Opaski na głowę do biegania na lato

brujeria
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Eddie pisze:Nie popadajmy w skrajności. Co jak co ale opaska na czole to ma tylko pot wchłaniać w założeniu by na oczy nie leciało. Bawełna też się tu nada bo czemu by nie ?
Niby tak, ale ja coś takiego ćwiczyłem na nadgrstakach i nie było fajnie. Bardzo gromadzi się woda, która staje się zaraz "chłodna" i to wyraźnie czułem na stawach. Sądzę że na czole może być podobnie.
Zresztą fajnie to opisał Adam:
http://bieganie.pl/?show=1&cat=21&id=133
bo nasiąknięta koszulka działa jak nieprzepuszczalna membrana. Koszulka staje się mokra i ciężka. Jednak nie to jest jeszcze najgorsze. W chłodne, wietrzne dni koszulka taka natychmiast się ochładza, wilgoć jest przecież znakomitym przewodnikiem ciepła. Zaczynamy wtedy mieć na plecach zimny kompres. Powietrze znajdujące się pomiędzy plecami a koszulką nie ogrzewa nas bo od razu jest chłodzone przez mokrą i zimną koszulkę. Para oziębia się od koszulki i skrapla cieknąć po koszulce i plecach.
Powyższe zjawisko w koszulkach, może być odczuwalne również przy opasce. Mi na nadgarstkach w opaskach frotte robił się taki właśnie zimny kompres. Czuć to było szczególnie przy powiewach wiatru. nie chciałbym czuć czegoś takiego na czole.
PKO
joggi
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dalibóg, dobrze, że przy większości butów biegowych "montują" syntetyczne sznurówki, bo niektórym przewiałoby kości śródstopia a może i stawy skokowe...
brujeria
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

joggi pisze:Dalibóg, dobrze, że przy większości butów biegowych "montują" syntetyczne sznurówki, bo niektórym przewiałoby kości śródstopia a może i stawy skokowe...
Warto o głowę dbać, co by nie przewiało. Może wówczas o ciętą ripostę będzie łatwiej. :usmiech:

Kążdy zrobi jak uważa. W końcu nie trzeba nawet opaski kupować. Można skarpetą frotte owinąć czoło i też będzie git, prawda?
Awatar użytkownika
janior
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:53:45

Nieprzeczytany post

można w ogóle nie kupować i w ogóle nic nie używać na czoło, zeszłe lato tak przebiegałem i jakoś mnie nie przewiało, każdy robi jak lubi, a może ja po prostu mniej się pocę ? z resztą nie popadajmy w paranoję, bieganie to taka prosta forma rekreacji, nie komplikujmy jej ;)
Kerion
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Tylko, że ja biegam na orientację (z mapą po lesie) i wtedy jak mi się pot leje w oczy to ciężko mapę czytać...
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

Kerion pisze:Tylko, że ja biegam na orientację (z mapą po lesie) i wtedy jak mi się pot leje w oczy to ciężko mapę czytać...
...i wszystko jasne :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ