Na początku chciałbym się przedstawić, opisać dlaczego chcę znowu zacząć biegać i co takiego wzbudziło we mnie tą chęć ( jeżeli Cię to nie interesuje, pomiń to i przejdź do sedna sprawy jakim jest dobór odpowiedniego treningu ).
Mam na imię Patryk, od małego "kajtka" fascynował mnie sport, a przedewszystkim piłka nożna. Swoją przygodę ze swoim klubem piłkarskim zacząłem od 4 klasy. Od tej chwili moja aktywność fizyczna wzrastała do czasu, gdy gry komputerowe "przejęły nademną kontrolę" i średnio spędzałem 4 godziny przed komputerem. Na początku 3 klasy gimnazjum postanowiłem zrezygnować z treningów na cały rok (dopiero teraz zrozumiałem, że był to najprawdopodobniej największy błąd w życiu jaki popełniłem). Zaczęło się złe odżywianie... moja kondycja upadła na "zbity p#sk".
Na szczęście moja pasja została w moim sercu. Na początku pierwszej klasy liceum wróciłem do klubu i zacząłem treningi. Na początku było ciężko ale z czasem już tylko coraz lepiej. Zacząłem biegać z kolegą ale po dwóch tygodniach przestałem. Co mnie skusiło abym znowu zaczął biegać? Otóż aktualnie jest przerwa w treningach do wiosny, a na początek rundy wiosennej chcę zaprezentować jak najlepszą formę. Korzystając z okazji chcę serdecznie podziękować Krzysztofowi Golonka ( to ten co potrafi robić najtrudniejsze triki z piłką, na YT znajdziecie wiele jego filmików ). Oglądając jego przemianę w 180 dni, rozbudził się we mnie zapał do zrobienia czegoś podobnego (wybrałem bieganie bo po prostu to kocham). Tym ostatnim słowem wstępu dziękuję tym, którzy to przeczytali. Mam nadzieję, że pomożecie mi w ułożeniu odpowiedniego planu.
Poniżej zamieszczam swoje dane, które mogą się wam przydać :
- Mam 16 lat (we wrześniu skończone)

- Mój wzrost wynosi 183 cm
- Aktualnie ważę 75,1 kg
Moim celem jest poprawienie wydolności fizycznej, aktualnej formy (żeby były lepsze starty za piłką, przyspieszenie, zwrotność). Za kilka miesięcy zacznie się runda wiosenna (gram w piłkę nożną) i chcę pokazać się z jak najlepszej strony (wytrzymałościowo i nie tylko).
Na treningi mogę przeznaczyć 7 dni w tygodniu lecz byłyby to tylko wieczory od godziny 19-20, bo wcześniej jestem zajęty nauką, pomaganie rodzicom itp.
Interesują mnie wszelkie rozciągania dynamiczne i statyczne przed i po bieganiu. Różne ćwiczenia, które będę wykonywał po bieganiu też wchodzą w grę.
Tutaj (poniżej) znajdują się wszelkie pytania, które do was zadam (mam nadzieję, że oprócz podpowiedzi, rozrysowania odpowiedniego planu treningowego, na nie również odpowiecie) :
- Czy po rozgrzewce ale przed bieganiem mogę wykonać kilka razy "chód atlety" czy jakoś tak ( w sensie, że przechodzę odległość 50m w równym tempie podnosząc do góry na przemian lewa ręka-prawa noga ),
- Czy picie zwykłej wody w trakcie biegu jest złe czy można bez problemu ją pić?
- Czy rozciąganie statyczne po bieganiu nie będzie zbyt niebezpieczne dla moich mięśni (naderwania itp.)?
Myślę, że pomożecie mi z tym wszystkim i szybko zaczniemy "burzę mózgów" w tym temacie.