Skomentuj artykuł "Szybcy i brzydcy. Czy istnieje idealny biegowy ruch?"
- bieganie.pl
- Zaprawiony W Bojach
Skomentuj artykuł Szybcy i brzydcy. Czy istnieje idealny biegowy ruch?
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
eee... odgrzewane kotlety. Od lat na forum już było o tym wszystkim wiele dyskusji. Tyle, że nowym pismakom z zewnątrz wydaje się, że zrobią ferment "nowinkami". Widać, że ruszyło samego red Brągiela po tym o czym aktualnie piszę. He, he. Bardzo dobrze.
- Poranny Biegacz
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:41
- Życiówka w maratonie: 2:37:41
- Kontakt:
artykuł w mojej ocenie krzywdzący i laicyzujący bieganie. Badania przytoczone jako potwierdzenie tezy również osadzone gdzieś w próżni, nie zgłębiające tematu. Poprawa techniki biegu przez korektę pracy.. ykhm.. ramion? Dlaczego nie dupy, core, itd?
No i nieco nieodpowiedzialne w wydźwięku, niczym typowy influener z insta:
"chcesz poprawić technikę? to nie ma sensu, po prostu biegaj"
---
"..ch[..]j z tym że Twój krok może powodować przeciążenia tkanek skutkujace nieodwracalnymi i patologicznymi zmianami tkanek. Dowal jeszcze trochę siły biegowej i objętości, to się samo poprawi. No chyba że się rozje[..]esz to idź do fizjo, on coś poradzi. Albo i nie"
No i nieco nieodpowiedzialne w wydźwięku, niczym typowy influener z insta:
"chcesz poprawić technikę? to nie ma sensu, po prostu biegaj"
---
"..ch[..]j z tym że Twój krok może powodować przeciążenia tkanek skutkujace nieodwracalnymi i patologicznymi zmianami tkanek. Dowal jeszcze trochę siły biegowej i objętości, to się samo poprawi. No chyba że się rozje[..]esz to idź do fizjo, on coś poradzi. Albo i nie"
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: brak
Ja pierdole to jest tak głupie, że aż szkoda komentować. Totalne ogłupianie.– Moja rada dla biegaczy jest prosta – powiedział Runner’s World dr Benno Nigg z Uniwersytetu Calgary. – Biegaj na boso, w butach, z pięty, na śródstopiu, jakkolwiek chcesz. Jeśli tylko jest ci wygodnie, znaczy, że jest to dla ciebie dobra technika (…) Przestań zastanawiać się nad tym jak lądujesz, pomyśl, jak sprawić, żeby komfortową dla siebie postawę utrzymać jak najdłużej – tłumaczył Nigg.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
-
- Zaprawiony W Bojach
– Moja rada dla biegaczy jest prosta – powiedział Runner’s World dr Benno Nigg z Uniwersytetu Calgary. – Biegaj na boso, w butach, z pięty, na śródstopiu, jakkolwiek chcesz. Jeśli tylko jest ci wygodnie, znaczy, że jest to dla ciebie dobra technika (…) Przestań zastanawiać się nad tym jak lądujesz, pomyśl, jak sprawić, żeby komfortową dla siebie postawę utrzymać jak najdłużej – tłumaczył Nigg.
Trochę tak jakby początkującemu pływakowi machającemu bezradnie rękami w wodzie powiedzieć, żeby pływał tak jak mu jest wygodnie. Może mu tak będzie wygodnie, ale czy skutecznie? I po drugie czy nie doprowadzi to do kontuzji?
Biegi długie na fb: https://www.facebook.com/Biegi-długie-112451610619803/
Instagram: www.instagram.com/run_life1/
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Jestem ciekaw, jaka jest twoje rada, dla biegaczy szurających w 6:00/km?thomekh pisze: ↑21 wrz 2021, 11:14Ja pierdole to jest tak głupie, że aż szkoda komentować. Totalne ogłupianie.– Moja rada dla biegaczy jest prosta – powiedział Runner’s World dr Benno Nigg z Uniwersytetu Calgary. – Biegaj na boso, w butach, z pięty, na śródstopiu, jakkolwiek chcesz. Jeśli tylko jest ci wygodnie, znaczy, że jest to dla ciebie dobra technika (…) Przestań zastanawiać się nad tym jak lądujesz, pomyśl, jak sprawić, żeby komfortową dla siebie postawę utrzymać jak najdłużej – tłumaczył Nigg.
Na razie te wydziwianie tych forumowych guru nie jest niczym udowodnione. Niczym.
(moje tez nie)
-
- Zaprawiony W Bojach
Czy wielogodzinne oglądanie niebieskiego keniola na YT pomogło tobie cos zmienić? Co? Biegasz juz sub40? Moze sub35? A moze nawet sub30?Ricardo pisze: ↑21 wrz 2021, 11:22– Moja rada dla biegaczy jest prosta – powiedział Runner’s World dr Benno Nigg z Uniwersytetu Calgary. – Biegaj na boso, w butach, z pięty, na śródstopiu, jakkolwiek chcesz. Jeśli tylko jest ci wygodnie, znaczy, że jest to dla ciebie dobra technika (…) Przestań zastanawiać się nad tym jak lądujesz, pomyśl, jak sprawić, żeby komfortową dla siebie postawę utrzymać jak najdłużej – tłumaczył Nigg.
Trochę tak jakby początkującemu pływakowi machającemu bezradnie rękami w wodzie powiedzieć, żeby pływał tak jak mu jest wygodnie. Może mu tak będzie wygodnie, ale czy skutecznie? I po drugie czy nie doprowadzi to do kontuzji?
-
- Zaprawiony W Bojach
Nie wiem, bo nie spedzałem godzin na oglądanie tego filmiku. A co do mojego biegania to trochę truchtam. Przez problemy zdrowotne (nie związane z bieganiem) nie mogę od kilku miesięcy normalnie trenować, więc nie mam co gonić za wynikami.Rolli pisze: ↑21 wrz 2021, 12:13Czy wielogodzinne oglądanie niebieskiego keniola na YT pomogło tobie cos zmienić? Co? Biegasz juz sub40? Moze sub35? A moze nawet sub30?Ricardo pisze: ↑21 wrz 2021, 11:22– Moja rada dla biegaczy jest prosta – powiedział Runner’s World dr Benno Nigg z Uniwersytetu Calgary. – Biegaj na boso, w butach, z pięty, na śródstopiu, jakkolwiek chcesz. Jeśli tylko jest ci wygodnie, znaczy, że jest to dla ciebie dobra technika (…) Przestań zastanawiać się nad tym jak lądujesz, pomyśl, jak sprawić, żeby komfortową dla siebie postawę utrzymać jak najdłużej – tłumaczył Nigg.
Nie ma to jednak żadnego związku z radami dr Benno Digg, które moim zdaniem są bez sensu
Biegi długie na fb: https://www.facebook.com/Biegi-długie-112451610619803/
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Zanim weźmiesz się za podziwianie mojej wiedzy, to przywróć najpierw do stanu pierwotnego wszystkie moje artykuły publikowane na bieganie.pl. Przywróć też moje nazwisko do każdego z nich. Może wtedy zyskasz jakiś szacunek.artur_kozlowski pisze: ↑21 wrz 2021, 11:16Podziwiam Twoje samouwielbienie i monopol na wiedzę, które porusza nawet portalem bieganie pl. Zapewne redaktorzy motywują się tym co piszesz na forum
-
- Zaprawiony W Bojach
To ma taki sens, ze pływania trzeba sie najpierw nauczyć, biegać każdy potrafi (mniej albo więcej dobrze) Wiec taka porada dla początkującego zeby spróbował od razu płynąc w rytmie 3/1 albo kat nadgarstka zmienić, jest tez bez sensowne.Ricardo pisze: ↑21 wrz 2021, 12:31 Nie wiem, bo nie spedzałem godzin na oglądanie tego filmiku. A co do mojego biegania to trochę truchtam. Przez problemy zdrowotne (nie związane z bieganiem) nie mogę od kilku miesięcy normalnie trenować, więc nie mam co gonić za wynikami.
Nie ma to jednak żadnego związku z radami dr Benno Digg, które moim zdaniem są bez sensu
W bieganiu niektórzy za duzo kombinują, a za mało biegają.
W sporcie masz dwa pojęcia: styl i technika. Styl zostaw w spokoju, a techinke zmieniaj tylko jak jest na bakier.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
- Poranny Biegacz
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:41
- Życiówka w maratonie: 2:37:41
- Kontakt:
Wniosek z artykułu..
opada Ci biodro - biegasz za mało. Biegaj więcej, to będziesz miał lepsze wyniki.
Macie pojęcie ilu ludzi rozwala sobie zdrowie ślepo wierząc w tego typu teksty? że zabieganie wszystkiego to jest metoda?
Które z przytoczonych badań w jakikolwiek sposób próbuje wyeliminować przyczynę problemu (niż tylko wolicjonalnie wyciszać pracę obręczy barkowej) czy ktoś zadał sobie trud by sprawdzić z czego to wynika?
Jestem w ciężkim szoku że portal na którym tyle poruszono i przedyskutowano nt techniki biegu, ćwiczeń itp sam podważa sens tego. To tak złe i szkodliwe że nieomal obrzydliwe. Może nawet cyniczne
opada Ci biodro - biegasz za mało. Biegaj więcej, to będziesz miał lepsze wyniki.
Macie pojęcie ilu ludzi rozwala sobie zdrowie ślepo wierząc w tego typu teksty? że zabieganie wszystkiego to jest metoda?
Które z przytoczonych badań w jakikolwiek sposób próbuje wyeliminować przyczynę problemu (niż tylko wolicjonalnie wyciszać pracę obręczy barkowej) czy ktoś zadał sobie trud by sprawdzić z czego to wynika?
Jestem w ciężkim szoku że portal na którym tyle poruszono i przedyskutowano nt techniki biegu, ćwiczeń itp sam podważa sens tego. To tak złe i szkodliwe że nieomal obrzydliwe. Może nawet cyniczne
-
- Zaprawiony W Bojach
Mi projekt badawczy jacoola bardzo pomógł. Np włączanie do rozgrzewki truchtu z gumą sprawiło, że GCT balance się wyrównał do 50-50 zamiast standardowych 52-48(czasem nawet 53-47) co prowadziło u mnie dość często do kontuzji prawego biodra i dziwnych prądów w okolicy pośladka uniemożliwiających jakikolwiek ruch. Pośladki wreszcie zaczęły coś tam pracować i moje samopoczucie się podniosło dając kolejną nadzieję, że po tak długich walkach z organizmem jestem jeszcze w stanie coś pobiegać, może nawet zrobić życiówkę.
Natomiast rady mainstreamu biegowego odnośnie ładowania węglowodanów słonymi paluszkami, delicjami, żelkami czy olewania poprawy funkcjonowania ciała, już na początku przygody z bieganiem, bo lepiej jest biegać jak jest wygodnie uważam za uwłaczające. Poziom tego portalu spadł bardzo mocno.