Najprostsze powiedzenie o treningu brzmi: „żeby biegać szybko, trzeba biegać szybko”. Czy to oznacza, że na każdym treningu trzeba biegać szybko? Jeśli nie, to w jaki sposób dobierać odpowiednie tempo na treningi i zawody?
Skomentuj artykuł "Jakim tempem biegać?" https://bieganie.pl/trening/jakim-tempem-biegac/
Jakim tempem biegać?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 50
- Życiówka w maratonie: brak
Dzień dobry,
Szybkie pytanko. Mam życiówkę na 10km wynoszącą 50min (poleciane w trupa). Tempo wybiegań, które jest dla mnie komfortowe to bieg w okolicy 6:45 min/km (tętno z nadgarstka ~155) bieg w okolicy 5:45 na wybieganiu wydaje mi się być jakimś kosmicznym bieganiem . Czy w zwiazku z tym powinienem trzymać się na wybieganiach komfortowego tempa czy przyspieszyć do wartości +\- 5:45 i czekać aż to tempo zacznie być w końcu komfortowe?
Szybkie pytanko. Mam życiówkę na 10km wynoszącą 50min (poleciane w trupa). Tempo wybiegań, które jest dla mnie komfortowe to bieg w okolicy 6:45 min/km (tętno z nadgarstka ~155) bieg w okolicy 5:45 na wybieganiu wydaje mi się być jakimś kosmicznym bieganiem . Czy w zwiazku z tym powinienem trzymać się na wybieganiach komfortowego tempa czy przyspieszyć do wartości +\- 5:45 i czekać aż to tempo zacznie być w końcu komfortowe?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Skorzystaj z tej rady:
Wg. artykułu (oczywiście to trzeba dopasować do siebie) możesz próbować po około 6:15 min/km. Testuj. Weź poprawkę na obecne temperatury, więc tempo jeszcze w wolniejsze.Przykładowo dla biegacza z poziomu 45 min na 10km tempo rozbiegań powinno wynosić około 5:15 min/km. Oczywiście to wartość przybliżona i może się wahać nawet od 5:10 do 5:45 min/km. Jednak nie zaleca się biegania dużo wolnej i szybciej od tych wartości.
- beata
- Ekspert/Trener
- Życiówka na 10k: brak
Pytanie zasadnicze - co robisz oprócz tych wybiegań?
Trening powinien być zróżnicowany, raz biega się dłużej ale wolno, raz krócej ale szybciej, a oprócz tego jeszcze serie krótkich odcinków znacznie szybciej, tak w dużym uproszczeniu. Tak, powinieneś biegać szybsze treningi i na wyższym tętnie, i to znacznie szybsze, niż tempo Twojej życiówki na 10k, ale na krótszych odcinkach.
Trening powinien być zróżnicowany, raz biega się dłużej ale wolno, raz krócej ale szybciej, a oprócz tego jeszcze serie krótkich odcinków znacznie szybciej, tak w dużym uproszczeniu. Tak, powinieneś biegać szybsze treningi i na wyższym tętnie, i to znacznie szybsze, niż tempo Twojej życiówki na 10k, ale na krótszych odcinkach.