Potrzebuję porady planu :)

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
shinji
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć mam na imię Paweł mam 25 lat mierze 176 cm i ważę 80 kg. Potrzebuję porady co do treningu chciałbym w tym roku wystartować do naboru do straży pożarnej. Jakieś doświadczenie mam w bieganiu ale tylko takie rekreacyjne. Nie wiem od czego zacząć trening i jak się przygotować do tego wszystkiego. Priorytetem jest 1000m w czasie 3:30 , 50m w czasie 6,9 , drążek minimum 12 podciągnięć i basen 50m w 60sek. Dodam jeszcze , że jestem na etapie kupowania wioślarza żeby włączyć go do treningu. Jak powinien wyglądać taki trening ile razy w tygodniu razy biegać i jak to zgrać z innymi ćwiczeniami ? Myślałem żeby na początek biegać 2 razy w tygodniu takim swobodnym tempem na przykład w poniedziałek ,czwartek i sobotę basen.We wtorek odpoczynek a w środę i piątek trenowałbym na wioślarzu albo drążek i niedziela odpoczynek. Do tego myślałem żeby codziennie od poniedziałku do piątku przed praca robić pompki przykładowo wstaję robie 5 pompek idę do toalety i potem znowu 5 pompek i przed wyjściem jeszcze 5 pompek co o tym myślicie ? Bo ja szczerze jestem blady w tym :/.Sorry jeżeli nie w tym dziale napisałem.

Pozdrawiam
PKO
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

shinji
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki kolego za pomoc kolego.Od jutra zaczynam trenować według podstawy którą mi przedstawiłeś. Ale może jest ktoś na forum kto pomógł by mi włączyć resztę treningu do tej podstawy ?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie napisałeś nic o sobie. Coś biegasz w ogóle? Z jakiego poziomu "startujesz"? Bo jak pobiegniesz 1 km teraz w 3:40 to spoko, ale jak w 5:50 to trochę więcej Cię czeka roboty. Wg mnie powinieneś przez 2-3 miesiące biegać swobodnie po 3 razy w tygodniu co najmniej. Tam z resztą w opisie tego planu jest to napisane.
shinji
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Biegam rekreacyjnie to znaczy odcinki 5-7 km w mieście. Z bieganiem u mnie bywa różnie czasami biegam raz w tygodniu niekiedy dwa razy albo i więcej to zależało od czasu. Mój czas na 1km w tym momencie wynosi gdzieś 3:55-4:20 coś w tych okolicach dokładnie nie jestem w stanie podać.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

shinji pisze:Dzięki kolego za pomoc kolego.Od jutra zaczynam trenować według podstawy którą mi przedstawiłeś. Ale może jest ktoś na forum kto pomógł by mi włączyć resztę treningu do tej podstawy ?
Musisz się trrochę sam postarać, przejrzyj tematy w tym dziale:
http://bieganie.pl/?cat=19
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie chce mi się wierzyć w 3:50/km z takim bieganiem i wagą taką, jak masz. Nie mówię, że zmyślasz, ale lepiej już teraz bądź pewien na jakim jesteś poziomie.
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

b@rto pisze:Nie chce mi się wierzyć w 3:50/km z takim bieganiem i wagą taką, jak masz. Nie mówię, że zmyślasz, ale lepiej już teraz bądź pewien na jakim jesteś poziomie.

Nie przesadzajmy, to jest tylko 1 kilometr. U nas na rekrutacji (ale nie do Straży Pożarnej) wynik w okolicach 4:00 nabiegało naprawdę sporo osób. Nawet takie miśki jakoś z wypluciem płuc dały radę.
Na pewno @shinji musisz wziąć się porządnie za trening. Temat założony 2 dni temu, więc już dzisiaj powinieneś być po 3. treningu. Ja na Twoim miejscu robiłbym minimum 3-4 treningi biegowe, do tego basen (ale to tylko dlatego, że nie lubię siłowni i pompek, a pływanie dobrze pomagało mi we wzmacnianiu górnych partii ciała) no i drążek. Skoro masz się podciągać to nie ma zmiłuj. Wieszaj drążek i katuj go za każdym razem jak będziesz koło niego przechodził. Na początku może pomóc Ci guma, którą zaczepisz o kolano. Może też Ci ktoś przytrzymywać nogi. Są sposoby - wystarczy chcieć. Powodzenia!
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No może masz rację... Bardziej w głowie mi siedzi test coopera i tam już utrzymać takie tempo to gorzej. Ale rzeczywiście, na 1 km to "trochę" inaczej. :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ