buty ultra na kamienistą trasę
-
- Zaprawiony W Bojach
akurat świetne porównanie, zobaczcie proszę do linku, który Adam wkleił w wątku w dziale buty:
http://katalogbiegowy.pl/advanced_searc ... 8-terenowa
który pokazuje ugięcie talonów 190 tuż obok trailorców 245, salomon sense pro i... fellcrossów właśnie!
notabene - chociażby ta sytuacja pokazuje, że katalogbiegowy to jest świetne narzędzie
http://katalogbiegowy.pl/advanced_searc ... 8-terenowa
który pokazuje ugięcie talonów 190 tuż obok trailorców 245, salomon sense pro i... fellcrossów właśnie!
notabene - chociażby ta sytuacja pokazuje, że katalogbiegowy to jest świetne narzędzie
- Arek Bielsko
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
takie mam planyKangoor5 pisze:Pobiegłbyś w nich setkę albo Chudego Wawrzyńca?
"co nas nie zabije, to nas wzmocni"
"odrobina cierpienia jeszcze nikomu nie zaszkodziła"
"odrobina cierpienia jeszcze nikomu nie zaszkodziła"
-
- Zaprawiony W Bojach
Czy Marathon des Sables - ok. 250km po piachach i skałach pustyni w sandałach biegowych to wystarczający dowód na to, że w sandałkach da się bezpiecznie i z korzyścią dla zdrowia pokonać kamieniste ultra? Więcej w linku tutaj z edycji 2014i tutaj z edycji 2015. Jak widać płeć nie gra roli
Zresztą to zdjęcie mówi samo za siebie
Mega.
Zresztą to zdjęcie mówi samo za siebie
Mega.
-
- Zaprawiony W Bojach
Mamy rozumieć, że ta mumia to kobieta?Klanger pisze: Jak widać płeć nie gra roli
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
-
- Zaprawiony W Bojach
Nie (być może/nie wiem). Link z 2014 opisuje Pana, a link z 2015 Panią pokonującą MDS w sandałach. Warto czytać całość, a nie tylko oglądać obrazkiKangoor5 pisze:Mamy rozumieć, że ta mumia to kobieta?Klanger pisze: Jak widać płeć nie gra roli
-
- Dyskutant
Witam,
biegłem w tych butach dwa dłuższe biegi i za każdym razem, po kilku godzinach wyprodukowały mi pęcherze na piętach, które to pęcherze zostały następnie zdarte, odsłaniając mięso na działanie tkaniny skarpetki.
1. Czy współpracując z tym modelem, mieliście podobne doświadczenia? A może to nie jest but na długie tury? Fell running to korba w górę, korba w dół i po ptakach.
2. Czy to możliwe, że zawiniła skarpeta? Ale raz miałem techniczną, a raz z domieszką bawełny – bąble w obu przypadkach.
3. Jak oceniacie komfort dłuższych przebiegów po odcinkach asfaltowych w Fellraiserach, w porównaniu do innych butów trailowych?
Z góry dzięki.
biegłem w tych butach dwa dłuższe biegi i za każdym razem, po kilku godzinach wyprodukowały mi pęcherze na piętach, które to pęcherze zostały następnie zdarte, odsłaniając mięso na działanie tkaniny skarpetki.
1. Czy współpracując z tym modelem, mieliście podobne doświadczenia? A może to nie jest but na długie tury? Fell running to korba w górę, korba w dół i po ptakach.
2. Czy to możliwe, że zawiniła skarpeta? Ale raz miałem techniczną, a raz z domieszką bawełny – bąble w obu przypadkach.
3. Jak oceniacie komfort dłuższych przebiegów po odcinkach asfaltowych w Fellraiserach, w porównaniu do innych butów trailowych?
Z góry dzięki.
-
- Zaprawiony W Bojach
To może znaczyć, że niewystarczająco trzymają stopę i pięta się przesuwa względem buta. Ja tego nie miałem za to, jak już pisałem na poprzedniej stronie, na 40 km obtarły mnie pod kostką. Za wysoko podchodzi cholewka w tym miejscu.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 36:27
- Życiówka w maratonie: 2:55:04
Jako, że zrobił się z tego temat ogólny. To ja też chętnie bym uzewnętrznił się ze swoimi poszukiwaniami. Do tej pory biegałem w Ascis Fuji Trabucco 3. Dałem radę w nich polecieć KBL, dłuższą trasę Chudego i 70 na Łemkowynie. Wszędzie dawały w miarę radę, dopiero w Beskidzie Niskim poczyłem, że może przydałby się agresywniejszy bieżnik, mam też świadomość, że tegoroczne edycje dwóch ostatnich biegów były dość suche.
W każdym razie poszukuję czegoś co miało by trochę agresywniejszy bieżnik, ale też nic ekstremalnego, bo wiadomo, że polskie ultra często mają spore odcinki dobiegów po asfalcie, a i głównym polem do treningów będą Sudety. Mogłoby to być też but bardziej dynamiczny. Plan na przyszły rok to na bank, któraś z tras DFBG i Łemkowyna, a budżet nie przewiduje zakupu dwóch butów.
Myślę o Speedcrossach, ewentualnie jakiś Inov8 (rocklite?, trailroc?), może Fujiattack?
W każdym razie poszukuję czegoś co miało by trochę agresywniejszy bieżnik, ale też nic ekstremalnego, bo wiadomo, że polskie ultra często mają spore odcinki dobiegów po asfalcie, a i głównym polem do treningów będą Sudety. Mogłoby to być też but bardziej dynamiczny. Plan na przyszły rok to na bank, któraś z tras DFBG i Łemkowyna, a budżet nie przewiduje zakupu dwóch butów.
Myślę o Speedcrossach, ewentualnie jakiś Inov8 (rocklite?, trailroc?), może Fujiattack?
- kliniasty
- Wyga
Asicsy dobry wybór mam w swojej kolekcji ... sprawdzają się świetnie, ale niestety po ostatnich 100km w nocy strasznie je zmasakrowałem i podsumowując nie wytrzymały całego sezonu ostatnio dałem się namówić na Mammuty MTR141 Na pierwszy rzut oka nie zachęcają jeśli ktoś zwraca uwagę na dizajn ale muszę przyznać rozczarowałem się bardzo pozytywnie
Bieżnik mega agresywny trzyma świetnie na błocie i śliskich kamieniach . W przeciwieństwie do Asicsów mają o wiele trwalszy(twardszy) protektor bieżnika , ale co za tym idzie amortyzacja jest o wiele słabsza . Jeśli ceniłeś sobie ponad wszystko amortyzację w gelach Asicsowych to nie namawiam na zamianę na Mammuty ale jeśli jesteś w stanie przyzwyczaić się do twardszego buta to Mammuty najlepszy wybór (jakość do ceny rewelacja)
Bieżnik mega agresywny trzyma świetnie na błocie i śliskich kamieniach . W przeciwieństwie do Asicsów mają o wiele trwalszy(twardszy) protektor bieżnika , ale co za tym idzie amortyzacja jest o wiele słabsza . Jeśli ceniłeś sobie ponad wszystko amortyzację w gelach Asicsowych to nie namawiam na zamianę na Mammuty ale jeśli jesteś w stanie przyzwyczaić się do twardszego buta to Mammuty najlepszy wybór (jakość do ceny rewelacja)
Świat jest za duży, żeby być małym...
- kuczi
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 41:20
- Życiówka w maratonie: 3:30:12
- Kontakt:
Biega ktoś z Was już dłużej w Saucony Peregrine 6 ? Co to za but w najnowszej wersji ?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 1.25
- Życiówka w maratonie: 3.00
Pozwolę sobie dołączyć do wątku, ze względu na buty Saucony. Co prawda mam żal do modelu xodus5, ale chciałbym przy tej okazji napisać ogólnie o butach.
Po 2 miesiącach ( ok. 350-400km ) w górkach, w moich Saucony Xodus5, prawie rozerwała się siateczka na zgięciu bocznym palców - bez jakiegoś poczochrania o skały itp., po prostu na skutek zginania, zaczęła się przecierać.
Pomyślałem: przecież to jest jakiś totalny blamaż dla firmy, która się mieni jedną z czołowych na rynku. Ale gwarancją można sobie podetrzeć , bo i tak nie uwzględniają takich uszkodzeń, choćby powstały po 2 dniach użytkowania.
Butów nawet nie mogę uznać za "rozbiegane",ciągle o nich myślę jak o "nowych". Miałem kilka par butów nie z tej półki ( czyt. znacznie tańszych ), które wytrzymały duuuuużo dużo więcej, może nie miały tak zaje..fajnej podeszwy, ale nie miały dziur przez 1.5 - 2 lata użytkowania. Miałem swego czasu Brooksy Cascadia - spoko! naprawdę genialne buty, gdyby nie to samo - siateczka z przodu prawie się oddzieliła od reszty buta, ale przynajmniej dopiero po jakichś 10 miesiącach biegania w każdych warunkach. Miałem przez chwilę Salomony xt3 wings3 - nadają się w teren, ale chyba do chodzenia, przy bieganiu obdzierały mi stopę do krwi.
Ktoś powie: koleś nie umie dobrać butów albo ma jakąś dziwną stopę, albo styl biegania. A ja powiem tak: stopy mam średnia krajowa, biegam chyba normalnie ( głównie w górach ), buty w momencie zakupu wydają się być najlepsze na świecie, a więc chyba coś nie tak jest z tymi butami, co?
Piszę to kazanie po to, by uświadomić mniej doświadczonym biegaczom, żeby nie dawali się łapać na lep reklamy i korporacyjnej propagandy, że te buty z wyższej półki to może być taki sam albo gorszy szit niż tańsze. NIe dajcie się nabrać na te wszystkie "SYSTEMY", może i część z nich jakoś tam działa, coś tam troszkę wspomaga, ale po co za nie płacić kupę kasy. Można naprawdę dobrać sobie tańsze buty, które zwyczajnie w świecie będą dobrze służyć.
Ufff, no to tyle. Pa
Po 2 miesiącach ( ok. 350-400km ) w górkach, w moich Saucony Xodus5, prawie rozerwała się siateczka na zgięciu bocznym palców - bez jakiegoś poczochrania o skały itp., po prostu na skutek zginania, zaczęła się przecierać.
Pomyślałem: przecież to jest jakiś totalny blamaż dla firmy, która się mieni jedną z czołowych na rynku. Ale gwarancją można sobie podetrzeć , bo i tak nie uwzględniają takich uszkodzeń, choćby powstały po 2 dniach użytkowania.
Butów nawet nie mogę uznać za "rozbiegane",ciągle o nich myślę jak o "nowych". Miałem kilka par butów nie z tej półki ( czyt. znacznie tańszych ), które wytrzymały duuuuużo dużo więcej, może nie miały tak zaje..fajnej podeszwy, ale nie miały dziur przez 1.5 - 2 lata użytkowania. Miałem swego czasu Brooksy Cascadia - spoko! naprawdę genialne buty, gdyby nie to samo - siateczka z przodu prawie się oddzieliła od reszty buta, ale przynajmniej dopiero po jakichś 10 miesiącach biegania w każdych warunkach. Miałem przez chwilę Salomony xt3 wings3 - nadają się w teren, ale chyba do chodzenia, przy bieganiu obdzierały mi stopę do krwi.
Ktoś powie: koleś nie umie dobrać butów albo ma jakąś dziwną stopę, albo styl biegania. A ja powiem tak: stopy mam średnia krajowa, biegam chyba normalnie ( głównie w górach ), buty w momencie zakupu wydają się być najlepsze na świecie, a więc chyba coś nie tak jest z tymi butami, co?
Piszę to kazanie po to, by uświadomić mniej doświadczonym biegaczom, żeby nie dawali się łapać na lep reklamy i korporacyjnej propagandy, że te buty z wyższej półki to może być taki sam albo gorszy szit niż tańsze. NIe dajcie się nabrać na te wszystkie "SYSTEMY", może i część z nich jakoś tam działa, coś tam troszkę wspomaga, ale po co za nie płacić kupę kasy. Można naprawdę dobrać sobie tańsze buty, które zwyczajnie w świecie będą dobrze służyć.
Ufff, no to tyle. Pa
-
- Zaprawiony W Bojach
W zasadzie to można było by przejść do porządku dziennego nad komentarzem, bo nic odkrywczego nie napisałeś ale:
Poza tym nie napisałeś nic w temacie. Jak wymienione modele spisują się na kamienistych trasach?
skąd to wiesz? Sprawdziłeś?rafafa pisze:Pomyślałem: ... Ale gwarancją można sobie podetrzeć , bo i tak nie uwzględniają takich uszkodzeń, choćby powstały po 2 dniach użytkowania.
Poza tym nie napisałeś nic w temacie. Jak wymienione modele spisują się na kamienistych trasach?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 1.25
- Życiówka w maratonie: 3.00
NIE sprawdziłem ale poczytałem jak inni reklamowali buty tej i innych firm - np. w odpowiedzi na reklamację ktoś się dowiaduje, że ma zbyt wystającą kość albo źle wiąże buty itp. Szkoda czasu i nerwów. Chyba trzeba by powołać jakiegoś niezależnego eksperta i ewentualnie sprawę skierować do sądu, bo co do negatywnego rozpatrzenia reklamacji jestem pewien w 99% ( dla 1% nie mam czasu ). Buty dorżnę w krótkim czasie albo może spróbuję dać do szewca, niech coś zaradzi.
A co do kamienistego podłoża - podeszwa w Saucony xodus5 jest dość twarda, co jest atutem na kamieniach czy korzeniach - nie czuje się zbyt mocno podłoża, ale mimo rewelacyjnego w błotnistym terenie, agresywnego bieżnika, na skałach troszkę ślizga. W Cascadiach bieg rzeźnika bez większych problemów, chociaż było sucho a na błotnistych trasach wcześniej, bywało w nich różnie - tutaj z kolei za mało agresywny bieżnik.
W tańszych Reebokach i kilku modelach New Balance dało się przeżyć - jedne miały lepszą w teren, inne gorszą podeszwę. PZdr
A co do kamienistego podłoża - podeszwa w Saucony xodus5 jest dość twarda, co jest atutem na kamieniach czy korzeniach - nie czuje się zbyt mocno podłoża, ale mimo rewelacyjnego w błotnistym terenie, agresywnego bieżnika, na skałach troszkę ślizga. W Cascadiach bieg rzeźnika bez większych problemów, chociaż było sucho a na błotnistych trasach wcześniej, bywało w nich różnie - tutaj z kolei za mało agresywny bieżnik.
W tańszych Reebokach i kilku modelach New Balance dało się przeżyć - jedne miały lepszą w teren, inne gorszą podeszwę. PZdr
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 36:27
- Życiówka w maratonie: 2:55:04
Kwestia błyskawicznego zajeżdżania butów to w ogóle dla mnie zagadka. Jak czytam posty narzekających użytkowników, to mam wrażenie, że co drugi model, który kupują jest trefny. Mi się jeszcze takie nie trafiły. A nie należę do osób specjalnie dbających o obuwie, mimo to dopiero przekraczanie 1000 km, sprawiało, że było widać jakieś ślady zużycia. Tak z ciekawości, te buty kupowane są w normalnych sklepach czy może allegro/giełdy?