Robbur - komentarze
Moderator: infernal
-
- Zaprawiony W Bojach
sa i tabele na 400m?
ktos mi kiedys wyliczyl, bo ja oczywiscie ksiazki nie mam ze moje VDOT wynosi 47
bieg spokojny - 5:23
tempo maratonu - 4:46
tempo progowe - 4:29
tempo interwałowe - 4:07
z tym ze sa to tempa na 1km
to chyba wystarczy ze wrzuce to sobie w jakis przelicznik...
qrcze musze dorwac gdzies ta ksiazke
ktos mi kiedys wyliczyl, bo ja oczywiscie ksiazki nie mam ze moje VDOT wynosi 47
bieg spokojny - 5:23
tempo maratonu - 4:46
tempo progowe - 4:29
tempo interwałowe - 4:07
z tym ze sa to tempa na 1km
to chyba wystarczy ze wrzuce to sobie w jakis przelicznik...
qrcze musze dorwac gdzies ta ksiazke
- robbur
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:44
- Życiówka w maratonie: brak
Lady - rzuć okiem tutaj i wpisz sobie wynik np na dychę:
http://runrace.pl/modules.php?name=wyznacz_tempa
W tabeli otrzymasz tempa Progowe, Interwałowe i Rytmów (nieszczęśliwe tłumaczenie Repetition) zarówno na km jak i przeliczone na czas potrzebny na pokonanie 400m (a nawet i 200, 800 i 1200 w zależności od tego czy Twoje Vdot (mi wychodzi 46 ) uwzględnia takie długości). Tempo maratońskie i spokojne jest tylko na km, ale to chyba najmniejszy problem.
ps. a prosty kalkulator do przeliczenia tempa na konkretne dystanse to sobie na własne potrzeby napisałem. Prosty programik, bo pisałem go jakąś godzinkę do dwóch, ale jak chcesz to mogę podesłać. Albo dam później linka do pliku, może ktoś będzie chciał skorzystać.
http://runrace.pl/modules.php?name=wyznacz_tempa
W tabeli otrzymasz tempa Progowe, Interwałowe i Rytmów (nieszczęśliwe tłumaczenie Repetition) zarówno na km jak i przeliczone na czas potrzebny na pokonanie 400m (a nawet i 200, 800 i 1200 w zależności od tego czy Twoje Vdot (mi wychodzi 46 ) uwzględnia takie długości). Tempo maratońskie i spokojne jest tylko na km, ale to chyba najmniejszy problem.
ps. a prosty kalkulator do przeliczenia tempa na konkretne dystanse to sobie na własne potrzeby napisałem. Prosty programik, bo pisałem go jakąś godzinkę do dwóch, ale jak chcesz to mogę podesłać. Albo dam później linka do pliku, może ktoś będzie chciał skorzystać.
- robbur
- Zaprawiony W Bojach
Do planów treningowych według Danielsa. Wybierasz któryś z planów i na podstawie swojego ostatniego wyniku z zawodów na typowym dystansie i w przeciętnych warunkach (chaszczok się nie liczy , bo za trudny) określasz sobie tzw VDOT. To bardzo mądre coś, na opisanie czego Daniels w książce poświęcił kupę literek. Ponieważ i tak nie wszystko jarzę, więc powiem tylko, że znając to magiczne VDOT dobierasz sobie odpowiednie tempa dla konkretnych treningów z planu.Księżna pisze:A, że tak błysnę, do czego to się wylicza?
W skrócie na własnym przykładzie, według kalkulatora z podanego wyżej linka:
Netto na dychę maiałem 44:30, więc taką wartość wpisuję i otrzymuję następujące wartości:
I jeśli teraz w wybranym przeze mnie planie jest:
10minBS + 8x(400m w tempie R i 400m BS) + 10 min BS
To znaczy, że po 10 minutach rozgrzewki w tempie 5:40 mam wykonać 8 odcinków 400 metrowych w tempie 3:55,5 (czyli pokonać 400m w czasie 01:34.2) z przerwą na 400 m biegu w tempie 5:40. Na koniec 10 minut tuptania 5:40 i na piwo.
Inna sprawa, że nie bardzo czuję różnicę pomiędzy 4:10 a 4:12. Chociaż już 4:00 a 3:55 jest jak najbardziej odczuwalne.
Edit: Raul - ja za to Twój śledzę, bo Twój osiągnięty cel jest aktualnie przede mną
- Księżna
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
A, chaszczoka nie można wziąć pod uwagę bo nadal nie ma jasności jaki to był dystans. Acz ja myślę, że jednak 8 nie 9. Sądząc po tempie biegu itp.
- robbur
- Zaprawiony W Bojach
No i nie jest to bieg w typowych warunkach, nic nie mówi o Twoich możliwościach, poza tym, że są spore. Ale jak spore? Kto to wie?Księżna pisze:A, chaszczoka nie można wziąć pod uwagę bo nadal nie ma jasności jaki to był dystans. Acz ja myślę, że jednak 8 nie 9. Sądząc po tempie biegu itp.
- Księżna
- Zaprawiony W Bojach
Powiem Wam, że sama jestem ciekawa jak biegam.
Wydaje, że skoro po asfalcie biegnę sobie 10km/50min, a tu nie biegłam na maxa, a do tego było tak nierówno, przeskakiwanie, błocko itp, to nie mogłam w 43 minuty pokonać dystansu dłuższego niż 8km.
Wydaje, że skoro po asfalcie biegnę sobie 10km/50min, a tu nie biegłam na maxa, a do tego było tak nierówno, przeskakiwanie, błocko itp, to nie mogłam w 43 minuty pokonać dystansu dłuższego niż 8km.
- robbur
- Zaprawiony W Bojach
Na zawodach jest nieco inaczej niż na treningach. Szczególnie na pierwszych 5ciu kilometrach, bo adrenalina robi swoje. Przez nią spaliłem pierwszy półmaraton, bo mi się tak lekko biegło w tempie 4:30 ...Księżna pisze: Wydaje, że skoro po asfalcie biegnę sobie 10km/50min, a tu nie biegłam na maxa, a do tego było tak nierówno, przeskakiwanie, błocko itp, to nie mogłam w 43 minuty pokonać dystansu dłuższego niż 8km.
Raul - jestem cieka ile sam się nad tym pomęcze?
- Raul7
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: Trójka z przodu :P
- Życiówka w maratonie: Trójka z przodu...
Księżna.. Ty masz na płaską dyche 25 z palcem w.. sama wiesz..
robbur napewno sie będziesz z tym pieprzył dużo krócej niż ja :D
robbur napewno sie będziesz z tym pieprzył dużo krócej niż ja :D
- Księżna
- Zaprawiony W Bojach
robbur, si... adrenalina i dziki zwierz z tyłu głowy... też racja...
Raul
Ale rozumiem, że miałeś na myśli 45 minut
Raul
Nawet nie wiesz jak bardzo bym chciała pokonać 10km w 25 minutmasz na płaską dyche 25
Ale rozumiem, że miałeś na myśli 45 minut