Plan treningowy na kondycję i siłe

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Tobiasz94
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak mam trenować na kondycję i siłę ?
PKO
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Napisz więcej. Napisz ile masz lat, ile ważysz. Jak wygląda Twoja dotychczasowa aktywność. Ile czasu możesz poświęceić na trening i skonkretyzuj swój cel. Postaraj się, włóż trochę trudu w opisanie tego wszystkiego, a może znajdzie się ktoś kto włoży również trud w odpowiedź na Twoje pytania.
Krzysiek
Tobiasz94
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mam 21 lat. Waże 84 kg przy 179 cm wzrostu. Gram w piłkę w klubie. Teraz wracam po kontuzji i chciałbym porawić kondycję i siłę .Mógł bym trenować 4 razy w tyg po 2-2.5 h .

Edit:
Czy w tym planie można uwzglednić jeden dzień na basenie i jeden na hali (gra w piłkę)
Awatar użytkownika
AkiTigra
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 56:40
Życiówka w maratonie: 5:15
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tobiasz94 pisze:Mam 21 lat. Waże 84 kg przy 179 cm wzrostu. Gram w piłkę w klubie. Teraz wracam po kontuzji i chciałbym porawić kondycję i siłę .Mógł bym trenować 4 razy w tyg po 2-2.5 h .

Edit:
Czy w tym planie można uwzglednić jeden dzień na basenie i jeden na hali (gra w piłkę)
Jak grasz w klubie to chyba macie tam jakiegoś trenera? Zapytaj go a może coś ci doradzi.
Obrazek
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Co rozumiesz przez kondycję? co rozumiesz przez siłę?

Chccesz bez problemu chodzić po górach przez kilka, godzin, spokojnie biegać przez kilkadzesiąt minut bez specjalnej zadyszki czy zasuwać po boisku na maksa przez godzinę? Jakie są Twoje proirytety?

Chcesz wyciskać sztangę? o jaki rodzaj siły Ci chodzi? Naprawdę są różne rodzaje i różny trtenig do tego.

po jakiej kontuzji jesteś obecnie, jak wyglądają Twoje obecne możliwości, czy biegałeś kiedyś wcześniej, czy startowałeś w zawodach, jaki jest Twój poziom biegowy?

W tym klubie macie tylko jeden trening w tygodniu?

Na razie to wygląda tak jakbyś na forum o piłce napisał "cześć jak mam trenować zeby lepeij grać w piłkę?" Problem dość złożony...
Krzysiek
Tobiasz94
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Kondycja biegac przez godzine bez zadyszki.
Siła tutaj chodzi mi o to żebym mógł walczyć z przeciwnikiem na boisku (przepychanie, zastawianie piłki)

Miałem naderwany i skręcony staw skokowy. Obecnie nie odczuwam żadnego bólu ani nic . szczerze to biegałem jak musiałem czyli na treningach na w-f .

Teraz jest przerwa z treningami wystartujemy pewnie końcem lutego początkiem marca
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na początkek pójdź pobiegać. Spróbój 45 minut. Jeżeli nie będziesz dawał rady to zrób minutę przerwy w marszu i biegnij dalej.

Priorytetem nie ma być tempo, a czas trwania. Biegnij powoli. Napisz po wszystkim jak Ci poszło to będziemy wiedzieć na jakim poziomie jesteś i jaki trening można zatosować.

Jak masz smartfona to zainstaluj sobie endomondo i napisz co Ci pozaże.
Krzysiek
klaudiafrollo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

czyli lepiej nie nadwyrężać się jeśli chodzi o tempo biegu?
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pobiegnij najwolniej, jak umiesz i przekonaj się, że już teraz pokonasz kilkadziesiąt minut bez zadyszki. To Ci da kopa motywacyjnego.
Tak, tak. Najwolniej, jak umiesz.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Tobiasz94
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Było ciężko ale dałem rade :)

45 min-6.14 km
Podać mam coś jeszcze?
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

super, że wyszedłeś pobiegać, masz już ierwszy sukces.

Napisz czy to był bieg ciągły czy robiłeś przerwy. Było ciężko a z jakiego powodu? Nogi nie dawały rady czy oddech i ogólne zmęczenie stało się nie do zniesienia
Krzysiek
Tobiasz94
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Musiłem zrobić 4-5 przerw z powodu kolki :/
Tobiasz94
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

i co dalej?
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Największym polem na którym możesz się porawić w dość szybkim czasie jest waga. 84 kg przy 179 cm to zdecydowanie dużo. Przynajmniej z 5 kg powinieneś się pożegnać. Na odchudzanie najlepsza jest dieta wsparta ćwiczeniami (same ćwiczenia za dużo nie dadzą).

Co do treningów. Chcesz 4 w tygodniu. Jeden to piłka, drugi basen. Zostają dwa treningi.

Sądzę, ze gra na hali jest najintensywniejszym wysiłkiem i po nim dobrze żebyś zrobił coś lżejszego czsyli basen.

Treningi czysto biegowe póki co musza być b. proste, bo jeszcze za bardzo nie biegasz. Na razie tempo biegu nie powinno Cię zbytnio interesować, skup się na jak najdłuższym wysiłku. Na początek mogą to być dwa treningi o 45 minut (później jeden niech zostanie na 45 minutach, a drugi wydłużaj co tydzień o 5 minut, aż do 1h15min). Zaczynaj powoli, bardzo powoli i dopiero po 30 minutach jeśli będziesz miał wciąż siły i ochotę możesz lekko przyspieszyć.

Przed wyjściem z domu zrób minimum:
– krążenia stopą 5x do wewnątrz i 5x na zewnątrz;
– krążenia kolan w lekkim rozkroku 5x do wewnątrz i 5x na zewnątrz;
– krążenia bioder 5x jedna i 5x druga strona;

Nim zaczniesz biec zacznij od 3-5 minut energicznego marszu. Po skończonym biegu także przejdź jeszcze 5 minut (o ile będzie to możliwe, teraz trzeba uważać żey się gwałtownie nie wychłodzić).
W domu po treningu się porozciągaj - 10 minut.
Żeby zwiększyć trochę siłę możesz dodać ćwiczenia na nogi i stabilności ogólnej, co powinno trochę pomóc w mocniejszym staniu na nogach. Dwa razy w tygodniu dorzuć pompki i podciąganie na drążku.

Przykładowy plan tygodniowy
1. Piłka na hali
2. Basen + core + pompki + drążek
3.
4. Bieg wydłużany + ćwiczenia na nogi
5.
6. Bieg + core + pompki + drążek
7.
Krzysiek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ