nie no, to, czym pływam, to na pewno nie jest "dobry kraul" :D jeszcze nie - bo kiedyś będzie
książka: "Triathlon - biblia treningu", Joe Friel. Są w niej podobno błędy tłumacza takie, jak np. zmiana jednostek Mi na Km, ale tylko nominalna, bez przeliczania... więc babol przeokrutny, ale czytam część dotyczącą układania treningu pod 3, i są tam też porady właśnie techniczne, dotyczące wszystkich 3 dyscyplin. Nie czytałam jeszcze tych dot. biegu, więc nie wiem, co i jak, ale o pływaniu poczytałam troszkę i mam wrażenie, że dobrze mi zrobi, jak poczytam więcej, bo - tak jak opisałam - kilka wskazówek i inaczej mi się wczoraj pływało

Jak nie trenujesz pod 3, to po prostu przejrzyj odpowiednie rozdziały, a jak Ci się spodoba, to kup
Pływanie z górki (nie "pod", tylko "z") polega mniej więcej na tym, że wchodzisz do wody, zaczynasz płynąć jakby strzałką i masz sobie wyobrazić, jakbyś miała płynąć z górki właśnie, czyli pochylasz się lekko w przód, głowę pochylasz w dół (tylna część czaszki ma być w tej samej linii, co kręgosłup - gdybyś spróbowała stanąć w tej pozycji, to musiałabyś po prostu wyciągnąć głowę przed siebie). Nogi automatem pójdą do góry (mi poszły - chlapałam i czułam, że pięty się wynurzają, chociaż w kolanach nogi były proste). Czemu to działa? Bo ciało w wodzie zachowuje się jak wahadło: jak głowa idzie do góry, to nogi w dół i na odwrót - coś, jakby huśtawka taka, na której dwie osoby siadają - raz jedna jest w górze, raz druga, nie da się jednocześnie

).
Najtrudniejszy w praktyce (już przy kraulu) element to patrzenie w dół, a nie przed siebie - staram się, staram, i trener ciągle mówi, że mam patrzeć w dół - a ja na 100% jestem przekonana, że już patrzę... :D
W książce jest porada, żeby ręce trzymać wzdłuż boków, ja trzymałam jak przy strzałce, no i płynęłam ile fabryka dała na wydechu - czyli jak najdłużej, potem przerwa na zaczerpnięcie powietrza (bo pozycję tracisz zupełnie

), i dalej.
No, mam nadzieję, że zrozumiale napisałam, a więcej jeszcze może wyczytasz tu:
http://www.fuw.edu.pl/~wiecko/plumplum/wskazowki.html#4