Darekbe - Komentarze

Komentarze do blogów treningowych, komentujcie w tym dziale w nie w blogach

Moderator: infernal

Awatar użytkownika
pulchniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39,29
Życiówka w maratonie: 3,33,58

Nieprzeczytany post

Krzychu M pisze:To jest właśnie minus biegania z pulsometrem.Później się człowiek zastanawia czy coś nie tak z nim czy z urządzeniem :hej:
Ja swój wywaliłem.Akurat mnie bardzo odpowiada bieganie na tempo i samopoczucie :spoczko:
Są też zalety.

Darek co się przejmujesz. Na razie nie jesteś na obrotach na których grozi Ci przetrenowanie więc się pulsem nie przejmuj.
Obrazek

blog komentarze

10 km 39:29 21,097 km 1:31:43 42,195 km 3:11:57
New Balance but biegowy
Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pulchniak pisze:
Krzychu M pisze:To jest właśnie minus biegania z pulsometrem.Później się człowiek zastanawia czy coś nie tak z nim czy z urządzeniem :hej:
Ja swój wywaliłem.Akurat mnie bardzo odpowiada bieganie na tempo i samopoczucie :spoczko:
Są też zalety.

Darek co się przejmujesz. Na razie nie jesteś na obrotach na których grozi Ci przetrenowanie więc się pulsem nie przejmuj.
Chyba nawet więcej zalet niż wad.Mnie jakoś wkurzał ten pasek,a po za tym mam obsesję na punkcie równego tempa :bum:
Awatar użytkownika
pulchniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Puls, tempo, metody treningowe znanych autorytetów to są tylko drogi do samoświadomości.
Wszystkie mają wady i zalety. Mój kumpel Jacek (poniżej 2:40 w Poznaniu) biega na samopoczucie. Ale do tego poziomu trzeba dojść latami treningu.
Osobiście lubię biegać na puls jak już wdrażam plan treningowy. Wtedy ta metoda chroni przed przetrenowaniem i daje komfort trenowania w zróżnicowanym terenie (nie trzeba się zastanawiać ile trening w terenie pagórkowatym jest mocniejszy od takiego na płaskim) i w różnych warunkach (osłabienie masz widoczne jak na dłoni). No i nie trzeba wtedy robić wybiegań w tempach 6/km tylko trzymasz się np. 70 % HRmax i biegniesz. A tempo jest żwawsze i się nie przeciążasz. Ale interwały i szybkie treningi biegam na tempo. No i jak wraca się do formy to niema co bazować na tętnie bo zazwyczaj jest za mocne.
Obrazek

blog komentarze

Awatar użytkownika
pulchniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A propos paska to podobno kolarze robią takie ćwiczenie na zwiększenie pochłaniania tlenu. Owijają się w klacie mocno bandażem i jadą na trening.
Obrazek

blog komentarze

Darekbe022
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wygląda na to że pulsometr się ogarnął. Dzisiaj z pulsem już nie było problemu.
Metody są różne, wszystko zależy jak i co komu pasuję. Ja dłuższe, spokojne biegi lecę na WT na określony czas.
Teren zdecydowanie tętno. Do samoświadomości mam nadzieje kiedyś dojrzeję.
Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Co jest z tymi kontuzjami.Wszystkim coś dolega!
Lecisz wg.jakiegos planu do tej dychy czy na czuja?
Darekbe022
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Krzychu M pisze:Co jest z tymi kontuzjami.Wszystkim coś dolega!
Lecisz wg.jakiegos planu do tej dychy czy na czuja?
Może jakiś wirus kontuzjogenny panuje ? :bum:
Lece wg.konkretnego planu pod dychę. Zobaczymy ile mi się uda z niego wycisnąc, a raczej z siebie :bum:
Ciawaraz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Po co tych 400 m tak duzo i tak szybko?
Jak na Ciebie ( jedli zyciowka na 10 k aktualna ) to duzo za szybko po 3:30 -3:40 jak byś to biegał było by w sam raz
I 6-8 powtórzeń by wystarczyło

Powinieneś jakis dłuższy interwal biegac pod dyche 4x1600 lub 3x2

I patrząc na tetna twoich wybiegan to zajezdnia :) 173 przecież to 3 zakres
Zwolnij na wybieganiach to co z tego ze tempo bedzie 5:30-6:00 widocznie tak twój organizm potrzebuje popatrz na blog Maurica gość ma zyciowke w maratonie 2:41 a biega wybiegania kolo 5:00
Train Hard,Win Easy!!
KOMENTARZE
ZwycięscySąZrobieniZczegośCoZnajdujeSieWGlebiNichSamych-PragnienieMarzenieWizjaMuszaMiecWytrzymaloscDoOstatniejMinuty,
MuszaBycTrocheSzybsiMuszaMiecUmiejetnosciIWole
AleWolaMusiBycMocniejszaNizUmiejetnosci 
Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Prędkość masz niewiarygodną :hej: Nic dodać.Jak dołożysz do tego wytrzymałość....strach myśleć :hahaha:
Darekbe022
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ciawaraz pisze:Po co tych 400 m tak duzo i tak szybko?
Jak na Ciebie ( jedli zyciowka na 10 k aktualna ) to duzo za szybko po 3:30 -3:40 jak byś to biegał było by w sam raz
I 6-8 powtórzeń by wystarczyło

Powinieneś jakis dłuższy interwal biegac pod dyche 4x1600 lub 3x2

I patrząc na tetna twoich wybiegan to zajezdnia :) 173 przecież to 3 zakres
Zwolnij na wybieganiach to co z tego ze tempo bedzie 5:30-6:00 widocznie tak twój organizm potrzebuje popatrz na blog Maurica gość ma zyciowke w maratonie 2:41 a biega wybiegania kolo 5:00
A dlaczego uważasz że za dużo tych powtórzeń i tempa są zle dobrane ?
Dałeś mi do myślenia w tej chwili, więc chciałbym się dowiedzieć jak ty to widzisz.
Życiówka jest oficjalna, nieoficjalną nabiegałem na treningu (39:17)

Wszystko mam rozpisane ściśle w planie treningowym.
Określona ilość powtórzeń, czas trwania odcinka i dystans. Jest to dosyć drastyczny sposób treningu, jednak po pracy jaką wykonałem do maratonu, na prawdę dobrze znoszę te treningi. Oczywiście wszystko jest rozpisane bardzo ściśle, jednak staram się nie zajeżdzać i wyczuć tempo dla siebie, jak na razie spokojnie daję rade, a po treningu nie czuję się wypruty z energii, bardzo zmęczony, sądzę że jest to dobry znak. Nie mam nikogo nad sobą (czyt. trener, guru itp) aby skorygował, wytłumaczył dlaczego tak, a nie inaczej, jestem typowym praktykiem, sprawdzam wszystko na sobie. Co do dłuższych temp, są one również w planie zamieszczone. WT krótkie biegam we wtorki, a WT długie robię w niedzielę, są tam jednostki takie jak 1x8, 5x1600, 4x2, 3x3. Dłuższe, spokojne biegi w tym planie robię już w okolicach 5:00 lub powyżej 5-tki. Te 173 uderzeń to pewnie mały, krótki podbieg który jest elementem mojej pętli, akurat ostatnio biegałem tym kierunkiem w którym muszę wbiegać, a nie zbiegać.
Awatar użytkownika
Sylw3g
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:56
Życiówka w maratonie: 2:57:46

Nieprzeczytany post

Poza tym Darek ma spory zapas prędkości i myślę, że takie treningu lżej w niego trafiają. Już nie pamiętam po którym wpisie wysnułem taki wniosek, ale wiem, że to było albo na jakimś szybkościowym treningu, albo na jakiś zawodach/teście na krótkim (1km?) dystansie. W każdym bądź razie jestem w pełni świadom, że on ma duży zapas prędkości w sobie - może gdybym był na jego poziomie fizycznym i teoretycznym w jego wieku, to też bym teraz miał bardziej wypracowaną "szybkość".
Obrazek
BLOG | KOMENTARZE
5KM-17:19 10KM-35:56 15KM-55:18 (M.Czas) 21.1KM-1:18:41 42.2KM-2:57:46
Ciawaraz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Abyś tylko nie przedobrzyl pamiętaj ze to na zawodach masz isc w trupa a na treningach masz tylko trenowac a nie wyprowac flaki nie w tym rzecz train smart win EASY ;)
Popatrz W tabele mcmillanA według twego czasu na 10 k ,400 powinny byc bieganie po 82-85 sec czyli sporo za szybko latasz te 400 , to jest stosunkowo łatwy trening , jestem ciekaw jak bedzie tobie wchodził długi interwal , mimo ze masz górkę to jesli sr tetno wychodzi 173 to jest bardzo duzo ja takie tetno mam na zawodach na 10k to nie jest dobrze , także inny trening. Tempo 5:00 tetno sr 155
Pomysł nad tym biegi EASY maja ciebie regenerowac to ma byc taki masaz miedzy mocnymi jednostkami , piszesz ze nie czujesz zmęczenia ono gdzies tam sie kumulaje az przyjdzie moment ze albo kontuzja albo nie bedziesz miał siły wyjść na trening jestes młodym biegaczem chodzi mi o staż poznajesz dopiero siebie moim zdaniem przyhamuj trochę małymi kroczkami do przodu bedzie to bezpiecznuejsze
Train Hard,Win Easy!!
KOMENTARZE
ZwycięscySąZrobieniZczegośCoZnajdujeSieWGlebiNichSamych-PragnienieMarzenieWizjaMuszaMiecWytrzymaloscDoOstatniejMinuty,
MuszaBycTrocheSzybsiMuszaMiecUmiejetnosciIWole
AleWolaMusiBycMocniejszaNizUmiejetnosci 
Awatar użytkownika
Marcin Sawuła
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 38:50

Nieprzeczytany post

Dokładnie Darek nie rozpędzaj się tak, bo nie wiem czy wytrzymam biegając tylko 1 zakres do końca roku :hej: co z tymi piszczelami?
Darekbe022
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ciawaraz pisze:Abyś tylko nie przedobrzyl pamiętaj ze to na zawodach masz isc w trupa a na treningach masz tylko trenowac a nie wyprowac flaki nie w tym rzecz train smart win EASY ;)
Popatrz W tabele mcmillanA według twego czasu na 10 k ,400 powinny byc bieganie po 82-85 sec czyli sporo za szybko latasz te 400 , to jest stosunkowo łatwy trening , jestem ciekaw jak bedzie tobie wchodził długi interwal , mimo ze masz górkę to jesli sr tetno wychodzi 173 to jest bardzo duzo ja takie tetno mam na zawodach na 10k to nie jest dobrze , także inny trening. Tempo 5:00 tetno sr 155
Pomysł nad tym biegi EASY maja ciebie regenerowac to ma byc taki masaz miedzy mocnymi jednostkami , piszesz ze nie czujesz zmęczenia ono gdzies tam sie kumulaje az przyjdzie moment ze albo kontuzja albo nie bedziesz miał siły wyjść na trening jestes młodym biegaczem chodzi mi o staż poznajesz dopiero siebie moim zdaniem przyhamuj trochę małymi kroczkami do przodu bedzie to bezpiecznuejsze
Spokojnie, teraz staram się uważać i nie przesadzać, dziwnie było by biegać szybciej na treningach niż ma to miejsce na zawodach :bum: Sprawdziłem w tej chwili międzyczasy jakie sugeruje mcmillan i faktycznie za szybko te odcinki latam, jednak ja nigdy nie sugerowałem się kalkulatorami, ale przyznam że przyda się takie hamowanie :taktak:
Zdaje sobie sprawę że to wszystko się nawarstwia, nawarstwia i naglę kontuzja wychodzi i pauza na pare dni. Przechodziłem podobne sytuacje na początku biegania, jednak wtedy to ja faktycznie latałem w trupa wszystkie treningi. Dłuższe interwały w odniesieniu do krótkich będą słabsze, mi brak zdecydowanie wytrzymałości. Zdaje sobie sprawę że bieg EASY jest to swoisty masaż mięśni po mocnych akcentach, wszystkie biegi easy będę biegał powyżej 5:00 i tętna w okolicach 145-155 nie wyżej. Dzięki serdeczne za słuszne uwagi :oczko:
Marcin Sawuła pisze:Dokładnie Darek nie rozpędzaj się tak, bo nie wiem czy wytrzymam biegając tylko 1 zakres do końca roku :hej: co z tymi piszczelami?
Marcin dobry żarcisz :bum:
Na AWF-ie mamy nie tylko LA ale tańce i rytmikę, więc może podczas walczyka sobie coś zrobiłem :bum:
Z dnia na dzień jest co raz lepiej.
Awatar użytkownika
Marcin Sawuła
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 38:50

Nieprzeczytany post

No to łączę się w bólu, schładzanie i relaks, u mnie taki trening teraz :taktak:
ODPOWIEDZ