Pierwszy (oficjalny) bieg na 10 km - pytania

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
andrew1984
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dzień dobry wszystkim,

Zamierzam po raz pierwszy wystartować w oficjalnym biegu na 10 km i w związku z tym mam kilka pytań do doświadczonych biegaczy, ale najpierw kilka informacji o mnie:

1. Mam 34 lata, 181 cm wzrostu i 89 kg wagi (sylwetka raczej atletyczna niż "piwna")
2. Zacząłem biegać 5 lat temu gdy przekroczyłem 97 kg i postanowiłem coś z tym zrobić
3. Przez pierwsze 2 lata biegałem 2-3 razy w tygodniu 5-10 km, potem 1-2 razy 7-10 km. Obecnie, od roku 2 razy w tygodniu 8-15 km
4. Nie trzymam żadnej (zbilansowanej) diety, nie biegam wg planów/profesjonalnych treningów, tylko po prostu tak dla zachowania wagi
5. Wczoraj po raz pierwszy zmierzyłem czas i wyszło 42.56 min na 10 km - trasa miejska, płaska. Trochę się spiąłem ale tak by nie przesadzić bo żadnych badań nigdy nie robiłem i totalnie amatorsko podchodziłem do biegania więc nie chciałem ryzykować zdrowiem.
[Edit] Nie wydaje mi się, że bym miał spore rezerwy. Raczej ciężko widzę <40 min bo od 3 lat biegam w stałym tempie.
6. Jak można ocenić ten czas po tylu latach biegania?

PYTANIA:
1. Jaki trening polecacie w mojej sytuacji żebym w pierwszym biegu oficjalnym miał szansę zejść poniżej 40 minut?
2. Czy da się to wykonać w tym roku robiąc dwa treningi tygodniowo?
3. Czy muszę trening połączyć z dietą (czy jestem za ciężki) ?
4. Wiedząc, że będę mierzył czas trochę się zestresowałem (skrócił mi się oddech) i sądzę, że podczas oficjalnego biegu mogę się wypompować przez "tremę". Jak z tym walczyć? Lampka wina przed biegiem całkowicie zakazana?
5. Czy obowiązkowo powinienem mieć jakiś sprzęt do mierzenia pulsu?
6. Czy dobre buty mają wpływ na wynik? (obecnie biegam w najtańszych kalenji)

Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi
Pzdr
Andrew
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

andrew1984 pisze:

PYTANIA:
1. Jaki trening polecacie w mojej sytuacji żebym w pierwszym biegu oficjalnym miał szansę zejść poniżej 40 minut?
4. Wiedząc, że będę mierzył czas trochę się zestresowałem (skrócił mi się oddech) i sądzę, że podczas oficjalnego biegu mogę się wypompować przez "tremę". Jak z tym walczyć? Lampka wina przed biegiem całkowicie zakazana?
Przy takiej masie i dwóch treningach w tygodniu to bardzo dobry czas, ale podejrzewam, że jest też możliwość, że źle to zmierzyłeś
1. Tu są różne plany: https://bieganie.pl/?cat=19
2. Wg mnie 2 treningi to za mało, żeby mówic o sensownym progresie musi byc wg mnie 4
3. Jesteś ciężki
4. To przecież nie Mistrzotswa Świata, jak Ci nie wyjdzie raz to wyjdzie innym razem
5. Nie
6. Ważne, żeby było wygodnie
andrew1984
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
andrew1984 pisze:

PYTANIA:
Przy takiej masie i dwóch treningach w tygodniu to bardzo dobry czas, ale podejrzewam, że jest też możliwość, że źle to zmierzyłeś
1. Tu są różne plany: https://bieganie.pl/?cat=19
2. Wg mnie 2 treningi to za mało, żeby mówic o sensownym progresie musi byc wg mnie 4
3. Jesteś ciężki
4. To przecież nie Mistrzotswa Świata, jak Ci nie wyjdzie raz to wyjdzie innym razem
5. Nie
6. Ważne, żeby było wygodnie
Dzięki za pomoc.

Zmierzyłem na pewno dobrze bo oprócz stopera w zegarku miałem też telefon. Poza tym czasami zerkałem na telefon przed i po biegu i wychodziło mi zwykle poniżej 50 minut. Kupiłem zegarek niedawno i postanowiłem zmierzyć czas dokładnie.
W podstawówce byłem najlepszy na 1km na 22 osób (3:10) więc może jakieś minimalne predyspozycje mam.

Największy problem będzie z wagą, bo trochę dźwigam na siłowni, a do tego nie potrafię za nic w świecie trzymać diety. Boje się, że przez dłuższe bieganie będę miał problemy ze stawami. 4 treningi tygodniowo to już bardzo dużo. Będzie ciężko.
Dzięki za odpowiedzi.
Pixa
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:09
Życiówka w maratonie: 4:11:10

Nieprzeczytany post

Przede wszystkim Endomondo zaniza kilometry, szczególnie jesli robisz kółka, ścinasz zakrety itp. Na 10 km to od 100 do 200 metrow. Alkohol przed startem zdecydowanie odradzam, ale przeciez nie ma sie czym stresowac - nie biegniesz o puchar swiata :-) Natomiast na zawodach ludzie "ciągną" i motywuja - jest calkiem inaczej niż na zwyklym treningu i zyciowke latwiej zrobic. Pulsometr nie jest konieczny, buty byle wygodne i z amortyzacja. Ja biegam w tych z Lidla i jest ok.
Ostatnio zmieniony 02 lip 2018, 12:54 przez Pixa, łącznie zmieniany 1 raz.
Biegam od lipca 2017
5 km - 21:10 (IX 2019)
10 km - 44:09 (III 2020)
HM - 1:42:42 (VI 2019)
M - 4:11:10 (IX 2019)
alyjen
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 52:00

Nieprzeczytany post

Pisząc o dobrym zmierzeniu Adam odnosi się do dystansu. Jak trasę masz pomierzoną przez GPS w komórce i np. Endomondo to może się okazać, że dystans przebiegnięty różni się od faktycznego o 10% a to już jest kilka minut. Jak masz obiektywnie pomierzony dystans a jedyne co mierzysz to czas to szansa na pomyłkę jest mniejsza.
andrew1984
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Pixa pisze:Przede wszystkim Endomondo zaniza kilometry, szczególnie jesli robisz kółka, ścinasz zakrety itp. Na 10 km to od 100 do 200 metrow. Alkohol przed startem zdecydowanie odradzam, ale przeciez nie ma sie czym stresowac - nie biegniesz o puchar swiata :-) Natomiast na zawodach ludzie "ciągną" i motywuja - jest calkiem inaczej niż na zwyklym treningu i zyciowke latwiej zrobic. Pulsometr nie jest konieczny, buty byle wygodne i z amortyzacja. Ja biegam w tych z Lidla i jest ok.
Dzięki za odpowiedź

Mój "smartfon" nie jest w stanie udźwignąć endomondo :lalala: Także trasę zawsze sobie mierzyłem na targeo i samochodem + dodawałem 50 metrów dla pewności. Obecnie mam 4 stałe trasy tak zmierzone. Czy targeo jest wiarygodne?
alyjen
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Sprawdź przy pomocy Google Earth, u mnie zgadzało się do 50m z pomiarem GPS z Garmina później.
axe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:42
Życiówka w maratonie: 3:56:58

Nieprzeczytany post

alyjen pisze:Pisząc o dobrym zmierzeniu Adam odnosi się do dystansu. Jak trasę masz pomierzoną przez GPS w komórce i np. Endomondo to może się okazać, że dystans przebiegnięty różni się od faktycznego o 10% a to już jest kilka minut. Jak masz obiektywnie pomierzony dystans a jedyne co mierzysz to czas to szansa na pomyłkę jest mniejsza.
No przesadziłeś z tymi 10%...1% to ok (100m na 10km). :))

--
Axe
Awatar użytkownika
FastAsF
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 1:03:53

Nieprzeczytany post

Jak twój telefon nie udźwignie endomondo to spróbuj Jog Tracker, appka ogólnie jest średnia jak mam być szczera, ale prawie nic nie zajmuje i jednak te najważniejsze opcje ma.
Zobacz jaką kurację na trądzik warto stosować www.serumnatradzik.pl/izotretynoina-lekiem-na-tradzik/
alyjen
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

axe pisze:
alyjen pisze:Pisząc o dobrym zmierzeniu Adam odnosi się do dystansu. Jak trasę masz pomierzoną przez GPS w komórce i np. Endomondo to może się okazać, że dystans przebiegnięty różni się od faktycznego o 10% a to już jest kilka minut. Jak masz obiektywnie pomierzony dystans a jedyne co mierzysz to czas to szansa na pomyłkę jest mniejsza.
No przesadziłeś z tymi 10%...1% to ok (100m na 10km). :))

--
Axe
Ja wiem ile to jest 10% z 10km ;) 1-2% to potrafi uciąć Polar czy Garmin, Endo na smartfonie idzie o krok dalej ;) poza tym napisałem "może różnić' nie mam dosyć danych żeby wypowiadać się na temat średniej dokładności takiego pomiaru
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ