Coraz więcej osób zaczyna swoją przygodę z bieganiem od biegów trailowych! Dla wszystkich górskich debiutantów przygotowaliśmy zbiór pięciu porad, które – mamy nadzieję – spowodują, że wkroczenie w świat biegów górskich rozpocznie się od… miękkiego lądowania. Bowiem, ewentualnych gleb, też musicie być świadomi
Skomentuj artykuł: "Jak zacząć biegać w górach? 5 najważniejszych rad" https://bieganie.pl/trening/jak-zaczac-biegac-w-gorach/
Jak zacząć biegać w górach? 5 najważniejszych rad
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Czy autorka była kiedyś w górach?
Następne rady sobie odpuściłem.
Chyba odwrotnie, ale co ja tam wiemZależy, gdzie będziecie biegać – jeśli po leśnych ścieżkach, to asfaltówka da radę. Jeśli po skalistych Karkonoszach czy Tatrach, warto zaopatrzyć się w buty z agresywniejszym bieżnikiem, żeby „kleiły” się do skał.
Zimą w butach na asfalt w ogóle nie ma czego szukać w górach, a nie że "ciężko się biega". Tak samo jak w pozostałych porach roku w górach w lesie, chyba że ktoś chce się przebiec jakąś drogą dla samochodów przez las albo w okresach suszy, wtedy da radę bez bieżnika po szlaku w górę - w dół to raczej pozostanie zejść.Zależy, o jakiej porze roku będziecie biegać – zimą, po śniegu i lodzie, nawet w mieście ciężko biega się w asfaltówce.
Następne rady sobie odpuściłem.