iNFERNAL @2021 for SUB18 ☐ & SUB39 ☑

Komentarze do blogów treningowych, komentujcie w tym dziale w nie w blogach

Moderator: infernal

Awatar użytkownika
sultangurde
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Siedlak1975 pisze: W jakich sytuacjach przydaje się jednoczesne lapowanie ręczne i automatyczne kilometry?????
Najlepszy przykład, robisz sobie wybieganie i masz na trasie długi podbieg.
Lapujesz na początku tego podbiegu i na końcu. I masz średnie tempo, średnie tętno, dystans tylko z tego podbiegu.
Oczywiście niezależnie liczą się kilometry automatyczne. Przy bieganiu na pętlach i zabawach biegowych też się może przydać.
Blog: viewtopic.php?f=27&t=60020
Komentarze: viewtopic.php?f=28&t=60021
2024 [M40] 18:41//40:12//1:31:02
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
bezuszny
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:51
Życiówka w maratonie: 3:13:48

Nieprzeczytany post

Na zawodach też się może przydać. Załóżmy biegniesz sobie półmaraton czy maraton i masz oficjalne międzyczasy co 5 km, które lapujesz ręcznie, a w tle widzisz widok automatyczny co 1 km, który przydaje się do kontroli bieżącego tempa i po biegu też fajnie sobie zerknąć na historię tempa co 1 km.
Tak samo np. przy biegnięciu jakiegoś dłuższego drugiego zakresu czy progowego - ręcznym lapem mam średnią z całości, a na automacie rozbite na poszczególne kilometry.
5 - 19:20 (Amsterdam, 17.10.2020)
10 - 39:51 (Leiden Marathon, 10.10.2021)
HM - 1:29:27 (Berliner Halbmarathon, 03.04.2022)
M - 3:13:48 (Rotterdam Marathon, 24.10.2021)
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

Fajna funkcjonalność. To faktycznie szkoda, że Garmin tego nie ma.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ta funkcja jest świetna i tyle. Oprócz tego suwak na Flow robi robotę, można sobie analizować każdy wybrany odcinek.

@sultangurde - nie opłaca się już czekać na GritX jak masz już VV2 :hej:
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
kkkrzysiek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Da się to obejść i w Garminie.

Założenie - podsumowanie co 5 km i automatyczne lapy co 1 km.

Robisz trening i dzielisz go na odcinki (n* 5 km + jeden otwarty odcinek):
- 5 km
- 5 km
- otwarty (jeśli dycha)

Zostawiasz autolap co 1 km.
Garmin wypika ci odcinek co każdy kilometr (zmierzony, nie autolpaowany).
Dodatkowo zrobi podsumowanie co 5 km (lub do naciśnięcia lap, zależy, co będzie wcześniej).

Niedogodność - ręczny lap zawsze kończy odcinek, czyli jak zrobisz lapa po 2.5 km, to w treningu przechodzi ci automatycznie do kolejnego etapu i zaczyna liczyć od zera kolejne 5 km.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W Garminie to tylko jakiś półśrodek i się po prostu tego nie da zrobić tak jak w Polar :-)
Z Polarem sobie biegniesz, masz ustawione autolapy i nagle widzisz jakąś górkę i chcesz zmierzyć sobie podbieg, to po prostu klikasz lapy ręczne i wszystko masz niezależne od siebie.
W Garminie oczywiście taki podbieg też zmierzysz ale jak masz zaplanowany jakiś trening to przerwiesz daną fazę a jak masz ustawiony określony autolap, to go skracasz.
Ja już przywykłem ale wolałem rozwiązanie Polara.
Nie wiem jak jest to rozwiązane w Corosie.
Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie bronię garmina, ale tak to piszecie jakby to był jakiś decydujący czynnik a tak naprawdę to drobiazg. do garmina można wgrać jakieś aplikacje to ustawiające pewnie. ja bym osobiście brał nowego corosa 2
Awatar użytkownika
infernal
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:36
Życiówka w maratonie: 3:42

Nieprzeczytany post

keiw pisze:Michał, gdyby ta piątka ci nie poszła to byś wrócił do pisania na forum?
Z tych dwóch wymienionych wybrałbym Polar VM własnie ze względu na serwis Flow, prostotę, niezależne lapy.
Jeśli będziesz chciał mieć muzę w zegrku to Polar odpada.
Jednak ja bym jeszcze rozważył nowego Coros Pace 2. Kolega go zakupił i jest mega zadowolony.
Bardzo mało prawdopodobne.
Muzyke to ja miałem w tomtomie i meh. Skorzystałem z tego 3 lata temu.
Poluje już na M, ale może jakąś używkę V kupie jak się trafi w rozsądnych pieniądzach.
mach82 pisze:Powrót syna marnotrawnego ;)
Przeczytałem wszystkie odcinki tej telenoweli - sporo tego było, ale lektura bardzo interesująca, więc czytanie dało mi sporo przyjemności. Mam nadzieję, że w końcu ta masa frustracji Ciebie opuści i będziesz w stanie biegać świetnie nie tylko na treningach ale i na zawodach.
Poniekąd Ciebie rozumiem - na treningu widać że forma jest na życiówkę na 10k, a w realu wynik jest sporo gorszy niż by się można było spodziewać. Rekord na 5km pokazuje jednak że masz ogromny potencjał, chociaż cały czas mocno brakuje wytrzymałości. Super pobiegłeś te 5km i jestem przekonany że to nie jest Twoje ostatnie słowo. Tylko chyba przeszkadza Ci twoja własna presja poprawy wyników i nieco się spalasz, więc jak do całości dojdzie chłodna głowa, to i życiówki się posypią aż miło.
Tym bardziej czekam na to co zaprezentujesz w swoim najnowszym planie treningowym. Z doświadczenia wiem że nowy gadżet (czytaj zegarek) to świetne źródło motywacji, więc czy wybierzesz Polara, czy Garmina, a może Corosa, to na pewno da sporego boosta do treningów.
Powodzenia i z niekłamaną ochotą wrócę do czytania Twojego bloga.
Polska telenowela, oj tak :oczko: Cieszę się że relacja podobała się, bo to również jest dla mnie ważne. Według mnie, to nawet fajniej się czyta bo jest jedno za drugim - gorzej się piszę :hahaha:
Mam nadzieję że choć trochę tutaj Was wszystkich słowa prorocze się potwierdzą - że jeszcze coś poprawię na tym 5k i na dwa razy dłuższym dystansie :oczko:
sultangurde pisze:Dobrze Cię widzieć z powrotem. Tak jak pisano wcześniej, szybkość procentuje, ale nie od razu. Pisałem Ci kiedyś, że jeszcze sporo przepchniesz swoje możliwości tylko organizm potrzebuje czasu, żeby te ciężkie szybkościowe treningi zrozumieć i rezultat przychodzi nieoczekiwanie, więc to nie idzie w parze z presją na wyniki tu i teraz. Zresztą ja mam podobnie, chciałem zbudować formę na wakacje, a zbudowałem na jesień.

Co do czasu na 5 km bardzo obiecujący i jestem pewien że sporo można jeszcze z tego urwać, ale bez niepotrzebnej presji na wyniki, bo to tylko zbędny stres. Zamiast presji szukaj w bieganiu frajdy i możliwości odskoczni do tego popierdolonego czasu w jakim obecnie żyjemy, a wyniki jak widzisz same przyjdą.

Jeśli chodzi o zegarek staję po stronie Polara właśnie za to samo co napisał Jarek, czyli możliwość jednoczesnego mierzenia automatycznych kilometrów i jednoczesnego lapowania. Sam będę lobbował, żeby w przyszłym roku na 40 urodziny dostać nowego Polara X Grit.
Oby tak było jak piszesz, mam nadzieję że przepracowana zima przyniesie korzyści. A zamierzam mocno i z głową ją przepracować.
Polar wygrał :oczko:

@Autolap
Czy podczas zawodów mogę robić autolapa dodatkowego np co znacznik? W sensie po biegu będę miał według GPS 10,03 a według znaczników 10,01 i to rozbite na poszczególne kilometry?
Never say never, because limits, like fears, are often just an illusion.

Blog
Komentarze
5 km - 18:20 (09.04.21)
10 km - 38:36 (13.03.21)
HM - 01:30:48 (6.10.19)
M - 3:42:13 (22.04.18)
Dariush
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Autolap zapisuje zawsze niejako w tle treningu/zawodów. Jako, że w mojej przygodzie z bieganiem korzystałem tylko z zegarków firmy Polar to nawet nie wiedziałem, że w zegarkach innych firm ta funkcja nie występuje/nie występuje w takim zakresie. Daje to to przede wszystkim możliwość zmiany czy dostosowania treningu w czasie trening, a jednocześnie nadal masz liczone automatyczne lapy (niekoniecznie musi to być kilometr - to też jest ustawialne). Na zawodach działa to właśnie tak jak mówisz, możesz odcinać czas co znacznik, a autolapy zapisuje wg kilometrów z GPS i wtedy możesz porównać ile wynosił dystans od znacznika do znacznika wg organizatorów a ile twojego GPS, jednocześnie mając rozpisany cały bieg kilometr po kilometrze wg GPS.
Bardzo fajny trening zrobiłeś i ta twoja nowa życiówka ma na pewno jeszcze daleko do sufitu, jest duże pole do poprawy czego życzę.
Tu kiedyś był link do bloga i komentarzy :)
Awatar użytkownika
infernal
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dariush pisze:Autolap zapisuje zawsze niejako w tle treningu/zawodów. Jako, że w mojej przygodzie z bieganiem korzystałem tylko z zegarków firmy Polar to nawet nie wiedziałem, że w zegarkach innych firm ta funkcja nie występuje/nie występuje w takim zakresie. Daje to to przede wszystkim możliwość zmiany czy dostosowania treningu w czasie trening, a jednocześnie nadal masz liczone automatyczne lapy (niekoniecznie musi to być kilometr - to też jest ustawialne). Na zawodach działa to właśnie tak jak mówisz, możesz odcinać czas co znacznik, a autolapy zapisuje wg kilometrów z GPS i wtedy możesz porównać ile wynosił dystans od znacznika do znacznika wg organizatorów a ile twojego GPS, jednocześnie mając rozpisany cały bieg kilometr po kilometrze wg GPS.
Bardzo fajny trening zrobiłeś i ta twoja nowa życiówka ma na pewno jeszcze daleko do sufitu, jest duże pole do poprawy czego życzę.
Dziękuje! :)
Czy do sufitu, okażę się na wiosne.

@pytanie to all
Jestem w trakcie przygotowywania planu.
Co czytam i czego nie stosowałem również, to dawania organizmowi resetów podczas samego planu. TO jest co 3 tygodnie dać mu jeden tydzień luzu? za? czy przeciw, jak uważacie?
Co mam na myśli na początek budowanie bazy będzie ok. 4tyg tak myślę wstępnie potem faza II czyli wstepnie jakies akcenty wejda typu sila etc i potem III faza gdzie bedzie ogien w szopie i potem juz luzowanie przed startem. Czy w II fazie i III powiniene wbic po tygodniwoych przerwach czy nie koniecznie?
Generalnie, czy macie jakieś linki również do polecania na plan biegowy 5-10k który jest przynajmniej 12 tygodniowy?

Blog
Komentarze
MatiR
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: -
Życiówka w maratonie: -

Nieprzeczytany post

Wymyśl termin gdzie chciałbyś być w formie i plan montuje od tyłu ;)

Na razie taką moja rada.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Michał - przeglądnij sobie grupę: https://www.facebook.com/groups/357019355055970/ - jest tam sporo ogłoszeń sprzedaży rożnych zegarków Palar, możesz trafić na VV w dobrej cenie.
Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
infernal
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

O dziękuje bardzo bo ciągle przeszukuje ogłoszenia :oczko:
Poszukuje najlepiej w komplecie z H10.

Blog
Komentarze
Awatar użytkownika
jacekww
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:27
Życiówka w maratonie: 3:53:44

Nieprzeczytany post

Spóźnione gratulacje, trochę nabrałeś mnie tym niebieganiem, a tu taki wynik. :taktak:
Awatar użytkownika
infernal
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Chociaż jednego :hejhej: Cześciej na endomondo zaglądaj Jacku :oczko:
Dzięki!

Blog
Komentarze
ODPOWIEDZ