Jak dobrze ułożyć plan treningowy?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Uparciuch
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 43:35
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Moim problemem praktycznie od początku mojej przygody z bieganiem jest ułożenie odpowiedniego planu treningowego, ale może zacznę od początku... :hejhej:
Więc moja przygoda z bieganiem rozpoczęła się na przełomie lutego i marca tego roku. Rozpocząłem ją głównie ze względu zdrowotnych ponieważ miałem nadwagę i zacząłem mieć kłopoty z nadciśnieniem. Pierwsze dwa miesiąca biegania a dokładnie marszobiegów pozwoliły mi zredukować wagę a ja tak wkręciłem się w bieganie że zacząłem biegać coraz częściej i coraz więcej. I tutaj pojawił się problem ponieważ nie posiadam żadnego doświadczenia i wiedzy na ten temat, mimo czytania wielu artykułów. W kwietniu zacząłem realizować ten plan treningowy http://treningbiegacza.pl/training-plan ... w-tygodniu. Oczywiście jak to zwykle bywa moja przerośnięta ambicja wzięła górę i zdecydowałem że w maju wezmę udział w pierwszym biegu i to na 10km. Mój debiut wypadł według mnie nie najgorzej 10km przebiegłem z czasem 53:35 (poprawiłem czas prawie o 10 minut). Kontynuowałem plan treningowy aż do lipca w międzyczasie wziąłem udział w biegu na 7km w Zwoleniu. Niestety musiałem przerwać plan treningowy ze względu na znalezienie pracy na wakacje (2 tygodnie cieżkiej pracy fizycznej przy układaniu kostki) przez co straciłem kompletnie formę. Od tego czasu staram się sam układać sobie plan lecz czuje że robię krok w tył. Wiem że wiele w mojej wypowiedzi chaosu ale taki już jestem :hej: Liczę na waszą pomoc !
Trochę informacji o mnie :
17 lat
183cm wzrostu
80kg
10km -43:30
PKO
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ale po co chcesz wyważać otwarte drzwi? Jeśli standardowe rzeczy Cię nudzą, to tutaj masz wskazane treningi i opis, na jakich intensywnościach to biegać:
http://bieganie.pl/?show=1&cat=19&id=7803

W miarę sensownie poukładana teoria i po ludzku opisana dla amatora (po co biegać które treningi, jak łączyć i co to daje) jest np. w książce "Bieganie metodą Danielsa". Oczywiście to jedna z teorii, są inne (które się z nią nie zgadzają), ale moim zdaniem przynajmniej przez pierwszy rok-dwa warto trzymać się jednej "szkoły", poznać ją i jej metody i wtedy dopiero widzisz, co robisz i jakie to wyniki daje i możesz samemu świadomie eksperymentować. Jakbyś kupił książkę, to Daniels tam sporo planów daje + wskazuje co można zmieniać/zamieniać/powtarzać.

Ja jednak na Twoim miejscu bym sobie wybrał gotowy plan ze strony którą podałeś albo z tej:
http://bieganie.pl/?cat=19 i podczas realizacji tego gotowego planu zaczął systematyzować teorię (np. zaczynając od tego Danielsa), później fora i inne źródła.
biegam ultra i w górach :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ