Jestem Darek, mam 23 lata i biegam od 7 miesięcy. Przyznam że naprawdę mnie to wciągnęło:) przez ten czas przebiegłem około 600 km. Startowałem już w zawodach na 5 km 2 x na 10 km i raz na 15 km. Teraz planuję pobiec w półmaratonie Łowickim 18 września a w przyszłym roku być może spróbuję maratonu:) ale nie w tym rzecz. Od około 3 - 4 tygodni zaczęły pobolewać mnie kolana podczas biegu. Zaczynało się zwykle po 2 - 3 km, raz pobolało jedno raz drugie, nie był to ból nie do zniesienia ale zdarzało się że lekko kuśtykałem. Z czasem zaczęły mnie również boleć kostki. Na ostatnim długim wybieganiu (17km) z początku bardzo bolały mnie kolana po czym po 10 kilometrze wszystko przestało boleć i dalszą część biegu przebyłem bez bólu. Dzisiaj wyszedłem znów na trening no i.... myślałem że nie wrócę do domu. Kolana zaczęły mnie tak boleć że ostatnie 3 km ledwo się doczłapałem do domu. Początkowo myślałem że to kwestia lekkiego zwiększenia intensywności treningów ale po tym co było dzisiaj wydaje mi się że to wina butów. Może i wstyd się przyznać ale te 600 km zrobiłem na najtańszych butach jakie znalazłem w sklepie ( Kalenji ekiden 50 ). Jestem pronatorem i zobaczyłem że podeszwy lekko pozapadały się do środka. Wydaje mi się że podeszwa się już troche ubiła i nie ma takiej amortyzacji jak miały za młodu:) To możliwe żeby się rozciapciały już po 600 km? Podejrzewam że wszyscy doradzicie mi zmianę butów zatem prosiłbym o doradę nad jakimi modelami warto zawiesić oko przy założeniach:
- Biegam 70 % po lesie i 30 % po asfalcie
- ważę 70 kg przy 182 cm wzrostu
- robiłem badanie biomechaniki biegu i wg specjalistów potrzebuję butów dla biegacza mocno pronującego
- chciałbym wydać około 200 zł (da się w ogóle kupić coś konkretnego za te kasę?)
Czy duża jest różnica pomiędzy butami dla pronujących a mocno pronujących?
Jeśli aktualne buty pozapadały mi się do środka po 600 km to czy zakup niezłych butów dla pronatora zapobiegnie przekoszeniu podeszwy po tak krótkim dystansie? Ile będę w stanie przebyć w takich butach kilometrów?
Z góry dziękuje za wasze odpowiedzi, w tematyce butów jestem jeszcze trochę ciemny i zależy mi na zaproponowaniu przez Was kilku modeli nadających się dla mnie.
Pozdrawiam Darek