Komentarz do artykułu XIII Bieg Rzeznika już za dwa tygodnie
- rubin
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
No powiem tak: w ubiegłym roku też w ostatniej chwili mieliśmy zmianę trasy na BRz-U. Ogłoszono ją... na odprawie o godzinie 21:00, czyli na godzinę przed startem. Było z tym i nie tylko z tym trochę dymu, ale jedno co można powiedzieć - wróciliśmy pełni wrażeń .
To właśnie te trudności i niewiadome spowodowały, że ja i parę innych osób - pokochaliśmy ten jakże niezorganizowany bieg. Mam nadzieję, że i tym razem wrażeń nam nie braknie. Bardzo szkoda natomiast, że dowiadujemy się o tym tak późno. Wyjeżdżam jutro wcześnie rano i mam nadzieję dobrze się bawić.
Tak się zastanawiam, jak pan Robert Celiński da radę zaktualizować apki
To właśnie te trudności i niewiadome spowodowały, że ja i parę innych osób - pokochaliśmy ten jakże niezorganizowany bieg. Mam nadzieję, że i tym razem wrażeń nam nie braknie. Bardzo szkoda natomiast, że dowiadujemy się o tym tak późno. Wyjeżdżam jutro wcześnie rano i mam nadzieję dobrze się bawić.
Tak się zastanawiam, jak pan Robert Celiński da radę zaktualizować apki
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Nic nie musi aktualizować. Teraz ta aplikacja wreszcie zyskuje sens. Każdy może zrobić sobie Rzeźnika kiedy chce.rubin pisze:Tak się zastanawiam, jak pan Robert Celiński da radę zaktualizować apki
- Roberto Celinho
- Stary Wyga
Aplikacji nie muszę aktualizować, tylko dodam nowe przebiegi tras, które można będzie sobie pobrać na telefon. Konfiguracja każdej imprezy ultra w RunCalc składa się z dwóch grup elementów:Adam Klein pisze:Nic nie musi aktualizować. Teraz ta aplikacja wreszcie zyskuje sens. Każdy może zrobić sobie Rzeźnika kiedy chce.rubin pisze:Tak się zastanawiam, jak pan Robert Celiński da radę zaktualizować apki
- docelowe ślady tras,
- skalibrowane mapy rastrowe (obrazki) do podkładu pod te trasy.
Zawodnicy sami sobie pobierają na telefon te ślady i mapy, które ich interesują, a potem mogą je łatwo podmieniać w aplikacji offline (bez konieczności łączenia się z netem) na trasie zawodów. W danym momencie można mieć jeden docelowy ślad i jedną docelową mapę.
Samo przygotowanie konfiguracji nie zajmuje mi dużo czasu, ponieważ portal i aplikacja RunCalc zawierają już wiele automatów.
Docelowy ślad każdy może zaimportować z uniwersalnego pliku .gpx, narysować sobie na mapie Google (linia łamana do 150 odcinków), a potem ewentualnie edytować na portalu przez przeciąganie markerów na mapie. Na koniec można łatwo przeliczyć dystans śladu, określić wysokości w jego punktach (profil trasy sprowadzony do powierzchni ziemi), a także ustalić np. docelowe czasy na przepakach.
Mapy do aplikacji RunCalc też tworzy się w dość prosty sposób. Wystarczy mieć obrazek z mapą, gdzie góra = północ (prawie zawsze mamy do czynienia z takimi mapami) i odpowiednio skalibrować ten obrazek, podając współrzędne geograficzne północno-zachodniego i południowo-wschodniego rogu.
Obie grupy elementów są wystawione przeze mnie na portalu, a użytkownicy RunCalc w prosty sposób je importują. Podają identyfikator, wciskają Import i ślad/mapa są już w telefonie.
Jak organizator poda nowe przebiegi tras, to dodanie nowych elementów konfiguracji zajmie mi góra godzinę.
Adam, korzystanie z tej aplikacji na biegu ultra zawsze ma sens W 2010 roku biegłem Rzeźnika już czwarty raz i zgubiła mnie pewność siebie, przez co dwukrotnie pomyliliśmy z żoną trasę. Gdybym miał wtedy RunCalc (aplikacja dopiero powstawała), to na pewno bym się nie pomylił, bo od razu miałbym alarmy o zejściu z trasy i mógłbym zobaczyć moje dokładne położenie na mapie w komórce. Poza tym, bardzo fajna jest funkcja RunCalc umożliwiająca kibicom śledzenie online. Moja żona już kilka razy sprawdzała moje postępy na trasach ultra i na bieżąco widziała, jak przesuwam się na mapie. Na ostatnim Chudym Wawrzyńcu bardzo się ucieszyła, kiedy zobaczyła, że na Wielkiej Rycerzowej skręciłem w lewo na krótszą trasę 50 km
Oczywiście, każdy może zrobić sobie Rzeźnika kiedy chce Zachęcam do wspomagania się przy tym aplikacją RunCalc oraz obecnymi śladami i mapami dostępnymi na portalu
- Roberto Celinho
- Stary Wyga
Do pobrania ze sklepu Google Play lub bezpośrednio z serwera:Marx pisze:Możesz podać link do aplikacji?
http://runcalc.byledobiec.pl/
Konfiguracja na Rzeźnika (trasy przed zmianą) jest opisana tu:
http://runcalc.byledobiec.pl/index.php? ... lc_rzeznik
- Roberto Celinho
- Stary Wyga
Niestety, aplikacja natywna (napisana bezpośrednio pod wybrany system operacyjny) jest tylko na Android oraz na stare systemy (Symbian, Blackberry). Działają offline i sprawdzają się na biegach ultra. Na iPhone i Windows Phone jest aplikacja internetowa RunCalc. Wprawdzie jest w niej dostępny stoper GPS, ale wymaga połączenia z Internetem i nie sprawdzi się tak dobrze na biegu ultra.rubin pisze:Juz jestem w drodze niestety i mam klopot z pobraniem aplikacji. Mam telefon z systemem Windows. Trasa jest tak bardzo zmieniona że teraz apka bardzo by się przydała.
- Roberto Celinho
- Stary Wyga
Dzięki, poproszę o linka, wprowadzę wieczorem.rubin pisze:Track juz podobno jest dostępny
- rubin
- Zaprawiony W Bojach
Trace de trail : Bieg Rzeźnika Ultra 140 (ver.2016) http://tracedetrail.fr/index.php/en/trace/trace/21929
Mam nadzieję, że pod tym linkiem jest to co potrzeba
- Roberto Celinho
- Stary Wyga
Dzięki, jest OKrubin pisze:Trace de trail : Bieg Rzeźnika Ultra 140 (ver.2016) http://tracedetrail.fr/index.php/en/trace/trace/21929
- Roberto Celinho
- Stary Wyga
Nowa trasa Rzeźnika Ultra została uwzględniona w konfiguracji:
- Roberto Celinho
- Stary Wyga
Niestety, dzisiaj wieczorem zostało potwierdzone, że w tym roku Bieg Rzeźnika ominie połoniny ;-( Konfiguracja aplikacji RunCalc została dostosowana do nowego przebiegu trasy: http://runcalc.byledobiec.pl/index.php? ... lc_rzeznik