Buty dla grubasa z plaskostopiem

topek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
rok temu zaczalem diete i ruch.
Nie chcialem biegac od poczatku, zeby nie poniszczyc sobie kolan, wiem jednak, ze biegania dobrze i skutecznie dziala na moje chudniecie.
WIem bo podczas wczesniejszych prob zrzucajacych dobrze sie sprawdzalo.

Przy wzroscie 186cm i poteznej budowie wazylem rok temu 150kg.
Obecnie zjechalem do 128kg i chcialbym dodac najpierw marsze a potem bieg.
Przez ostatnie pol roku dosc regularnie (3, 4 w tygodniu) jezdzilem na orbitreku/crosstrainerze, plywalem i robilem trening silowy w domu.
Sylwetka sie poprawila, wygladam juze nie tak masakrycznie, ale jak pisalem chcialbym zaczac rowniez biegac.
Najpierw z 2, 3 tygodnie marszow, zeby kolana i miesnie przyzwyczaic do innego ruchu a potem zaczac sobie truchtac.

Biegac bede po golej ziemi/wyzwirowanych sciezkach.
Napewno nie po asfalcie/betonie bo zdaje sobie sprawe z tego, ze byloby to zabojstwo dla moich kolan.

Jak pisalem mam plaskostopie.

Chcialbym dobrac buty w miare sensownie. Bez godzinnych deliberacji zeby uzyskac o 5% lepszy wynik.
Nie chce po prostu popelnic kardynalnego bledu przy zakupie, chce kupic buty poprawne, w miare mozliwosci najlepiej nadajace sie dla mnie.
Jesli chcecie fotki moich stop, achillesow to moge wstawic.

Budzet? Okolo 400zl
Stopa 46-47 (zaleznie od numeracji)
Mam wielkie, szerokie stopy.

Jako dziecko, do powiedzmy konca podstawowki gralem od rana do wieczora w pilke nozna i bylem najszybszy na 100m w mojej podstawowce, wiec kolana (na szczescie) i inne stawy mi sie wyksztalcily odpowiednio zanim sie spaslem.

Przypuszczam, ze czesc ludzi bedzie mi odradzac bieganie ale ja wiem, ze ono mnie nie zabije i dobrze na mnie dziala.
Mam zamiar biegac 2,3x w tygodniu.
Po miesiacu, dwoch, gdy kondycji biegajacej nabiore, chce dodac HIITa (interwaly, czyli sprint + trucht na przemian)

To chyba tyle :)
Czekam na szczere, ale i zyczliwe wpisy

... 5 min pozniej...

Acha, jesczze jedno. Nie wiem czy to niezbedne przy butach do biegania, ale nie lubie sztywnej piety w butach bo wiekszosc butow mam przetarte od srodka w miejscu gdzie pieta przechodzi w achillesa.
Wolalbym miekkie buty z tylu piety.
PKO
topek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nikt?
Nic?
:-/
kaaamcia
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witaj :)
Pierwsza sprawa- super, ze zdecydowales sie na bieganie- jest to chyba najlepsza mozliwa forma ruchu :) Mam dla Ciebie taka mala sugestie /moj dobry znajomy "zjezdzal" z podobnych wymiarow i znalazl swietny sposob i to wlasnie na nim sie opieram/- sprobuj laczyc bieganie z szybkim marszem- zacznij sobie od 5 min marszu- 1 min biegu i kilka takich powtorzen tak by trening w calosci trwal ok. 45-50 min- po kilku tygodniach nawet godzine/. Pozniej w miare polepszania kondycji 2 min biegu- 5 min marszu, pozniej skroc marsz do 4 min. I tak stopniowo stopniowo do momentu az bedziesz w stanie przebiec 2*25 minut z np. 1minutowym odpoczynkiem :)
Co do butow :)
Dobrym rozwiazaniem bylby dla Ciebie Asics Gel Evolution- jest to but dla pronatorow, rowniez z plaskostopiem, a co wiecej wystepuje on w szerokosci 2E czyli jest najszereszym z mozliwych. Niestety w Polsce mozesz miec problem z dostepnoscia /poczytaj o tym bucie, jest naprawde dobry/.
Z modeli podobnych, latwiej dostepnych- Asics Kayano, Nike Structure Triax, Nike Equalon. Albo Adidas Adistar Salvation- jest nieco szerszy niz Supernova.
Najlepszym rozwiazanie byloby gdybys mial mozliwosc zrobienia tzw gait analysis- to jest dynamiczna analiza biegu, zobacz sobie na youtube :) jest to fajny sposob na dobranie odpowiednich butow. A wiadomo odpowiednie butki to odpowiednia motywacja ;)
Mam nadzieje ze nieco pomoglam :)
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Marczello
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 39m07s

Nieprzeczytany post

koniecznie wstaw zdjecie ze stopami, i dobrze by bylo jakbys jeszcze zamiescil odcisk stóp na podłozu, bo szeroka stopa nie zawsze oznacza płaską, a tu kilka osob jest co Ci moze dobrze doradzic:)
topek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ale w jakim ujeciu mam zrobic foty stop?
topek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

kaaamcia pisze: Dobrym rozwiazaniem bylby dla Ciebie Asics Gel Evolution- jest to but dla pronatorow, rowniez z plaskostopiem, a co wiecej wystepuje on w szerokosci 2E czyli jest najszereszym z mozliwych. Niestety w Polsce mozesz miec problem z dostepnoscia /poczytaj o tym bucie, jest naprawde dobry/.
A sa rozne wersje tych asicsow 4 i 5 w sklepach.
Nie mieszkam w PL (a w DE) i gdzies kupie te buty.
Np na amazonie.

evolution 5:
http://www.amazon.de/dp/B002EA3KYM/ref= ... nkCode=asn

evolution 4
http://www.amazon.de/product-reviews/B0 ... ewpoints=1
Awatar użytkownika
Marczello
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 39m07s

Nieprzeczytany post

od tyłu, zeby aparat byl za Tobą na wysokości stóp, samowyzwalacz ...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ