elementy siłowe a starty

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
b_j_j
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jak wiadomo wiosna do nas zawitała , a co za tym idzie sezon startowy jeśli chodzi o bieżnie. Tu pojawia sie problem : czy da sie nadrobić ,przynajmniej po części , braki siłowe (pompki brzuszki itp) między startami (które odbywają sie średnio co 2 tyg.) i czy nie wpłynie to na sylwetkę podczas biegu lub nie odbije się negatywnie na wyniku ?
Powinienem dodać że chodzi mi o starty na 1500m i 3000m

Tak przy okazji chciałbym sie też dowiedzieć czy można robić np. te w/w pompki po 2 lub 3 zakresie bo obiło mi sie o uszy że nie jest to wskazane :hej:
PKO
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Myslę, mysle i wymysliłem, że pomki i brzuszki to zawsze mozna robic i nie bedzie to miało wpływu na wynik, asylwetka moze sie tylko poprawić! ( oczywiscie w granicch rozsadku - w dniu zawodów nie robiłbym 400 pompek :nienie: ) - warto stosowac ćwiczenia przeciwstawne brzuszki -grzbiety; pompki przodem ( dwugłowy )- pompki tyłem (trójgłowy). Efekt - lepsza sylwetka biegowa, lepsza technika biegu i kompensacja zaniedbań górnej partii ciała, co u biegaczy jest bardzo częste. Im krótsze dystanse tym praca ramion ma wieksze znaczenie, a sylwetka jest wazna dla kazdego biegacza. :oczko:
tomasz

Nieprzeczytany post

bebej pisze: pompki przodem ( dwugłowy )
Co to jest bebej?

Swoją drogą to ja mam odwrotny problem. Jak ktoś mnie nie zna pyta dlaczego chodzę na siłownię... :hahaha: Nawet jak chodziłem na salę zimą to usłyszałem od trennerki prowadzącej treningi dla szkoły średniej: "Tomek, ale Ty nie masz sylwetki długasa, za dużo chodzisz na siłownię, po co Ci tyle masy?"

Sęk w tym, że ektomorficy często są bardzo słabi i 15 pompek jest dla mich sporym wyzwaniem. Ile ich robisz na sucho (bez treningu, bez rozgrzewki - czyli na podłogę i dobijasz do wyczeprania), bo może nie musisz się o siłę troszczyć?
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Podpór lezac przodem i podpór lezac tyłem- pompki to ugiecia ramion. :hejhej:
b_j_j
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

tomasz pisze: Ile ich robisz na sucho (bez treningu, bez rozgrzewki - czyli na podłogę i dobijasz do wyczeprania), bo może nie musisz się o siłę troszczyć?
heh o siłe zawsze sie trzeba troszczyć byle bez przesady :P co do pompek to robie zazwyczaj 2x25 do upadłego nie robiłem jeszcze :oczko:
b_j_j
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

.
tomasz

Nieprzeczytany post

Już kumam bebej (chyba) - leżysz na plecach i podciągasz się drążków? Tak? :hej:

b_j_j - do wyczeprania rób. Zrobisz 4x max w przerwie 5` i wystarczy.
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

tomasz pisze:Już kumam bebej (chyba) - leżysz na plecach i podciągasz się drążków? Tak? :hej:

b_j_j - do
Tomasz, czy Ty drwisz? :lalala: Zwisy to nie podpory? Jak leżysz na brzuszku i sie podeprzesz raczkami o podłoge to masz podpór leżąc przodem, a jak leżysz na pleckach i sie podeprzesz raczkami tak że biodra masz w powietrzu to podpór leżąc tyłem - inna odmianą tego ćwiczenia jest podpór z rekoma np na krzesle , stole, ławeczke itp daje to mozliwosc ćw róznych partii tego samego mięśnia z zaleznosci od wysokosci podporu. W zwisach jest podobnie tylko, że jest problem, gdzie wykonać zwis? Masz w domu drązki na róznych wysokosciach?
Podsumowując nazewnictwo mamy podpory i zwisy. Moga byc one podparte i wolne. :bleble:
tomasz

Nieprzeczytany post

Nie drwię bebej. Tylko ja nie widzę tam pracy bicepsów, o ile o te dwugłowe Ci chodzi. Stąd moje kombinowanie z drążkami.
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

tomasz pisze:Nie drwię bebej. Tylko ja nie widzę tam pracy bicepsów, o ile o te dwugłowe Ci chodzi. Stąd moje kombinowanie z drążkami.
Piersiowy, naramienny, dwugłowy- popraw jesli żle kombinuję. :niewiem: anatomie miałem prawie 20 lat temu.
tomasz

Nieprzeczytany post

No już nie wnikajmy w szegóły. Tylko przy pompkach nie pracują bicepsy.

Pompki z leżeniam na plach.
Głównie tylna głowa tricepsa i tylny akton barków.

Pompki klasyczne.
Boczne głowy tricepsa bądź przyśrodkowe w zależności od rozstawu rąk.
Oraz klatka. Mieśnie klatki piersowiej wielkie - środkowe i dolne bądź górne (również zależność od ustawienia rąk).

Mieśnia zębate i klatki piersowiej mniejsze również biorą udział przy pompkach jak i plecy jako stabilozacja pozycji.

Bebej - nie chodzi o anatomię. Po prostu przeżuciłem "trochę" ton żelaza swego czasu na siłowni i "czuję" mieśnia bardziej w praktyce niż w teorii. A "czuć" miesień to 90% techniki w tym sporcie.
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

tomasz pisze:No już nie wnikajmy w szegóły. Tylko przy pompkach nie pracują bicepsy.

Pompki z leżeniam na plach.
Głównie tylna głowa tricepsa i tylny akton barków.

Bebej - nie chodzi o anatomię. Po prostu przeżuciłem "trochę" ton żelaza swego czasu na siłowni i "czuję" mieśnia bardziej w praktyce niż w teorii. A "czuć" miesień to 90% techniki w tym sporcie.
To dobrze sie składa, bo mam paru sprinterów i za kilka lat bedą musieli wykonywac ukierunkowany trening na siłowni - przyznaje że spytac sie goscia który czuje temat zawsze warto. Bede pytał o technike. :oczko:
Awatar użytkownika
Wojas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zauwazylem ze wyzej zaczeli pisac o pompkach itp , wiec polecam ten trening. Mozna trenowac w domu bez zadnych uzadzen.

http://www.kulturystyka.pl/atlas/trening_domatora.htm
gg 1175002
b_j_j
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

wiele sie dowiedziałem czytając wasze posty ale nie uzyskałem konkretnej odpowiedzi na zadane pytanie a to dla mnie dosyć ważne :]
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jakie pytanie taka odpowiedź - siła to bardzo pojemne okreslenie, a Ty nie zadałes pytania wystarczajaco konkretnie ( jak dla mnie). :oczko:
Starty na wiosne nie sa wcale najwazniejsze.
Siłe mozna, a nawet trzeba robic na wiosne zmniejszajac jej ilosc w miare zblizania sie do startu głównego, który jest w lipcu - jesli jestes czynnym zawodnikiem i startujesz w OOM tak bym zrobił - teraz napisałem o sile biegowej, a nie o pompkach i brzuszkach. :jatylko:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ