Metoda Jacka Danielsa vs J.Skarzynskiego

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
lukaskl123
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

witam Panowie jak w tytule chcialbym poznac opinie rozne za i przeciw za kazda metodą ktora lepsza skuteczniejsza bardziej rozwojowa? :lalala:
PKO
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

To zależy od celu. Ja uważam, że jeśli chodzi o Maraton to gdyby ktoś realizował metodę Jurka z głową to zajdzie dalej niż z Danielsem.
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeśli kogoś interesuje 3h30 ( w maratonie :) ) to zdecydowanie Daniels, plan Skarżyńskiego na ten czas jest bez sensu
Biegam, więc jestem. :)

pozdrawiam
Jarosław
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

Czy na 3h30min trzeba specjalnie trenować?
Jurek podaje plan jak się poprawić obojętnie na jaki czas, Daniels też!
Zasadnicza różnica to przjęcie u Jurka zasady BC2 tempo wolniejsze od
TM , czy Progowego /Threshold w skrócie ujmując tempo tlenowe.
Tempo te najlepiej wpływa na rozwój zawodnika a także na zdrowie.
Zawodnik biegający maraton w 2.32 biega BC2 w 3min 46sek km
podają różne żródła! Właśnie nie wiadomo jakim zrządzeniem losu
grą jednostek treningowych ,ba podstawą/ jest bieganie w tym właśnie
tempie w metodzie Jurka Skarżyńskiego!
Awatar użytkownika
wujek
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 41:41
Życiówka w maratonie: 3:36:27
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jarjan pisze:Jeśli kogoś interesuje 3h30 ( w maratonie :) ) to zdecydowanie Daniels, plan Skarżyńskiego na ten czas jest bez sensu
Bez sensu? Czy mógłbyś to rozwinąć?
zapraszam na moją stronę w całości poświęconą górskim fotorelacjom --> www.fotografie.nowytarg.pl
Konto na facebooku --> Lubię To :-)
endomondo
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

Nie da się powiedzieć, który jest lepszy, to w dużej mierze zależy od trenującego i jego "papierów" do treningu. Po pierwsze Daniels jak i Skarżyński to kilka różnych treningów wiec wypadałoby sprecyzować, o który chodzi, do tego wypadałoby coś napisać o sobie bo takie "głosowanie" traci zupełnie sens i nic nie wnosi pytającemu. Trzeba może poczekać na konkretne pytanie i wtedy porównywać - jednak umiejętne zadawanie pytań może pomóc jeśli ktoś w ogóle szuka sensownej odpowiedzi
A tak prostując wypowiedzi wyżej:
- Daniels jeśli idzie o Plan A to nie jest trening na 3:30 na pewno i tu bankowo lepszy jest Skarżyński, no chyba, że porównujemy z Danielsem dla początkujących. Daniels (Plan A) to można biegać jako tako z sensem na objętościach powyżej maxa 80km tygodniowo a to objętość za duża na 3.30 a i sam trening będzie zbyt ciężki na taki wynik, trzeba go mocno obcinać i wtedy to trudno obliczyć zawartość Danielsa w Danielsie
- u Skarżyńskiego na 3.30 biega się drugi zakres w tempach 4,50-4,45 wiec znacznie szybciej niż w TM, bieganie drugiego zakresu poniżej tempa startowego jest w treningu od biegania chyba na 3,00 ( II zakres to 4,20-4,15)
- dla mnie Skarżyński na 3,30 jest bardzo ok, na 3,15 też jest dobry, wyżej wymaga sporej przewagi szybkości na wejściu i zaczyna być treningiem na wydłużenie, Daniels zaś będzie treningiem na takim poziomie bardziej ogólnie rozwijającym. Daniels to trening znacznie trudniejszy i sporo wymagający, także trzeba się orientować w teoriach Danielsa bo sporo tam komplikacji i łatwo o błędy, trudno biegać samą tabelkę nie mając pojęcia o szczegółach i zaleceniach w różnych sytuacjach. Siłą Skarżyńskiego jest prostota.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wujek pisze:
jarjan pisze:Jeśli kogoś interesuje 3h30 ( w maratonie :) ) to zdecydowanie Daniels, plan Skarżyńskiego na ten czas jest bez sensu
Bez sensu? Czy mógłbyś to rozwinąć?
Nie kształtuje wytrzymałości biegowej koniecznej do pokonania maratonu.
16k-WB2-5/10 sek. szybciej od TM, raz w tygodniu i takież 12k, plus jakieś podbiegi - to grubo za mało żeby nie rozbić się podczas maratonu ok. 30k.
Skuteczność tego planu oceniam na ok 10%, tj. 10% trenujących wg niego osiągnie cel - ci, mających wrodzoną lub wypracowaną podczas innego treningu, wytrzymałość.

pozdrawiam
Jarosław
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mihumor pisze:A tak prostując wypowiedzi wyżej:
- Daniels jeśli idzie o Plan A to nie jest trening na 3:30 na pewno i tu bankowo lepszy jest Skarżyński, no chyba, że porównujemy z Danielsem dla początkujących. Daniels (Plan A) to można biegać jako tako z sensem na objętościach powyżej maxa 80km tygodniowo a to objętość za duża na 3.30 a i sam trening będzie zbyt ciężki na taki wynik, trzeba go mocno obcinać i wtedy to trudno obliczyć zawartość Danielsa w Danielsie
Dzięki za sprostowanie :) To teraz ja spróbuję :) :
A niby dlaczego max. 80k/tyg to za dużo ? Owszem, to sporo, można próbować robiąc 60k - inny plan, ale na pewno jest to wartość dopuszczalna. Poza tym te 80k to jest max. - co któryś tydzień, a u Skarżyńskiego masz ok. 75k tydzień w tydzień.

pozdrawiam
Jarosław
Awatar użytkownika
mow_mi_stefan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 4:09

Nieprzeczytany post

jarjan pisze:
A niby dlaczego max. 80k/tyg to za dużo ?
Jak dobrze rozumiem, to te 80km to minimum, żeby wykonać wszystkie akcenty i wybiegania, nie zaburzając proporcji na korzyść tych pierwszych. Poniżej tej ilości km/tydzień, trudno jest wykonać plan A, tak jak go opisuje Daniels i potrzebne są modyfikacje, np. obcięcie pewnych akcentów na rzecz BS.
czuj duch, Paweł
10km 42:57, HM 1:35:12, M 3:27:56
BLOG :: Komentarze
Cerberus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka w maratonie: 03:22:06

Nieprzeczytany post

mow_mi_stefan pisze:
jarjan pisze:
A niby dlaczego max. 80k/tyg to za dużo ?
Jak dobrze rozumiem, to te 80km to minimum, żeby wykonać wszystkie akcenty i wybiegania, nie zaburzając proporcji na korzyść tych pierwszych. Poniżej tej ilości km/tydzień, trudno jest wykonać plan A, tak jak go opisuje Daniels i potrzebne są modyfikacje, np. obcięcie pewnych akcentów na rzecz BS.

Raczej obcięcie BS na rzecz akcentów, które musisz wykonać. Przy mniejszym kilometrażu w niektórych tygodniach wykonasz 2 akcenty i masz dystans wybiegany, a gdzie tu jeszcze również bardzo ważne BS-y. U Danielsa tygodniowy przebieg to ułamek maksymalnego kilometrażu, więc taki max warto ustawić na 100-110 km, żeby cały plan miał sens.
Cerberus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka w maratonie: 03:22:06

Nieprzeczytany post

mihumor pisze:Nie da się powiedzieć, który jest lepszy, to w dużej mierze zależy od trenującego i jego "papierów" do treningu. Po pierwsze Daniels jak i Skarżyński to kilka różnych treningów wiec wypadałoby sprecyzować, o który chodzi, do tego wypadałoby coś napisać o sobie bo takie "głosowanie" traci zupełnie sens i nic nie wnosi pytającemu. Trzeba może poczekać na konkretne pytanie i wtedy porównywać - jednak umiejętne zadawanie pytań może pomóc jeśli ktoś w ogóle szuka sensownej odpowiedzi
A tak prostując wypowiedzi wyżej:
- u Skarżyńskiego na 3.30 biega się drugi zakres w tempach 4,50-4,45 wiec znacznie szybciej niż w TM, bieganie drugiego zakresu poniżej tempa startowego jest w treningu od biegania chyba na 3,00 ( II zakres to 4,20-4,15)
- dla mnie Skarżyński na 3,30 jest bardzo ok, na 3,15 też jest dobry, wyżej wymaga sporej przewagi szybkości na wejściu i zaczyna być treningiem na wydłużenie, Daniels zaś będzie treningiem na takim poziomie bardziej ogólnie rozwijającym. Daniels to trening znacznie trudniejszy i sporo wymagający, także trzeba się orientować w teoriach Danielsa bo sporo tam komplikacji i łatwo o błędy, trudno biegać samą tabelkę nie mając pojęcia o szczegółach i zaleceniach w różnych sytuacjach. Siłą Skarżyńskiego jest prostota.
O jakich komplikacjach mihumor piszesz? Trenowałem według Planu A i wydawał mi się on stosunkowo jasny i czytelny, a że to trudny trening to inna sprawa :hejhej:
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

Mówię o komplikacjach, które mogą wyjść po drodze typu np choroba, osłabienie i konieczne tu odpuszczenie temp czy akcentów, zmiany w treningu związane ze startami gdzie już np przy starcie w HM trzeba sporo pozmieniać i umiejętnie poodpuszczać, modyfikacja temp przy przemęczeniu i różne rzeczy, które w długim cyklu mogą się przydarzyć. W Skarzyńskim te wB 2 po 4,20 to zawsze nabiegam ale progowe po 3,55 na objętości to raczej inna bajka i ciśnięcie takich treningów przy drobnych nawet kłopotach to może być gwóźdź do trumny a nie progres (tempa przykładowe z mojego byłego treningu). Dlatego biorąc się za ten trening warto coś więcej wiedzieć niż tabelka podaje. Do tego treningi mają pewne zakresy, ludzie często jadą maksy a przecież te maksymalne wykonania to tak oceniam dla biegających po 2,40 i szybciej - trzeba z pokorą pewną podejść i znaleźć tu swe miejsce w szeregu by się zwyczajnie nie zajechać. A już bieganie tego treningu za szybko czy z nadrabianiem objętości to pewny samobój - wszystko to już widziałem u ludzi niestety i przeważnie słabo to się kończyło przy przeginaniu. Jednak sam ten trening i jego skuteczność oceniam bardzo wysoko.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mihumor pisze:Mówię o komplikacjach, które mogą wyjść po drodze typu np choroba, osłabienie i konieczne tu odpuszczenie temp czy akcentów, zmiany w treningu związane ze startami gdzie już np przy starcie w HM trzeba sporo pozmieniać i umiejętnie poodpuszczać, modyfikacja temp przy przemęczeniu i różne rzeczy, które w długim cyklu mogą się przydarzyć. W Skarzyńskim te wB 2 po 4,20 to zawsze nabiegam ale progowe po 3,55 na objętości to raczej inna bajka i ciśnięcie takich treningów przy drobnych nawet kłopotach to może być gwóźdź do trumny a nie progres (tempa przykładowe z mojego byłego treningu). Dlatego biorąc się za ten trening warto coś więcej wiedzieć niż tabelka podaje. Do tego treningi mają pewne zakresy, ludzie często jadą maksy a przecież te maksymalne wykonania to tak oceniam dla biegających po 2,40 i szybciej - trzeba z pokorą pewną podejść i znaleźć tu swe miejsce w szeregu by się zwyczajnie nie zajechać. A już bieganie tego treningu za szybko czy z nadrabianiem objętości to pewny samobój - wszystko to już widziałem u ludzi niestety i przeważnie słabo to się kończyło przy przeginaniu. Jednak sam ten trening i jego skuteczność oceniam bardzo wysoko.
Wszystko powyższe dotyczy dowolnego planu, nie tylko Danielsa.
Nie sądzę aby ktokolwiek trenujący wg Danielsa ograniczał się tylko do znajomości tabelki.

pozdrawiam
Jarosław
Awatar użytkownika
oldie
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 42:08
Życiówka w maratonie: 03:27:12

Nieprzeczytany post

W tym roku w Dębnie zrobiłem 3:27 z planu Skarzyńskiego na 3:45. Dla mnie to był praktycznie pierwszy plan treningowy, wczesniej to było bieganie byle biegać. Nie miałem żadnych problemów z wykonaniem treningów i czułem się świetnie podczas samego maratonu, od startu do mety. Decyzje o biciu 3:30 zamiast 3:45 podjałem po sprawdzianie na pólmaratonie slężańskim, który sam w sobie jest jednym z trudniejszych biegów.

Wiadomo, że każdy jest inny ale plan JS, przynajmniej w okolicach ~3:30 jest skuteczny, sprawdzone na własnej skórze:) Dodatkowo miesiąc później po maratonie zrobiłem jeszcze 1:32:59 w półmaratonie, a forma cały czas rosła. Jak dla mnie JS to świetne wejście w poważniejsze bieganie. Póżniej, z większa wiedza i doświadczeniem mozna już dostosować plan pod siebie.

Teraz w Poznaniu "bięgnę" poniżej 3:10 z planu Hansonów, którym nie tak daleko do Danielsa. Na sprawdzianie na 10k zszedłem poniżej 40 minut (39:20) więc i tu jest szansa, że plan się sprawdzi.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ