozmiar 44 (EUR) musisz znac twoj rozmiar w rozmiarze USA
u mnie USA10 sprawdza sie w wiekszosci modeli butow do biegania!
Zasada buty do biegania okolo 0,5cm wieksze od rozmiaru stopy! Dlugosc stopy
+0,5cm = rozmar (czasami podawany) w cm. USA10 =28cm=44EUR
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

abbeyroute66 pisze:Ważę ok. 73 kg i interesują mnie buty firmy Asics, tylko nie wiem, które będą najodpowiedniejsze. Zastanawiam się nad dwoma modelami nimbus i cumulus (podobno cumulus są do 80 kg, a nimbus od 80 i czy ma to takie duże znaczenie?). Jeżeli mam być szczery najbardziej interesują mnie gel-cumulus 16, lecz jest to nowość, więc nie spotkałem się dotychczas z porządnym testem w internecie lub nawet z opinią na ich temat. Jeżeli ktoś ich używa mógłby podzielić się swoją opinią, czy są lepsze od 15 i czy w ogóle warto?
A czemu się ograniczasz do firmy Asics (żeby nie było - sam biegam w Asics Phoenix i dla mnie bomba)? Przejdź się do sklepu biegowego i przymierz kilka modeli - są też inne firm, wizyta w sklepie pozwoli Ci wybrać najlepsze dla CIEBIE buty. Celujesz w drogi model, także w Twoim zasięgu jest z 90% dostępnego rynku - w sklepie powinni się dobrze przyjrzeć Twoim stopom, powinieneś pobiegać na bieżni i Ci coś dobiorą. Nie napisałeś ile biegasz, w jakim terenie, czy szukasz butów typowo treningowych, czy też treningowo-startowych (jaki dystans)? Może wystarczą Ci buty o połowę tańsze (albo wręcz starszy model Cumulusów - spokojnie można kupić 15 i będzie dużo taniej niż 16) ?

Twoja kasa, ale ja zanim bym wydał na armatę to najpierw bym spojrzał z jakim wróblem mam do czynienia :):)
biegam ultra i w górach :)
MariNerr
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wagę masz niską, możesz praktycznie w każdych butach biegać. Ja miałem Cumulusy 15 do niedawna i szczerze mówiąc nie polecam. Przy dużej wadze i wolnym bieganiu są całkiem o.k., ale przy małej wadze nie ma chyba sensu. Nimbusy są jeszcze lepiej amortyzowane.
Konstrukcyjne odczuwałem je jak tzw. żelazka. Bardzo słabo przetacza się w nich stopa, są do tego ciężkawe, u mnie ewidentnie wzmagały problemy z "kolanem skoczka", wymuszają styl biegu, w którym spore obciążenia idą na kolana. Podejrzewam, że to połączenie dużego dropu z brakiem dobrego przetaczania, bo np. Pumy Faas jedynki, które drop też mają spory takich problemów u mnie nie powodują.
Ogólnie z pięciu typów butów, które dotąd testowałem na sobie, Cumulusy ustawiłbym na szarym końcu. Testowałem Nike Downshifter 5, Puma Faas 500 v. I i II, Adidas Response Boost. Do mojego stylu biegania najbardziej pasują Pumy Faas 500 v. II. Adidasy mam od całkiem niedawna -wymiana po reklamacji właśnie Cumulusów 15 i też całkiem ciekawie się w nich biega.
To takie moje osobiste wrażenia. Jak masz zajawkę na te modele Asicsa, to kup ale chyba lepiej nie jako but podstawowy. Najlepiej wcześniej poprzymierzaj coś innego. :usmiech:
kiss of life (retired)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ