Aktualizacja HRmax
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 56
- Życiówka w maratonie: brak
Cześć, czy aktualizujecie sobie hrmax? Jeżeli tak to jak często? W zeszłym roku kupiłem garmina vivoactive 4 i zmierzyłem sobie hrmax na mocnym sprint po długim wybieganiu i wyszło mi 210 bpmn. Na cięższych biegach łapałem po 205-208 bpmn. W tym roku zauważyłem pewną zmianę. Na ciężkich finishach dobijam już tylko do 192-195 bpmn przy podobnym samopoczuciu jak kiedys przy 205 bpmn i widzę że ogólnie dużo później i krócej wpadam w 4 strefę tętna kiedyś lapałem ją bardzo łatwo. Czy to oznacza, że poprawiła mi się wydolność? To oznacza, że hrmax spadło i powinienem je zaktualizować? Dodam że jak zaczynałem biegać to bez aktywności normalnie w domu siedząc potrafiłem przez większość czasu mieć 90-100 tętna po 2 latach biegania teraz mam tętno w granicach 65-80 przez większość czasu.
-
- Zaprawiony W Bojach
1. Czy mierzysz tętno z czujnika optycznego w zegarku, czy masz dodatkowy pas na klatę?
2. Do czego potrzebujesz HR max? Do wyliczenia stref?
3. Ja z reguły sprawdzam sobie jakie miałem HRmax na zawodach, i to różnie bywa. Bywają u mnie różnice nawet do ok 10ud/min. Czasem może z braku mocnego rywala na finiszu, a czasem może z powodu innych warunków atmosferycznych. Raczej zakładam, że mam ciągle zbliżone tętno maxymalne.
4. A czy przez te 2 lata poprawiła się Twoja prędkość na zawodach, biegasz szybciej niż w zeszłym roku? Dwa lata temu?
2. Do czego potrzebujesz HR max? Do wyliczenia stref?
3. Ja z reguły sprawdzam sobie jakie miałem HRmax na zawodach, i to różnie bywa. Bywają u mnie różnice nawet do ok 10ud/min. Czasem może z braku mocnego rywala na finiszu, a czasem może z powodu innych warunków atmosferycznych. Raczej zakładam, że mam ciągle zbliżone tętno maxymalne.
4. A czy przez te 2 lata poprawiła się Twoja prędkość na zawodach, biegasz szybciej niż w zeszłym roku? Dwa lata temu?
----------------------------------------------------------
1440miles
1440miles
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 56:30
pytanie czy np. średnie tętno z 10 km na maxa też ci zmalało przez rok i o ileDybciu pisze: ↑04 sty 2024, 21:51 Cześć, czy aktualizujecie sobie hrmax? Jeżeli tak to jak często? W zeszłym roku kupiłem garmina vivoactive 4 i zmierzyłem sobie hrmax na mocnym sprint po długim wybieganiu i wyszło mi 210 bpmn. Na cięższych biegach łapałem po 205-208 bpmn. W tym roku zauważyłem pewną zmianę. Na ciężkich finishach dobijam już tylko do 192-195 bpmn przy podobnym samopoczuciu jak kiedys przy 205 bpmn i widzę że ogólnie dużo później i krócej wpadam w 4 strefę tętna kiedyś lapałem ją bardzo łatwo. Czy to oznacza, że poprawiła mi się wydolność? To oznacza, że hrmax spadło i powinienem je zaktualizować? Dodam że jak zaczynałem biegać to bez aktywności normalnie w domu siedząc potrafiłem przez większość czasu mieć 90-100 tętna po 2 latach biegania teraz mam tętno w granicach 65-80 przez większość czasu.
Tompoz
Tompoz
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 56
@mimi korzystam z czujnika optycznego tylko i wyłącznie. Potrzebuję hrmax do wyznaczenia odpowiednich stref, sporo treningów biegam w oparciu o strefy. Wyniki mi się poprawiły ale te, bez jakiś kosmicznych osiągnięć ale napewno wydolność mam napewno lepszą.
@Panzer_General na ful 10 dawno nie biegałem musiałbym sprawdzić ale pr,y piątkach widzę spadek tętna znaczący. Innych dystansów na ful nie biegam więc ciężko powiedzieć.
@Panzer_General na ful 10 dawno nie biegałem musiałbym sprawdzić ale pr,y piątkach widzę spadek tętna znaczący. Innych dystansów na ful nie biegam więc ciężko powiedzieć.
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42
- Życiówka w maratonie: 3:55
- Kontakt:
Optyczny się najlepiej nadaje do monitorowania tętna w ciągu doby, do biegów z jednostajnym tempem już nieco mniej, a do takich ze zmiennym wcale.
Jeśli tętno cię najbardziej interesuje podczas aktywności fizycznych, to tylko pasek na klatę.
Jeśli tętno cię najbardziej interesuje podczas aktywności fizycznych, to tylko pasek na klatę.
Nie umiem biegać, ale bardzo lubię. W szkole nigdy nie ukończyłem biegu na 1km, a w 2023. roku przebiegłem 3714 km. Nie robię planów i jest mi z tym dobrze.
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
Optyczny czujnik aproksymuje tętno z przepływu krwi w naczyniach krwionośnych na ręku, więc może nie być dokładny. To znaczy ogólnie, w średnich wartościach, działa całkiem dobrze, ale w szczegółach, typu tętno które można utrzymać tylko chwilę nie będzie się sprawdzał.
Ale to że tętno spada z czasem jest normalne - pod wpływem treningu pojemność wyrzutowa serca rośnie, więc potrzebuje mniej skurczów żeby dostarczyć tę samą ilość krwi.
Ale to że tętno spada z czasem jest normalne - pod wpływem treningu pojemność wyrzutowa serca rośnie, więc potrzebuje mniej skurczów żeby dostarczyć tę samą ilość krwi.
The faster you are, the slower life goes by.