Plan pod PKO Wroclaw Maraton

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
ernesto
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 48:02
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć wszystkim!

Czytałem już kilkanaście planów pod maraton 4:00, 3:50, 3:40 i 3:30. Wciąż jednak nie wiem, który u siebie zastosować, tym bardziej, że od lutego będę robić rowerem jeszcze w dni robocze ok. 20km dziennie.

Historia biegów:
połówka 03.16 1:47
10 km 06.16 00:46

lat: 25
staż: 1,5 - 2 lata z dwoma przerwami 3 miesięcznymi (nie z powodu kontuzji)

Biegam tygodniowo ok. 30-40 km 3/4 razy w tygodniu - praktycznie co drugi dzień regularnie. Ostatnio kilka 5km z powodów wyjazdu na narty, czy nagłych snieżyc, praktycznie uniemożliwiających dłuższy bieg.

W czerwcu biorę udział w półmaratonie we Wrocławiu, a później we wrześniu chciałbym po prostu złamać 4:00 w maratonie. 3:59:59 na debiut mnie całkowicie satysfakcjonuje.

PROSZĘ, was doświadczeni biegacze o wskazówkę jaki plan zastosować, gdyż mam 29 - 30 tygodni.

Obrazek

Pozdrawiam i dzięki z góry!
PKO
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Rower potraktuj jak BS, bieg spokojny, czysty tlen. Pewnie nie będziesz ganiał na złamanie karku z językiem na wierzchu, więc w sam raz na zrobienie bazy tlenowej. Poza tym weź plan na 4h rozpisany na 3 treningi w tygodniu i rób akcenty według niego. Najwyżej po połówce, zależnie od osiągniętego wyniku, będziesz mógł podjąć decyzję o lekkim podkręceniu planu i pomyśleniu o lepszym wyniku. Na razie wydaje się, że celowanie w 4h to sensowna opcja.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ernesto pisze:Cześć wszystkim!

Czytałem już kilkanaście planów pod maraton 4:00, 3:50, 3:40 i 3:30. Wciąż jednak nie wiem, który u siebie zastosować, tym bardziej, że od lutego będę robić rowerem jeszcze w dni robocze ok. 20km dziennie.

Historia biegów:
połówka 03.16 1:47
10 km 06.16 00:46

lat: 25
staż: 1,5 - 2 lata z dwoma przerwami 3 miesięcznymi (nie z powodu kontuzji)

Biegam tygodniowo ok. 30-40 km 3/4 razy w tygodniu - praktycznie co drugi dzień regularnie. Ostatnio kilka 5km z powodów wyjazdu na narty, czy nagłych snieżyc, praktycznie uniemożliwiających dłuższy bieg.

W czerwcu biorę udział w półmaratonie we Wrocławiu, a później we wrześniu chciałbym po prostu złamać 4:00 w maratonie. 3:59:59 na debiut mnie całkowicie satysfakcjonuje.

PROSZĘ, was doświadczeni biegacze o wskazówkę jaki plan zastosować, gdyż mam 29 - 30 tygodni.

Obrazek

Pozdrawiam i dzięki z góry!
Wrocław jest ryzykowny (wiem, sam go będę biegł), duża szansa na upał.
Ja bym Ci proponował inne podejście: Zrób teraz plan pod HM który jesteś w stanie realizować, tylko najdłuższe wybiegania jeszcze sobie lekko wydłuż albo kończ BNP (np. jeśli masz w planie 14km to leć 17km, masz 18 to leć 22 itp albo leć tyle samo tylko ostatnie kilka km przyspiesz). Po HM (zakładam, że lecisz Nocny) zostaje Ci 13 tygodni do maratonu. Odliczając tydzień-dwa na odpoczynek po HM i tak zostaje Ci sporo czasu na wydłużenie się, a przynajmniej będziesz w stanie oszacować na jaki czas się wydłużasz.
biegam ultra i w górach :)
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przychylam sie do tego co napisal marek84.

Wlasnie w ten sposob przygotowywalem sie w zeszlym roku i zadzialalo.
ernesto
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Sikor pisze:Przychylam sie do tego co napisal marek84.

a masz może ten plan, który realizowałeś?;)
ernesto
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Swoją drogą, czy gdybym w dni robocze biegał po 10-12 km, a w sobotę/niedzielę robił wybiegi coraz dłuższe np. do 30 km (systematycznie dodając kilometraż) plus streching, to byłby to optymalny plan?

Nie mam takiego parcia, że to musi być we Wrocławiu, mogę równie dobrze wziąć udział w jakimś w październiku, na prostszym terenie :).
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

przy takim poziomie i założonych wynikach z jednej strony wystarczą 4 dni treningowe, ale z drugiej strony potrzeba jakości w treningu. samymi, nawet coraz dłuższymi, biegami spokojnymi, czy nawet umiarkowanymi, wyniku nie zbudujesz. potrzebujesz trochę pobiegać na prędkościach startowych na 21k i szybciej.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Przejrzyj sobie materiały z tej tabeli, w niej jest sporo linków które mogą być dla Ciebie przydatne plus 18 tygodniowe cykle przygotowań do maratonu
http://bieganie.pl/?show=1&cat=274&id=4629
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ernesto pisze:Swoją drogą, czy gdybym w dni robocze biegał po 10-12 km, a w sobotę/niedzielę robił wybiegi coraz dłuższe np. do 30 km (systematycznie dodając kilometraż) plus streching, to byłby to optymalny plan?

Nie mam takiego parcia, że to musi być we Wrocławiu, mogę równie dobrze wziąć udział w jakimś w październiku, na prostszym terenie :).
To lepiej weź październik i Poznań - jednak pewniejsza pogoda.
Co do tego, co napisałeś -> zdecydowanie lepiej wziąć plan, a nie biegać na pałę. Możesz znaleźć plan na 3 dni. Dlaczego? Bo plan najczęściej ułożony jest sensownie i zakłada tygodnie/okresy odpoczynkowe + luzowanie przed startem. Samemu łatwo się zajechać lub nie zluzować odpowiednio na koniec. A wtedy co z tego że plan zrobiony na 110%, jak właśnie te dodatkowe 10% powoduje betonowe nogi od 15km (bo gdyby było "tylko" 100%, to by była świeżość). Dodatkowo plany mają wplecione odpowiednio również odcinki szybsze i starty kontrolne - a to jest ważne. Nie samym szuraniem i klepaniem biegacz żyje. Musisz też coś pobiegać w tempach szybszych.
biegam ultra i w górach :)
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ernesto pisze:
Sikor pisze:Przychylam sie do tego co napisal marek84.

a masz może ten plan, który realizowałeś?;)
Mnie pasowaly zawsze te plany, stosowalem te na 10k i 21k:
https://treningbiegacza.pl/plany-treningowe/

Ale wydluzalem sie do maratonu wg planow z bieganie.pl :taktak:
ernesto
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Właśnie myśle nad tym http://bieganie.pl/uploads/2_poczatkujacy_4xtyg_zHM.pdf tyle, ze będę trochę dokładał km typu: jak jest 8 to przebiegnie 10 itp.
Myśle, ze to dobra opcja, mylę się?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ