Jak poprawić czas na 3 km

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
marian14
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
zacznę od tego że mam 41lat i biegam tylko dla utrzymania formy ,zdrowia itp. biegam 3 razy w tygodniu wt.3 km max swoich możliwości potem około 40 minut spokojnego biegu, czw.bieg na około 10 km.52,55min.,sob.intrwały około 15min 30sek.max,30sek.trucht dodam że pn,śr,pt.ćwicze na siłowni(trening siłowy)mam problem z przekroczeniem bariery 13 minut na 3 km.Nie muszę patrzeć na stoper zawsze mój czas wynosi między 13min.5sek,a13min.20sek,raz ale tyko raz nie wiem jakim cudem zeszłem na 12min.50sek.Nie jest to jakiś mus żeby schodzić na "luzie"poniżej 13 minut ale biegam już dosyć sporo "latek"i trochę to denerwujące :echech: coradzicie? :hejhej:
PKO
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Moja propozycja :
- nie testuj się co tydzień, bo to za krótki okres na progresję, rób to co 3-4 tygodnie,
- we wtorki, po rozgrzewce, biegaj 3-4 km w tempie 4:30-4:35/km,
- zdecydowanie mocniejszy trening w sobotę - np. 4-5x 1km w tempie 4:15+/-2sek/km, przerwa w truchcie 500m,
- i po 3-4 tygodniach takiego trenowania- test.
Powodzenia :)
Biegam, więc jestem. :)

pozdrawiam
Jarosław
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

ale tyko raz nie wiem jakim cudem zeszłem
Czy chodziło Ci o zszedłem?

Wyhamuj trochę i przestań się przetrenowywać.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ