wolnykaszub vs 20km tygodniowo

Moderator: infernal

wolnykaszub
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 51:28

Nieprzeczytany post

No, dziś jakoś poszło. Może to kalorie z wczoraj, może coś innego, nie wiem. Tak czy siak:

Pt, 13.02.2026:
Powtórka sprzed 3 tygodni, czyli 10x1'/2'. Przed rozgrzewka i po schłodzenie, standardowo. Całościowo wyszło:
--- 48min, 8.34km (5:45/km), śr. tętno 159.

Trening wszedł w zasadzie niemalże identycznie jak ten sprzed 3 tygodni, tylko prędkości nieco większe. Poniżej tempa poszczególnych minutówek:

1, 2, 3 - 3:56/km
4, 5, 6 - 3:53/km
7, 8 - 3:50/km
9 - 3:47/km
10 - przyspieszanie 3:45-3:40/km

Przerwy zostawiłem identyczne jak ostatnio, czyli 7:03/km. Trening na pewno było trochę łatwiej wykonać niż ostatnio, bo jednak nie było takiej duchoty jak wtedy. Ogólnie fajna robota.

Przebieg tygodniowy - 24.5km (-0.8km)
Aktualny stan wagi - 70.4kg (-0.0kg) - słabo micha przytrzymana w tym tygodniu, a wczoraj to już w ogóle, więc nie dziwota, że waga się zatrzymała. I tak myślałem, że bardziej podskoczy.
PKO
wolnykaszub
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 51:28

Nieprzeczytany post

Początek tygodnia był bez fajerwerków, ale co piątkowy trening oddał to głowa mała. Do tego waga leci, zapowiadają ocieplenie, wszystko na plus. A zatem - oto co się działo w ostatnim tygodniu:

Wt, 17.02.2026:
Pobiegać udało się dopiero we wtorek, zamiast, jak przeważnie, w poniedziałek, więc zamieniłem kolejność treningów. Dziś walnąłem ląga, żeby zdążyć zregenerować się do akcentu w piątek. Trening taki ani na plus ani na minus. Tempo takie prawie easy+ i odczuciowo też prawie easy+. Robione na bieżni mechanicznej.
--- 60min, 9.32km (6:26/km), śr. tętno 146.

Śr, 18.02.2026:
Dzisiaj już wyszedłem na odmrażanie tyłeczka. Aczkolwiek temperatura to była przyjazna, niestety najgorzej dawały się we znaki warunki. Połowa biegu to pilnowanie, żeby nie wywinąć orła. No i czułem trochę w nogach wczorajszego ląga. Tempo w sumie easy, odczuciowo bardziej easy+.
--- 45min, 6.86km (6:34/km), śr. tętno 148.

Na koniec 4 przebieżki po 60m. Bardzo luźne, bo raz, że ślisko, a dwa, bo jednak nogi nie za świeże - 14.1s, 14.4s, 12.6s i 12.3s.

Pt, 20.02.2026:
Dzisiejszy trening można podsumować klasycznym określeniem - dzień konia. Zgodnie z planem zaaplikowałem sobie 3x(8'/3') na mojej ulubionej bieżni mechanicznej. Już na rozgrzewce czułem, że noga podaje. Odcinki 8minutowe były biegane następująco:

1 - 4:55/km - wszedł tak lekko, że aż ciężko było mi uwierzyć.
2 - 4:50/km - dopiero tutaj zacząłem czuć jakąś pracę, ale środkowy odcinek zawsze jest dla mnie jakiś trudniejszy mentalnie.
3 - 4:45/km - pierwsze 5 minut tym tempem, pełna kontrola, duży zapas. Ostatnie 3 minuty stopniowe przyspieszanie do 4:36/km, cały czas 100% kontroli. Móglbym jeszcze pewnie z 5 minut pociągnąć tym tempem.

Trening bajka. Czy to jednorazowy wybryk, czy wzrost formy, nie wiem. Chciałbym w końcu móc to zweryfikować na jakichś zawodach albo chociaż w jakimś teście.
Z rozgrzewką i schłodzeniem wyszło:
--- 48min, 8.59km (5:35/km), śr. tętno 156.

Przebieg tygodniowy - 25.4km (+0.9km) - stabilne 25.
Aktualny stan wagi - 69.3kg (-1.1kg) - zawsze podaję wagę z rana na czczo z dnia, w któym robię główny akcent (czyli najczęściej piątek). Dzisiaj za to waga pokazała 68.6kg... co by oznaczało, że do założonego celu został jakiś kilogram. Jest to mój mały sukces, nie będę ukrywał. Szczerze, to niewykluczone, że będę jednak chciał zejść trochę niżej. Póki tak to idzie a ja czuję się całkiem dobrze, to myślę, że spróbować warto.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ