majas - mój powrót do życia (sportowego :)) - komentarze

Komentarze do blogów treningowych, komentujcie w tym dziale w nie w blogach

Moderator: infernal

majas
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 36:12
Życiówka w maratonie: 3:02,14

Nieprzeczytany post

Tak jak w zawieszonym poście zachęcają, oto mój wątek do komentowania i kontaktu z Wami. Pozdrawiam wszystkich!
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Mycha
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej
Wrzuc screen Twojego dzienniczka.
Ps. ja dzisiaj nie moglam sie powstrzymac przed zjedzeniem 5 krowek:)
majas
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Proszę bardzo :)
Obrazek
Kolumny, których nie widać, do buty, abym wiedział, kiedy zacząłem w danej parze biegać i ile już mają przebiegu, oraz suplementy, bo to też istotne w późniejszych analizach.
Jak można zauważyć (albo i nie), każdy tydzień ma podsumowanie, oraz na samym dole posumowany jest cały miesiąc. W planach jeszcze podsumowanie roczne, tj. skrótowe zestawienie wszystkich miesiąców, oraz suma roczna, do tego zakładka starty/sprawdziany, i być może rekordy, ale z doświadczenia wiem, że nigdy mi sie nie chciało tego wszystkiego wpisywać :) Ogólnie ten dzienniczek ewoluował na przestrzeni lat i są tutaj rzeczy, które wg mnie są najistotniejsze.
W razie pytań, służę pomocą :)
Awatar użytkownika
mimik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:56
Życiówka w maratonie: 03:44:08

Nieprzeczytany post

Witaj!
Ładnie biegasz. Fajne życiówki. :) Trzymam kciuki za powrót do formy. Będę kibicował. Pozdro!
majas
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dziękuję za miłe słowa i wsparcie :) Staram się jak mogę :) Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Sylw3g
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:56
Życiówka w maratonie: 2:57:46

Nieprzeczytany post

Kto Cię puścił na ten maraton w 2006 roku :hej:

Życiówki masz zaledwie sprzed roku, bardzo szybko wrócisz do formy. Poziom który wtedy reprezentowałeś, to za duży kaliber, żeby ot tak po roku wszystkiego się wyzbyć.

Będę czytał.
Powodzenia.
Obrazek
BLOG | KOMENTARZE
5KM-17:19 10KM-35:56 15KM-55:18 (M.Czas) 21.1KM-1:18:41 42.2KM-2:57:46
majas
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Zawsze chciałem przebiec maraton, a że tata biegał, biega dalej, to wtedy mi zaproponował, bo nie było limitu wiekowego. A że bieg miał formę 32 pętli, to mogłem w każdej chwili skończyć ;) a że miałem cel przebiec całość, to tak zrobiłem ;)
Też myślę, że mądra praca przyniesie szybki efekt ze względu na przeszłość, szczególnie, że postępy widać z tygodnia na tydzień, ale trzeba biegać ;) dzięki za miłe słowa, pozdrawiam!
majas
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

A tak się prezentuje menu na jutrzejszy dzień! Oczywiście wszystko przybliżone, bo produkty też niezupełnie te same. Jestem zdziwiony, bo wychodzi, że mam niezłe wyczucie, gdyż makro wartości zbliżone do wyliczonych założeń.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
siena_driver
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 49:18

Nieprzeczytany post

No to Ci życzę szybkiego powrotu do formy, najlepiej tej z 2012 roku :)
Co do wioseł, to jako neofita ergometru Concept2 zapytam, czy używałeś do treningu zimowego, i jaką życiówkę na tym wykręciłeś w latach reżimu treningowego?
majas
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Czy używałem? Przejechałem na tym kilkaset godzin ;) a życiówki miałem (a w sumie mam) następujące:
500m: 1:22,3 (ale pewien nie jestem końcówki)
1000m: 2:57 (tutaj zupełnie końcówki nie pamiętam)
2000m: 6:11,7
Maraton (ale to treningowo, na 1 zakresie, zupełnie z luzu, hr do 150): 2:46:08 h

Jeździłem też 4 i 6 km, ale nie pamiętam wyników. Na 6km 20 min z sekundami.

Dziękuję za dobre życzenia, postaram się solidnie pracować i być lepszym ;) pozdrawiam!
Awatar użytkownika
siena_driver
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 49:18

Nieprzeczytany post

No to ładne wyniki :) Widziałem, że w tegorocznych MP na ergowiosłach, mistrz juniorów miał bodajże 6:06 z groszem.
Odkąd wizytuję czasem siłkę w krakowskim AquaParku, ergo to punkt obowiązkowy, choć na razie ledwo poniżej 8 minut schodzę :hahaha:

Jakiego kalkulatora kalorii używasz? Ma zapisane w pamięci kaloryczności potraw, czy musisz każdą sam najpierw wprowadzać?
majas
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Wyniki są z roku na rok coraz wyższe. Jeszcze w 2005 MP Juniorów wygrywało się 6:15, a teraz 6:15 to jest taki sobie czas. Tak się jakoś porobiło :)
Ergometr bardzo fajna sprawa, ale np. u mnie na wydolność wciąż lepiej wchodziło bieganie. Może dlatego, że mam dość solidne nogi, i po 3 siłowniach tygodniowo potrzebowałem bodźca typowo na nogi, które bywało, że mi puchły wręcz na ergo od niedotlenienia na mocniejszych treningach :)
Jeśli chodzi o kalorie, to po prostu wpisałem w google tabele kalorii i znalazłem tam stronę (pierwszy lub drugi link), gdzie się wybiera interesujący produkt, a skrypt go dodaje i sumuje wszystko. Można się zarejestrować, czyli pewnie też posiadać jakąś historię posiłków, ale jeszcze tego nie robiłem. Ta strona to http://www.tabele-kalorii.pl/ Tak to jeszcze jest bardzo fajny dziennik posiłków Vitalmax, działa podobnie, a jego zaletą jest to, że jest na twardym dysku. Również polecam. Chociaż, jesli o mnie chodzi, to na razie czasem tylko sobie coś policzę, bo nie chcę się zniechęcać ilością roboty :) Lecz zauważam, że idzie coraz szybciej. A ogólne zapotrzebowanie na energię oraz składniki makro wyliczyłem wg książki "Żywienie w sporcie" autorstwa Anity Bean. Na początek wystarczy, bo nie da się tego zrobić dokładnie co do kalorii, ale tak mniej więcej dzięki temu wiem, na czym stoję :) Się zobaczy po tygodniu ile zeszło kg, jak za mało, to się odejmie coś, jak za dużo, to się coś doda, i tak aż do otrzymania złotego środka :)
pawel_t
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 49:00
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Masz bardzo dobre wyniki. Jesteś typem sportowca, więc na pewno nie będziesz miał problemów z osiągnięciem ustalonych założeń.
Będę Ci kibicował. Powodzenia.
majas
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dziękuję. Własnie dla takich krzepiących i motywujących komentarzy założyłem tutaj swój blog! Również będę obserwował Twoje poczynania (jak i całej reszcie się odwdzięczę poprzez obserwacje :)) Pozdrawiam!
majas
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Chciałbym wpisać kolejny trening, ale sumienie nie pozwala wyjść pobiegać, kiedy na głowie jeszcze egzaminy i zaliczenia :( Mam nadzieję, że jutro dam radę coś zrobić, i od przyszłego tygodnia wszystko pójdzie normalnie wg planu... Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ