Buty dla amatora (duza waga)

NiceFace
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.
Jestem amatorem, ktory chcialby zaczac swoja przygode z bieganiem. Nie zamierzam startowac w maratonie ,a poprawic kondycje. Kiedys trenowalem rugby - chcialbym do tego wrocic, jednak po wielu latach siedzenia musze zaczac odbudowywac kondycje od zera.
Przez ten czas sporo sie roztylem. Przy okolo 174cm waze 90kg - co za tym idzie wypadaloby zadbac o stawy.

Dlatego pisze do Was z prosba o zasugerowanie mi jakichs butow do biegania. Niestety kwota jaka dysponuje to max 100zl.

Przepraszam za tak ogolne pytanie, jednak moze znajdzie sie ktos, kto kojarzy jakies tanie i w miare fajne buty.

Pozdrawiam.
PKO
MisterMystery
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 49.42

Nieprzeczytany post

Kalenji Ekiden 50 - 60zł
Kalenji Ekiden 75 - 100zł

Aż tak dużej wagi to nie masz ;)
Awatar użytkownika
850
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45 min

Nieprzeczytany post

I buty nie dbaja o stawy, od tego jest prawidlowa technika.
NiceFace
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A jakie sa tajemnicze techniki biegania :D?
Co do wagi - niestety wychodzi ,ze mam okolo 20kg za duzo :D wiec jednak to sporo :P

A wracajac do butow - jesli chodzi o Kalenji Ekiden 75 - w informacji o amortyzacji napisane jest: "Do biegania po asfalcie raz w tygodniu po 30 minut " - oznacza to ,ze jesli pobiegne 3 razy w tygodniu to nie beda dzialac :o? :D Troche dziwny opis wedlug mnie :P
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

NiceFace pisze:A jakie sa tajemnicze techniki biegania :D?
Co do wagi - niestety wychodzi ,ze mam okolo 20kg za duzo :D wiec jednak to sporo :P

A wracajac do butow - jesli chodzi o Kalenji Ekiden 75 - w informacji o amortyzacji napisane jest: "Do biegania po asfalcie raz w tygodniu po 30 minut " - oznacza to ,ze jesli pobiegne 3 razy w tygodniu to nie beda dzialac :o? :D Troche dziwny opis wedlug mnie :P
Opis jak opis, producent sie zabezpiecza na wszelki wypadek. Tajemne techniki to przede wszystkim nie walenie na piete prostym kolanem, reszta to juz temat rzeka...
NiceFace
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wlasnie o technike troche sie boje :D Kiedys mialem przyjemnosc biegac troche na biezni i jak sie okazalo - biegam "ciezko". Wiem ,ze to juz podbiega pod offtop, ale jaka technika jest najwygodniejsza? I w jaki sposob sie jej nauczyc? W koncu bieganie jest raczej dosc "naturalnym" procesem :P
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

W buty na razie za dużo nie inwestuj. Ja wybiegałem trzy pary butów za nim doszedłem jakie są dla mnie odpowiednie.
Na początek kup sobie jakieś tańsze, tylko żeby wygodne były i rozmiar odpowiedni dobierz.

Co do techniki to postaraj biegać się bardziej ze śródstopia.
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

NiceFace pisze:Wlasnie o technike troche sie boje :D Kiedys mialem przyjemnosc biegac troche na biezni i jak sie okazalo - biegam "ciezko". Wiem ,ze to juz podbiega pod offtop, ale jaka technika jest najwygodniejsza? I w jaki sposob sie jej nauczyc? W koncu bieganie jest raczej dosc "naturalnym" procesem :P
Nasza naturalnosc zostaje zaburzona przez siedzacy tryb zycia przez co jestesmy przykurczeni szczegolnie w pasie biodrowo-ledzwiowym a to ma silny wplyw na nasza biomechanike. Zadbaj o to aby poprawnie rozciagac pas biodrowo-ledzwiowy i to na poczatek wystarczy. Poszukaj tez o korekcie lordozy ledzwiowej i prostowaniu miednicy. Polecam https://www.youtube.com/watch?v=u-cNHaoHubY oraz http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=280&id=4806.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ