Forerunner 50 uzyty po raz pierwszy a zmierzony puls

BIEGATOR
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47
Życiówka w maratonie: 4.06

Nieprzeczytany post

Witam!
Opis problemu: Urzadzenie zalozone po raz pierwszy, ustawione strefy HRMax dla zakresu 108 low i 126 high, potem bieg po 10 min rozgrzewce, bieglem z predkoscia gdzie konwersacja byla utrudniona, czas biegu 34 min 20 sek dystans okolo 7,5 km a wiec ponizej 5min/km. Pzrez caly czas sygnalizowal pikaniem ze puls wyzszy niz ustawiony dla high, ale poniewaz czulem sie OK i nie chcialem zwalniac to dobieglem w tym tempie do konca. Po zladowaniu danych okazalo sie ze bieglem chwilowo ze 101% HRMax! co mnie bardzo zdziwilo. Moje HRmax wzialem ze wzoru 206 - (0.711*wiek) i wyszlo o ile pamietam cos okolo 193, a to co pokazal pulsometr to jakis dziwny wynik, moze dlatego ze nie zwilzylem czujnika? jakies sugestie?
PKO
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

po pierwsze - PIKI - niestety się zdarzają .. - u mnie np. dość regularnie (pomimo że sygnał w FR305 jest kodowany) to przebiegając pod linią napięcia od tramwaju - mam zupełnie zwariowane wyniki... - np. często na moich treningach 3-4 minuty koło linii tramwajowej mam puls zapisany 180 ... a wiem że nie miałem tam wyższego niż 140 ;-) ... niestety trochę też trwa zanim się ta sytuacja "unormuje"

- ogólnie jeśli wiesz że to niemożliwe - to znaczy że to był właśnie taki pik... i nie należy się tym przejmować.

z drugiej strony - lepiej jest zrobić test na hrmax ... a nie wyliczać go ze wzoru...
(choć u mnie np. rozbieżność między wzorem a zmierzonym wynosi chyba 4-5 uderzeń więc jak najbardziej mieszczę się w średniej)
opis przeprowadzenia testu znajdziesz na portalu bieganie - chyba w dziale trening ;-)
acha ... ja mam fr305.. ale w sumie problem na tyle ogólny że mam nadzieję że pomogłem ;-)
Szymon
Obrazek
BIEGATOR
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47
Życiówka w maratonie: 4.06

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpoiwedź, choć muszę przyznać że biegam w pobliżu sieci niskiego napięcia, a więc normalna sytuacja jeśli chodzi o bieganie większości amatorów. Drugi bieg sytuacja wyglądała już lepiej ale nadal to co pokazuje FR50 nie odzwierciedla tego co np opisują w instrukcji czyli przykładowo maksymalne wychylenie tętna wyszło 173bpm co daje 93% HRMax a ja biegłem w tym momencie naprawdę swobodnie, więc nadal nie wiem co jest grane. Weźmy nawet jakiś zewnerzny czynni zakłócający jakim może być linia elektryczna, ja odczuwałem komfort oddechu na poziomie konwersacyjnym co daje powiedzmy 60-70% HRMax co daje mi tętno na poziomie 108-126 a tu bach! 173 , czy możliwe jest takie odchylenie rzędu 47 bpm?
Druga rzecz to kwestia zładowania danych do komputera - czy po użyciu tylko samego FR 50 (bez monitora pulsu i footpoda) zapisane dane o czasie i okrążeniach też zostaną zapisane do Training Center? bo mi coś nie chce zładować i dane są cały czas w opcji HISTORY.

pozdrawiam
ajron
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ