Ćwiczenia plyometryczne.Kiedy stosować?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
qamil
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 38:07
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie,

Mam pytanie do tych bardziej doświadczonych.W której fazie przygotowań do sezonu warto włączyć ćwiczenia plyometryczne?Sporo jest przykładowych ćwiczeń, nawet ma bieganie.pl. Zauważyłem jednak, że często tak naprawdę amator nie ma jak tego zastosować bo nie wie kiedy.Czy ten trening (czyli trening mocy) możemy połączyć np. z siłą biegową?Czy warto np. najpierw zrobić jakąś kilkutygodniową podbudowę siłową przed plyometrią?
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Tak, warto, żeby Ci plyometria nie uszkodziła stawu. Musisz być do tego bardzo dobrze rozgrzany. Sugeruję raz w tygodniu. Wieloskok to właściwie ćwiczenie plyometryczne, czyli siłą biegowa.
qamil
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 38:07
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ok, dzięki.Rzeczywiście jest to logiczne.Czyli rozumiem, że można łączyć z siłą biegową czyli wszystkimi skipami gdzie stawiam bardziej na charakter siłowy czyli tak jak w polskiej szkole?Czy jest np. sens dorzucić w tej samej jednostce dodatkowe ćwiczenia na staw skokowy i robić to razem z siłą biegową? Wiem, że dla niektórych moje pytania mogą być bardzo logiczne ale tak już mam, że wolę zapytać i upewnić się.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Jest sens, ale nie można przegiąć.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ