Buki, pozostaje pytanie ile osób znało wynik przed konkursem.Mateusz Listek pisze:Wyniki 10 osób w 1 sekundzie porażający :P
Komentarz do artykułu KONKURS ŚWIĄTECZNY: Jak szybko biega Święty Mikołaj?
- nodrog
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Pewno mam jakieś zaćmienie ale co tam robi ln (logarytm naturalny?). Czy to nie nazbyt wydumane i czy oprawne?Adam Klein pisze:Zastosowany wzór to było: wart.bezwgledna ( ln(M/S) )
gdzie: M to wynik Mikołaja a S to wasze szacunki.
Nie wystarcza, tak jak poniżej?
Błąd bezwględny: wart.bezwzględna ( S - M)
Błąd względny: wart.bezwzględna ( S - M) / M
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Jasne, to to samo ale wpisanie w Excelu z logarytmem wydaje mi się szybsze.nodrog pisze:Adam Klein pisze: ( S - M) / M
- nodrog
- Zaprawiony W Bojach
Tyle, że to nie jest to samo...Adam Klein pisze:Jasne, to to samo ale wpisanie w Excelu z logarytmem wydaje mi się szybsze.nodrog pisze:Adam Klein pisze: ( S - M) / M
Polecam matematykę eksperymentalną:
M = 08:58,2
S1 = 08:58,1
S2 = 08:58,3
W obu przypadkach "mój" wzór daje te same wartości, a wzór "bieganie.pl" nie...
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Użyłem skrótu myślowego, oczywiście, że matematycznie nie to samo ale ideowo to samo, jakaś metoda liczenia błedu względnego.nodrog pisze:Tyle, że to nie jest to samo...
Szybciej jest wpisać w excelu odwołanie do dwóch komórek niż do trzech (jedna użyta dwukrotnie), dla mnie to oszczedność czasu, choć jeśli wziąc pod uwagę tę duskusje to juz raczej nie.
- nodrog
- Zaprawiony W Bojach
No niestety jeszcze pomęczę (zaznaczam, że mój wynik typowania jest dużo poza celem więc nie walczę o nagrodę).Adam Klein pisze:oczywiście, że matematycznie nie to samo ale ideowo to samo, jakaś metoda liczenia błedu względnego.
Według Twojej "idei" błędu względnego ktoś kto zawyżył wynik o 0,1 sekundy popełnił większy błąd względny niż ten, który zaniżył wynik o 0,1 sek.
To trochę jak w konkursie łuczniczym po oddaniu strzałów strzały z lewej strony tarczy przesuwać lekko do środka a te z prawej oddalać od środka i dopiero wtedy szukać zwycięzcy. Jest to jakaś idea - choć moim zdaniem dziwna. Chyba, że ma to być kara za niedocenienie Mikołaja
Wiem, że to konkurs zabawa, ale praktycznie jest możliwe, że 10 zwycięzców mogłaby być inna wybrana metodą "matematyczną" a metodą "ideową".
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Praktycznie może mogło ale nie było. Błąd liczony metodą Twoją zmienia tylko to, że liczbowo wyrównuje szanse 6 i 7 zawodnika, ale 6 i tak był chronologicznie pierwszy. To są różnice na piątym (czasem czwartym) miejscu po przecinku (gdyby się jakiś czytelnik niepokoił, że jakiś gruby błąd został zrobiony).nodrog pisze:praktycznie jest możliwe, że 10 zwycięzców mogłaby być inna wybrana metodą "matematyczną" a metodą "ideową".
Pierwsza trójka liczona logarytmem i ilorazem
0,03713% 0,03712%
0,05013% 0,05012%
0,08542% 0,08539%
-
- Zaprawiony W Bojach
Może po prostu w ogłoszeniu podajcie następny razem metodę liczenia i będzie po dyskusji. Jako organizator możecie przecież zastosować dowolną i równie wydumaną jak i prostą. Albo, skoro się ten typ konkursu powtarza, to podać gdzieś ogólny regulamin i będzie załatwione. Nikt nie będzie miał podstaw do kwestionowania tego.
-
- Rozgrzewający Się
Proszę następnym razem zrobić "podkonkurs" do konkursu głównego polegający na tym, kto pierwszy poprawnie uporządkuje listę z czasami i wyłoni zwycięzców.
panie Adamie K. -> czy jest szansa na taki konkurs :D ?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 45:26
Konkurs w konkursie, normalnie konkursowa incepcja.....marek.whisky pisze:Proszę następnym razem zrobić "podkonkurs" do konkursu głównego polegający na tym, kto pierwszy poprawnie uporządkuje listę z czasami i wyłoni zwycięzców.