Buty do chodzenia
- Mossar
- Zaprawiony W Bojach
Kiedyś miałem to w D, ale od kiedy mamy psa i dziecko, które wymaga dwoch spacerów, żeby zachowac uśmiech na twarzy albo chociaż neutralny wyraz twarzy to zauważyłem jak duży wpływ mają buty, w ktorych chodzę.
Zwykle miałem je po prostu zbyt obcisłe przy palcach. Długo chodziłem w starych Downshifterach. Teraz za to chodze w płaskich tramposzach z luzem z przodu. I jest chyba lepiej.
Ale zastanawiam się czy na to też zwracacie uwagę? Na buty do chodzenia po miejskiej nawierzchni, ewentualnie lesie. Takie 12-25k kroków dziennie. Macie jakieś tipy na co zwracać uwagę przy zakupie takoch butów?
Zwykle miałem je po prostu zbyt obcisłe przy palcach. Długo chodziłem w starych Downshifterach. Teraz za to chodze w płaskich tramposzach z luzem z przodu. I jest chyba lepiej.
Ale zastanawiam się czy na to też zwracacie uwagę? Na buty do chodzenia po miejskiej nawierzchni, ewentualnie lesie. Takie 12-25k kroków dziennie. Macie jakieś tipy na co zwracać uwagę przy zakupie takoch butów?
viewtopic.php?p=1087487#p1087487 - Komentarze
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Ja zwracam uwagę, żeby to były Merrell Vapor Glove
Mogły by tez być Vivobarefoot albo Lemsy albo fajwfingersy albo coś podobnego, ale one są słabiej dostępne i raczej mnie nie stać. Chyba że będę miał kiedyś przestrzegać dress code, to zainwestuję w coś lepiej wyglądającego. Zasadę mam taką, że mięśnie stóp mają pracować a skóra ma mieć czym oddychać.

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:46
- Życiówka w maratonie: 2:43:25
Może skechersy. Miękkie wygodne i dość szerokie. No i dostępne w byle CCC za niewygórowaną kasę. Wszelkie każualowe adidasy czy inne niubalansy gniotły mi stopy a w skechersach do łażenia na co dzień jest mi po prostu wygodnie.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Do chodzenia mam również Altry.
Wysłane z mojego SM-G950F .
Wysłane z mojego SM-G950F .
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
- Arasso
- Zaprawiony W Bojach
I to duży błąd. Zdrowego odżywiania też przestrzegasz tylko okołotreningowo?Mossar pisze:Kiedyś miałem to w D
Niewłaściwymi butami do chodzenia ludzie robią sobie większe kuku niż złymi butami do biegania.
"Life can pull you down but running will always lift you up."
- Mossar
- Zaprawiony W Bojach
Buty minimalistyczne chyba jeszcze nie dla mnie. Chciałbym właśnie może coś w stylu tych sketchersów, "adidasów" które miałbym trochę twardsza podeszwę i najlepiej drop bliski 0. Niby wymagania sprecyzowane ale nie bardzo wiem w którym kierunku pójść. Jakiej marki np.
- beata
- Ekspert/Trener
Zwracamy uwagę na to, żeby buty do chodzenia były ładne i styloweMossar pisze:Macie jakieś tipy na co zwracać uwagę przy zakupie takoch butów?

W butach sportowych na co dzień nie chodzę. Ale, z racji wspinania mam dużo butów w typie lekkich przejściówek, więc używam ich często na co dzień o do miasta, ale też na spacer czy do lasu. Są ładne, wygodne i praktyczne, nadają się na błoto i na deszcz.
Niestety podejściówki nie są najtańsze, ale uważam, że warto, służą dobrych kilka sezonów. Ja zwykle kupuję je na różnych promocjach i wyprzedażach, można wtedy coś fajnego upolować.
- beata
- Ekspert/Trener
Nie wszystkie podejściówki są pancerne, teraz jest wręcz trend w kierunku przejściówek płaskich, miękkich i lekkich.
Np. to naprawdę jest dosyć minimalistyczny but:
https://8a.pl/buty-scarpa-highball-tomato-yellow
Albo ten:
https://www.polarsport.pl/buty/buty-wal ... o-gtx.html
Ale jak ktoś lubi, może przecież chodzić w trampkach. Pytanie było, co wybieramy, więc odpowiedziałam
.
Np. to naprawdę jest dosyć minimalistyczny but:
https://8a.pl/buty-scarpa-highball-tomato-yellow
Albo ten:
https://www.polarsport.pl/buty/buty-wal ... o-gtx.html
Ale jak ktoś lubi, może przecież chodzić w trampkach. Pytanie było, co wybieramy, więc odpowiedziałam

- Arasso
- Zaprawiony W Bojach
Podejściówki są strasznie wąskie z przodu. Mam jedne AKU (podobne do tych Scarpa) i zakładam je tylko jak pada bo mają membranę. Po za tym te podeszwy są strasznie miękkie i szybko się ścierają w miejskim użytkowaniu.
Trampki do codziennego użytkowania są jak najbardziej ok. Płaska podeszwa, niski lub wręcz zerowy drop, oddychająca tkanina i swoboda na palce. No i nieskończona mnogość wzorów.
Choć ja i tak osobiście preferuję Merrelle (5 par w szafie).
Trampki do codziennego użytkowania są jak najbardziej ok. Płaska podeszwa, niski lub wręcz zerowy drop, oddychająca tkanina i swoboda na palce. No i nieskończona mnogość wzorów.
Choć ja i tak osobiście preferuję Merrelle (5 par w szafie).
"Life can pull you down but running will always lift you up."
- Logadin
- Zaprawiony W Bojach
Altra Escalante wymiennie z Salomon Amphib Bold jeżeli jest to jakiś wypad poza miasto.
- rafon
- Rozgrzewający Się
Kupując buty do chodzenia na co dzień, kluczowe jest to by dobrać odpowiedni rozmiar. Część modeli w miarę chodzenia rozbija się jeszcze do maksymalnie pół rozmiaru. Warto sprawdzić rodzaj materiału, z którego są wykonane - to da Ci odpowiedź na pytanie czy będą przewiewne. Jeśli chodzi o wygodę to polecam model Reebok Classic Leather RC albo Adidas Boost - oba z nich są u mnie na równi jeśli chodzi o komfort użytkowania.
- Mossar
- Zaprawiony W Bojach
W sumie mam ochotę na te Vapor Glove, ale poprzeglądałem i widzę, że sporo tego mają. Fajnie wyglądają też te Trail Glove 5, ktoś coś?
No i podstawowe pytanie. Czy to są buty do których się trzeba przyzwyczaić przez swoją naturalność czy raczej od pierwszego spaceru jest spoko?
No i podstawowe pytanie. Czy to są buty do których się trzeba przyzwyczaić przez swoją naturalność czy raczej od pierwszego spaceru jest spoko?
-
- Zaprawiony W Bojach
Ja nie musiałem. Generalnie w Vapor Glove chodzi czy biega się podobnie jak boso. Trail Glove mają już dość konkretny bieżnik. Początkowo miałem wrażenie jakby palce były wyżej, bo miały konkretne "zęby" z przodu. Nie wiem ile amortyzacji mają 5. ja mam tylko dwójki.
Jeśli chodzi o Vapor Glove, to w wersji 3. miały cholewkę z wadliwego, szybko rozpadającego się materiału (w wersji podstawowej, Luna były ok). Czwórki widziałem tylko na zdjęciach i ze zdjęć wydaje się, że materiał już jest dobry. Zresztą, na pewno musieli to zmienić, biorąc pod uwagę liczbę reklamacji poprzednika. Bieżnik w 4. jest mocniej zaznaczony niż u poprzedników.
Napisz gdybyś kupił Trail Glove, bo będę miał pytanie o ich konstrukcję.
Jest tu też gdzieś wątek poświęcony tym butom.
Jeśli chodzi o Vapor Glove, to w wersji 3. miały cholewkę z wadliwego, szybko rozpadającego się materiału (w wersji podstawowej, Luna były ok). Czwórki widziałem tylko na zdjęciach i ze zdjęć wydaje się, że materiał już jest dobry. Zresztą, na pewno musieli to zmienić, biorąc pod uwagę liczbę reklamacji poprzednika. Bieżnik w 4. jest mocniej zaznaczony niż u poprzedników.
Napisz gdybyś kupił Trail Glove, bo będę miał pytanie o ich konstrukcję.
Jest tu też gdzieś wątek poświęcony tym butom.