Komentarz do artykułu XIII Bieg Rzeznika już za dwa tygodnie

Dla biegowych górali wyżynnych i nizinnych!
Awatar użytkownika
rubin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

No powiem tak: w ubiegłym roku też w ostatniej chwili mieliśmy zmianę trasy na BRz-U. Ogłoszono ją... na odprawie o godzinie 21:00, czyli na godzinę przed startem. Było z tym i nie tylko z tym trochę dymu, ale jedno co można powiedzieć - wróciliśmy pełni wrażeń :spoczko: .
To właśnie te trudności i niewiadome spowodowały, że ja i parę innych osób - pokochaliśmy ten jakże niezorganizowany bieg. Mam nadzieję, że i tym razem wrażeń nam nie braknie. Bardzo szkoda natomiast, że dowiadujemy się o tym tak późno. Wyjeżdżam jutro wcześnie rano i mam nadzieję dobrze się bawić.

Tak się zastanawiam, jak pan Robert Celiński da radę zaktualizować apki :)
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

rubin pisze:Tak się zastanawiam, jak pan Robert Celiński da radę zaktualizować apki :)
Nic nie musi aktualizować. Teraz ta aplikacja wreszcie zyskuje sens. Każdy może zrobić sobie Rzeźnika kiedy chce.
Awatar użytkownika
Roberto Celinho
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
rubin pisze:Tak się zastanawiam, jak pan Robert Celiński da radę zaktualizować apki :)
Nic nie musi aktualizować. Teraz ta aplikacja wreszcie zyskuje sens. Każdy może zrobić sobie Rzeźnika kiedy chce.
Aplikacji nie muszę aktualizować, tylko dodam nowe przebiegi tras, które można będzie sobie pobrać na telefon. Konfiguracja każdej imprezy ultra w RunCalc składa się z dwóch grup elementów:
- docelowe ślady tras,
- skalibrowane mapy rastrowe (obrazki) do podkładu pod te trasy.

Zawodnicy sami sobie pobierają na telefon te ślady i mapy, które ich interesują, a potem mogą je łatwo podmieniać w aplikacji offline (bez konieczności łączenia się z netem) na trasie zawodów. W danym momencie można mieć jeden docelowy ślad i jedną docelową mapę.

Samo przygotowanie konfiguracji nie zajmuje mi dużo czasu, ponieważ portal i aplikacja RunCalc zawierają już wiele automatów.

Docelowy ślad każdy może zaimportować z uniwersalnego pliku .gpx, narysować sobie na mapie Google (linia łamana do 150 odcinków), a potem ewentualnie edytować na portalu przez przeciąganie markerów na mapie. Na koniec można łatwo przeliczyć dystans śladu, określić wysokości w jego punktach (profil trasy sprowadzony do powierzchni ziemi), a także ustalić np. docelowe czasy na przepakach.

Mapy do aplikacji RunCalc też tworzy się w dość prosty sposób. Wystarczy mieć obrazek z mapą, gdzie góra = północ (prawie zawsze mamy do czynienia z takimi mapami) i odpowiednio skalibrować ten obrazek, podając współrzędne geograficzne północno-zachodniego i południowo-wschodniego rogu.
Obie grupy elementów są wystawione przeze mnie na portalu, a użytkownicy RunCalc w prosty sposób je importują. Podają identyfikator, wciskają Import i ślad/mapa są już w telefonie.

Jak organizator poda nowe przebiegi tras, to dodanie nowych elementów konfiguracji zajmie mi góra godzinę.

Adam, korzystanie z tej aplikacji na biegu ultra zawsze ma sens ;-) W 2010 roku biegłem Rzeźnika już czwarty raz i zgubiła mnie pewność siebie, przez co dwukrotnie pomyliliśmy z żoną trasę. Gdybym miał wtedy RunCalc (aplikacja dopiero powstawała), to na pewno bym się nie pomylił, bo od razu miałbym alarmy o zejściu z trasy i mógłbym zobaczyć moje dokładne położenie na mapie w komórce. Poza tym, bardzo fajna jest funkcja RunCalc umożliwiająca kibicom śledzenie online. Moja żona już kilka razy sprawdzała moje postępy na trasach ultra i na bieżąco widziała, jak przesuwam się na mapie. Na ostatnim Chudym Wawrzyńcu bardzo się ucieszyła, kiedy zobaczyła, że na Wielkiej Rycerzowej skręciłem w lewo na krótszą trasę 50 km ;-)

Oczywiście, każdy może zrobić sobie Rzeźnika kiedy chce ;-) Zachęcam do wspomagania się przy tym aplikacją RunCalc oraz obecnymi śladami i mapami dostępnymi na portalu ;-)
Marx
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Możesz podać link do aplikacji?
Endomondo
Obrazek
Awatar użytkownika
rubin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Juz jestem w drodze niestety i mam klopot z pobraniem aplikacji. Mam telefon z systemem Windows. Trasa jest tak bardzo zmieniona że teraz apka bardzo by się przydała.
Awatar użytkownika
rubin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Track juz podobno jest dostępny
Awatar użytkownika
Roberto Celinho
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Marx pisze:Możesz podać link do aplikacji?
Do pobrania ze sklepu Google Play lub bezpośrednio z serwera:
http://runcalc.byledobiec.pl/

Konfiguracja na Rzeźnika (trasy przed zmianą) jest opisana tu:
http://runcalc.byledobiec.pl/index.php? ... lc_rzeznik
Awatar użytkownika
Roberto Celinho
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

rubin pisze:Juz jestem w drodze niestety i mam klopot z pobraniem aplikacji. Mam telefon z systemem Windows. Trasa jest tak bardzo zmieniona że teraz apka bardzo by się przydała.
Niestety, aplikacja natywna (napisana bezpośrednio pod wybrany system operacyjny) jest tylko na Android oraz na stare systemy (Symbian, Blackberry). Działają offline i sprawdzają się na biegach ultra. Na iPhone i Windows Phone jest aplikacja internetowa RunCalc. Wprawdzie jest w niej dostępny stoper GPS, ale wymaga połączenia z Internetem i nie sprawdzi się tak dobrze na biegu ultra.
Awatar użytkownika
Roberto Celinho
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

rubin pisze:Track juz podobno jest dostępny
Dzięki, poproszę o linka, wprowadzę wieczorem.
Awatar użytkownika
rubin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Trace de trail : Bieg Rzeźnika Ultra 140 (ver.2016) http://tracedetrail.fr/index.php/en/trace/trace/21929

Mam nadzieję, że pod tym linkiem jest to co potrzeba
Awatar użytkownika
Roberto Celinho
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

rubin pisze:Trace de trail : Bieg Rzeźnika Ultra 140 (ver.2016) http://tracedetrail.fr/index.php/en/trace/trace/21929

Mam nadzieję, że pod tym linkiem jest to co potrzeba
Dzięki, jest OK :-)
Awatar użytkownika
Roberto Celinho
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Nowa trasa Rzeźnika Ultra została uwzględniona w konfiguracji:
http://runcalc.byledobiec.pl/index.php? ... lc_rzeznik
Awatar użytkownika
Roberto Celinho
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Niestety, dzisiaj wieczorem zostało potwierdzone, że w tym roku Bieg Rzeźnika ominie połoniny ;-( Konfiguracja aplikacji RunCalc została dostosowana do nowego przebiegu trasy: http://runcalc.byledobiec.pl/index.php? ... lc_rzeznik
ODPOWIEDZ