Najpierw się przedstawie:
Jestem Mateusz, mam 32 lata i od ponad 2 lat regularnie biegam z mniejszym lub większym powodzeniem, z mniejszą lub większą wagą... bo przyznać muszę, że jestem zawodnikiem wagi ciężkiej. Przy wzroście 182 cm ważę 96,5 kg. Jak zaczynałem biegać to waga pokazywała 107 kg nawet... także jakiegoś balastu już się pozbyłem, ale mam zamiar dojść do wagi idealnej, którą by było z 80 kg.
Po co ten blog:
Podzielę się swoimi wynikami, spostrzeżeniami, przemyśleniami na temat treningu i będę cotygodniowo zdawał relacje. Moje wyniki nie są okazałe, ale przecież nie każdy musi biegać jak Mo Farah
![uśmiech :)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)
Od czego startujemy:
Moje wcześniejsze bieganie wyglądało następująco:
2015 - 506 km
2016 - 1277 km
2017 - 1531 km
Na przełomie 2016/2017 roku byłem wyłączony z treningu, bo złamałem kostkę... 2 miesiące bez biegania.
Obecne rekordy to:
5 km - 25:42
10 km - 52:24
Półmaraton - 1:55:52
Maraton - 4:56:19 (poległem totalnie po dość porządnym treningu)
Plany na sezon 2018:
Chciałbym potrenować, schudnąć i pobić wszystkie powyższe rekordy. Przemyślałem strategię i wygląda ona następująco:
ETAP I - Przygotowania do Półmaratonów w Warszawie i Poznaniu oraz Wings For Life
ETAP II - Przygotowania do Maratonu Poznańskiego.
Kilometraż maksymalny określiłem na 45 km w FAZIE I i 60 km w FAZIE II.
Na chwilę obecną bierzemy na tapetę ETAP I. Będę opierać się w głównej mierze na poradach Jack'a Danielsa. Także swoje etapy dziele na poszczególne fazy:
FAZA I - 4 tygodnie
FAZA II - 4 tygodnie
FAZA III - 6 tygodni
FAZA IV - 4 tygodnia - zakończone startem w Półmaratonie Warszawskim
FAZA IV - 3 tygodnie - zakończone startem w Półmaratonie Poznańskim
FAZA IV - 3 tygodnie - zakończone startem w WFL
Tak więc zaczynamy teraz FAZĘ I, w której skupię się tylko na Biegach Spokojnych i Przebieszkach.
Moje obecne VDOT do zaledwie 38, także tempo biegów spokojnych to 6:11 - 6:45
PLAN NA 1 TYDZIEŃ / FAZA 1 (20 listopada 2017 - 26 listopada 2017)
Wtorek - 9 km BS
Środa - 7 km BS + 6 PB
Piątek - 7 km BS
Sobota - 12 km BD + 6 PB
Suma: 35 km
Link do komentarzy
https://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=56597