Buty trailowe pod ultra

duzymis2
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

weuek pisze: 08 lut 2025, 12:03 Mnie też się tak wydaje. Obleśne są te grubaśne podeszwy, zwłaszcza pięta obudowana jak bunkier. A najśmieszniej wygląda taki zbędny bunkier podwieszony pod piętą biegacza, który podczas biegu nie dotyka podłoża pietą (jak kofuzi na yt).
Wiesz, tu jeszcze dochodzi dystans. Jak mnie pamięć nie myli, nie robisz setek i więcej? No a po iluśtam godzinach i wielu km ta poducha to jest pewne wytchnienie. Inna sprawa, że BYĆ MOŻE da się to poprawić poprzez wkładki (boomerangi czy inne, tu już nie ma znaczenia) tj. wybrać buty lżejsze, bez takiej amortyzacji, ale poprawić ją wkładką.

Nie wiem, czy to dobra droga, będę musiał sprawdzić na jakimś biegu, najlepiej na takim, gdzie po ~50 km+ będę miał przepak dostępny i w razie czego wrzuconą w niego parę z max. amortyzacją gdyby się okazało, że to jednak ślepa uliczka

No i kwestia doboru - mimo że Trabuco Max 2 są z kategorii tych poduszkowców, to też nie zawiodły mnie jakoś pod względem przyczepności, trzymana kostki itd. Się zobaczy, w sumie nie walczę o podium więc czy będzie się biegło lepiej, czy gorzej, czy nawet będzie DNF... jeden kij, a zawsze można sprawdzić na sobie jak coś działa
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

duzymis2 pisze: 09 lut 2025, 08:31 Wiesz, tu jeszcze dochodzi dystans. Jak mnie pamięć nie myli, nie robisz setek i więcej?
Dobrze pamiętasz. U mnie ultra to tylko takie w wersji "mikro", np. dzisiaj 47.
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?
duzymis2
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ostatnie ultra nie poszło za dobrze - DNF po nieco ponad 60 km. Leciałem w topo i zaczął boleć achlles. Mimo taśmy dodatkowo obtarcie
Początkowo czułem się totalnie zrezygnowany do dosłownie czegokolwiek. Miałem ochotę rzucić tą zabawę w kąt, biegać tylko coś krótkiego, zamiast tego wrócić w tym roku w pełni do rowerowania - zima też zrobiłą swoje, bo dawno już nie było tyle czasu tak zimno, w pewnym momencie wywiesiłem białą flagę i przestałem biegać na zewnątrz

Ale kilka dni i przeszło.. inna sprawa, że muszę "szukać dalej". Wracam do niższych rozmiarów i szpiczastych butów, bo te z dużą ilością miejsca na palce... chyba mają go za dużo, co nawet przy odpowiednim sznurowaniu doprowadza do obtarć. Wczoraj pierwszy krótki (10 km) test na Asics Terra Trail - i na razie ok. W przyszły weekend kolejne ultra i się zobaczy. Tym razem z nastawieniem, że jak będzie DNF to będzie, zawsze to spotkanie ze znajomymi, dobry trening, góry no i regiony, które lubię
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To polecam Decathlon, bo teraz mają ultraszpiczaste buty w ofercie. Strefa zgniotu zapewniona, w sam raz na górskie ultra pod hasłem "Powrót do korzeni".
duzymis2
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ehh, na Ciebie @weuek to zawsze można liczyć - od skrajności w skrajność...
A kto powiedział, że chcę ultraspiczaste? Muszę próbować, bo jak do tej pory szerokie w moim przypadku nie działają (chyba czytelniej się już nie da?)

Zwyczajne.. różne.. lista takich, które mogą się sprawdzić jest dosyć obszerna: od klasyki typu Speedgoat (kiedyś miałem na moment na samą przymiarkę i zwrot - trzeba było jednak je sprawdzić), poprzez może nowe Trabuco Max, aż po np. Peregrine. Nie mam pojęcia, co zadziała - czy w ogóle cokolwiek zadziała... ale co mam zrobić? Odpuszczanie jest dla leszczy

Mam wrażenie, że Ty u każdego dopatrujesz się tych samych stóp, jakie sam masz i takiego samego remedium na podobne problemy. To tak nie działa
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie wiem jak to działa, ale mieć otarcia od pustego miejsca to też jest wyczyn. Pewnie but nie trzyma poprawnie w pięcie i/albo w śródstopiu. W tych dwóch częściach ma być ciasno, a w palcach luźno. I otarć nie ma prawa być.
duzymis2
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

A pamiętasz, jak wrzucałem zdjęcia obtartych po bokach trabuco?

Wystarczy płaskostopie.. do tego koślawość i nawet przy mega mocnym trzymaniu na tyle, stopa będzie przy każdym kroku lecieć do środka
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No fakt. Pamiętam jak się dziwiłem, że to idzie w parze z ultra. Kosmos.
duzymis2
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Powiedziałbym, że to nie jest wymarzone combo.. ale działam z tym co mam, nóg raczej nie wymienię
W najgorszym razie mogę zejść do np. max. 50 km.. co zresztą nie byłoby głupim pomysłem, bo na takich dystansach na ogół jest ok, łatwiej z nimi logistycznie i nie tylko

Aaa no i nadal nie mam problemów na topo specter na asfalcie.. muszę na nich zrobić coś typu "rekreacyjne 40-50 km" tj. przebiec się do miasteczka innego lecąc np. ścieżką rowerową. Może ja powinienem po prostu przeskoczyć bardziej na asfalt.. ehhh, trudna sprawa
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No to powodzenia w eksperymentowaniu życzę!
ODPOWIEDZ