Permanentny ból pleców na parę dni przed zawodami

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
grzegorzglow
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 41:11
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Od wielu wielu tygodni przygotowuję się do startu w 2. Wrocławskim Półmaratonie. Planowałem i wciąż planuję zrealizować tam swoje małe marzenie - złamanie bariery 1h30min. Wszystko jest na dobrej drodze do tego, za wyjątkiem... stanu moich pleców.
Start jest w sobotę 14.06, ból odczuwam drugi dzień, jest dość znaczący. Pojawił się dzień po przebiegnięciu 18 km. Biegam intensywnie, ale dopiero od roku, tak też nigdy do tej pory nie miałem do czynienia z podobnym problemem. Towarzyszy mi bez przerwy za wyjątkiem czasu, kiedy siedzę/leżę. Czy ktoś z Was mógłby poczęstować mnie paroma solidnymi radami co do tego, w jaki sposób błyskawicznie spróbować przywrócić plecom pełną sprawność - tak, by plan na bieg mógł się powieść? Ból odczuwam w dolnej części pleców. Szukam gdzie popadnie czegoś sensownego, z góry dziękuję za sugestie biegaczy bardziej w tego typu sytuacjach doświadczonych ;)
PKO
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

po pierwsze do startu nie biegaj, schładzaj plecy, np krioterapia z ciekłego azotu, albo masaż lodem, bądź okłady z lodu, 3xdziennie, do tego leki p/zapalne
to możesz zrobic doraźnie, natomiast radzilabym udać się do fizjoterapeuty, zrobi kilka testów, rozluxni, może wplecie jakieś zabiegi, może to być zwykłe przeciążenie, ale też coś poważniejszego, nie bagatelizuj tego, pozdrawiam
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pytanie nasuwa się czy ćwiczyć poza bieganiem mięśnie grzbietu i brzucha? Często właśnie słabe mięśnie tych okolic są przyczyną bólów kręgosłupa. W końcu obciążenia w trakcie biegania są bardzo duże.
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
andrewawesome
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 36:01
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Oj ćwiczyć mięśnie brzucha i grzbietu, ćwiczyć :taktak: Zwłaszcza słabe dolne mięśnie brzucha w połączeniu ze słabymi mięśniami pośladkowymi i ogólnie pospinanym 21-wiecznym stylem życia ciałem dają się we znak kręgosłupowi. Ale to na pewno do wprowadzenia już po starcie, bo w parę dni takie ćwiczenia dadzą odwrotny efekt do zamierzanego.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ